Що cтанеться швидше: референдум ірландців чи переобрання Баррозу?

Жозе Мануель Баррозу.

Брюссель – Нещодавно обраний головою Європарламенту Єжи Бузек сьогодні вперше офіційно відвідав керівника Європейської Комісії Жозе Мануеля Баррозу. Важливою частиною бесіди двох лідерів були питання стабілізації економіки, роботи євроустанов та можливого їхнього реформування після ухвалення Лісабонської угоди. Та головна інтрига зустрічі все ж полягала у датах. Йдеться про визначення дня голосування європейських парламентарів щодо нового голови Єврокомісії. Хоча Жозе Мануель Баррозу залишається фаворитом на повторне обрання на цю посаду, депутати, попри тиск з боку інших установ, у липні відмовилися від поспішного голосування.
Єжи Бузек і Жозе Мануель Баррозу – два керівники основних європейських інституцій. І хоча знають одне одного понад 9 років (ще з часів прем’єрства), сьогоднішній обмін думками торкався не Польщі та Португалії, а всієї об’єднаної Європи. Йшлося про те, як стабілізувати економіку та яким чином навести лад в інституціях, аби перетворити їх на ефективні управлінські установи?

Питання обмеження преміальних у банківській сфері, викорінення офшорів та податкових оаз та й, загалом, надання ринковій економіці етичних рис, – були серед головних «антикризових» аргументів зустрічі двох лідерів.

«На наступній зустрічі «великої двадцятки» я, звичайно, просуватиму вперед посилення всіх етичних правил нашої ринкової економіки. Того, що у Європі ми зазвичай називаємо «соціальною ринковою економікою», – каже Жозе Мануель Баррозу.

Подібних заяв пана Баррозу звучало чимало, і вони дуже нагадували пункти його майбутньої електоральної програми. І це не випадково, бо насправді найбільшою інтригою сьогоднішньої зустрічі було його можливе обрання на другий термін головування в Єврокомісії.

«Треба обрати голову Комісії до ірландського референдуму» – Бузек

Єжи Бузек.
Тим часом, коментуючи вибори нового голови Комісії та можливий другий термін на цій посаді Жозе Мануеля Баррозу, Єжи Бузек оминав свої особисті оцінки та наголошував тільки на терміновості ситуації. «Фундаментальні виклики, перед якими ми наразі перебуваємо, потребують якнайшвидшого обрання голови Комісії ЄС», – заявив він.

Попри підтримку кандидатури Баррозу на останньому саміті Євросоюзу всіма європейськими лідерами, члени Європарламенту все ж відмовилися голосувати доти, доки не відбудуться вересневі вибори у Німеччині та новий референдум із Лісабонської угоди в Ірландії.

Всенародне переголосування ірландців з приводу цього нового реформаторського документа Європи має відбутися 2 жовтня.

Проте сьогодні голова Європарламенту Єжи Бузек висловив сподівання, що рішення ухвалять ще до ірландського референдуму.

«Рішення (щодо кандидатури Баррозу) буде ухвалене Європарламентом, і я дуже сподіваюся, що це станеться 16-го вересня. Якщо ми хочемо, щоб референдум у Ірландії був успішним, нам потрібна стабільність у наших установах», – заявив Єжи Бузек, наголошуючи на тому, що визначення наступного голови Комісії і є першим кроком до встановлення цієї стабільності.

«Літнє домашнє завдання Баррозу»

Тим часом, остаточна дата виборів голови Єврокомісії у парламенті має визначитися офіційно до 10 вересня.

Наступного тижня Жозе Мануель Баррозу має надіслати основним політичним силам Європарламенту детальну програму свого головування упродовж наступних 5 років. Такою була вимога груп соціалістів, лібералів та зелених, що категорично відмовилися від поспіху в переобранні Жозе Мануеля Баррозу.

8 та 9 вересня він буде готовий подискутувати з депутатами з будь-якого пункту його програми, яку в журналістських колах ще називають «літнім домашнім завданням кандидата Баррозу».