Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура: військові РФ, ймовірно, розстріляли 16 українських полонених, йде розслідування


За даними відомства, це найбільш масовий відомий випадок страти українських військовополонених на лінії фронту
За даними відомства, це найбільш масовий відомий випадок страти українських військовополонених на лінії фронту

Українські правоохоронці розслідують ймовірний розстріл російськими загарбниками полонених ЗСУ на Донеччині, повідомляє Офіс генерального прокурора 1 жовтня.

Досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством, відкрито за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури.

Читайте також: МФЧХ відмовилася виключати зі свого складу російський Червоний хрест: Лубінець каже, що звернеться до донорів

За повідомленням, інформацію про ймовірний розстріл виявили в телеграм-каналах 1 жовтня:

«За даними медіа, черговий воєнний злочин російська окупаційна армія вчинила в районі сел Миколаївка і Сухий Яр Покровського району. На оприлюдненому відео зафіксовано, як під контролем ворога військовослужбовці ЗСУ, взяті у полон, вийшли з лісопосадки. Після того, як вони вишикувались в шеренгу, окупанти умисно відкрили по них вогонь на ураження. Поранених, які подавали ознаки життя, добили впритул автоматною чергою».

Прокуратура вказує на те, що такі дії порушують Женевські конвенції та кваліфікуються як тяжкий міжнародний злочин. За даними відомства, це найбільш масовий відомий випадок страти українських військовополонених на лінії фронту.

Читайте також: МЗС прокоментувало звіт ООН про страти українських полонених армією РФ

«І це ще одне свідчення того, що вбивства та катування полонених – не випадковість, а цілеспрямована політика російського військового та політичного керівництва», – йдеться в коментарі генерального прокурора Андрія Костіна.

Зараз триває перевірка опублікованого матеріалу, правоохоронці почали «слідчі і розшукові дії, спрямовані на встановлення усіх обставин вказаного злочину».

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні 26 березня представила звіт, у якому, поміж іншого, вона зафіксувала страти щонайменше 32 українських військовополонених у 12 окремих випадках в період з грудня 2023 до лютого 2024 року, що «значно більше, ніж за будь-який з попередніх періодів».

Невдовзі після публікації звіту стало відомо про розстріл російськими військовими трьох українських полонених у Кринках Херсонської області.

Форум

XS
SM
MD
LG