Доступність посилання

ТОП новини

Заплющував очі на кіберзлочини в Telegram чи захищав свободу слова? Світ реагує на звинувачення проти Павла Дурова


Платформа для педофілів чи шанс на спілкування для активістів-опозиціонерів? Арешт засновника Telegram Павла Дурова у Франції запустив чимало дискусій про те, що являє собою популярний месенджер. Він більше скидається на соцмережу, але при цьому став джерелом новин для мільйонів користувачів.

Росіянин Дуров заручився підтримкою тих, хто веде схожий бізнес і критикує національні органи влади за спроби втручатися в контент. Та чи має взяття під варту підприємця ознаки наступу на свободу слова?

Радіо Свобода зібрало думки й реакції.

Telegram має близько 900 мільйонів користувачів по всьому світу, більшість – із колишніх радянських республік. Це третя за величиною комунікаційна платформа у світі. За популярністю поступається лише WhatsApp і Messenger.

Свого часу цей додаток називали комунікаційним знаряддям пригноблених. Він з’явився на світ після придушення продемократичних протестів у Москві 2011 і 2012 років. Їхні учасники вийшли на вулицю, стверджуючи про масові фальсифікації парламентських і президентських виборів. Чимало з них втрапило за ґрати.

Месенджер став ключовим під час протестів у Білорусі 2020-го, що спалахнули після президентських виборів. Телеграм-канал NEXTA live, що в режимі реального часу інформував про демонстрації, отримав два мільйони підписників за три дні. Творця каналу Степана Путило білоруський уряд оголосив терористом.

Степан Путило
Степан Путило

В Ірані Telegram має приблизно 40 мільйонів користувачів. А коли 2018-го іранці протестували проти уряду, став основним джерелом інформації, яку не поширювали державні ЗМІ. Влада вдавалася до безуспішних спроб його заблокувати.

Дві сторони одного додатку

Утім, функції шифрування в Telegram і вкрай обмежена модерація контенту приваблювали й інших користувачів – завсідників даркнету. З цим пов’язаний арешт Павла Дурова у Франції.

2019-го розслідування ВВС показало, що застосунки, захищені для обміну повідомленнями, – Telegram і Discord – використовували педофіли, щоб надати доступ до образливих матеріалів. Посилання на групи Telegram були приховані в розділі публічних коментарів відео YouTube.

Telegram вважають потужним інструментом для поширення дезінформації. Видання Bloomberg повідомляло, що з цією метою, а також задля підваження підтримки України, – цей месенджер активно використовують прокремлівські акаунти.

Лабораторія цифрових криміналістичних досліджень (Digital Forensic Research Lab – ред.) також з’ясувала, що Telegram використовували російські приватні військові кампанії для збору коштів, вербування, обміну інформацією. Угруповання Вагнера мало щонайменше три десятки каналів, які зникли після заколоту Євгенія Пригожина проти вищого військового керівництва Росії.

Дуров розділить відповідальність?

Французька влада ще не висунула обвинувачення Павлу Дурову, термін утримання під вартою якого подовжили до середи, 28 серпня.

Судячи з прес-релізу прокуратури Франції, у розслідуванні проти «неназваної особи», де фігурує бізнесмен, - дванадцять пунктів. Серед них - співучасть у зберіганні дитячої порнографії, торгівля наркотиками, відмивання грошей. Французькі ЗМІ зауважують, що правоохоронні органи Франції невдоволені відмовою Дурова жорсткіше фільтрувати контент і розкривати інформацію про користувачів, підозрюваних у кібезлочинах.

У випадку пред’явлення звинувачень бізнесмену можуть загрожувати десятки років ув’язнення.

У заяві Telegram від 26 серпня йдеться, що компанія дотримується законодавства ЄС, що модерація на платформі «постійно вдосконалюється», і що Дурову, 39-річному мільярдеру, який також має французький паспорт, нічого приховувати. Спроби притягнути засновника платформи до відповідальності за зловживання нею вважають абсурдними.

Павло Дуров
Павло Дуров

За кілька днів після гучного арешту його прокоментував президент країни, де все сталося. Емманюель Макрон – і сам активний користувач Telegram від перших днів своєї президентської кампанії. Написав, затримання Дурова – «в жодному разі не політичне рішення», а взяли його під варту в межах розслідування.

«У правовій державі в соціальних мережах, як і в реальному житті, свободи реалізуються у межах, встановлених законом для захисту громадян та дотримання їх основних прав. Дотримання закону покладено на суди, які мають повну незалежність», – зазначив президент Франції.

Не нам слід висловлюватись про розслідування національного характеру
Ерік Мамер

У Єврокомісії не здійснюють безпосередній нагляд за Telegram. Для цього у платформи замало користувачів у ЄС – заявлений 41 мільйон. Точність цифри перевіряють.

Потрібно щонайменше 45 мільйонів, щоб вимоги до месенджера контролювати контент стали жорсткішими. Також потрібно звітувати Єврокомісії.

У виконавчому органі влади ЄС вважають арешт Павла Дурова пов’язаним насамперед із національним розслідуванням у Франції. Акт про цифрові послуги ЄС – документ, що регулює діяльність цифрових платформ на території блоку, передбачає лише фінансові санкції для порушників.

«Арешт керівника Telegram було здійснено французькою владою на основі кримінального права Франції. Не нам слід висловлюватись про розслідування національного характеру», – зазначив представник Єврокомісії Ерік Мамер.

Наступ на свободу слова?

Арешт Дурова коментують як у Росії, де цензура глибоко вкорінилася, так і по інший бік океану, де айті-вундеркінди невдоволені спробами втручатися у віртуальну реальність.

На захист Дурова виступило чимало відомих постатей, чия діяльність пов’язана зі схожим бізнесом – від Ілона Маска до Едварда Сноудена. Маск і сам отримує чимало зауважень від ЄС через публікації на його платформі-гіганті Х. Зокрема – через поширення дезінформації. У відповідь американський мільярдер критикує європейську бюрократію за спроби надмірного контролю.

У Росії Z-блогери й так звані воєнкори називають Telegram головним месенджером російської армії на фронті

Засновник Facebook Марк Цукерберг пригадав, як піддавалися цензурі сатиричні публікації про Covid-19. Втручання адміністрації Джо Байдена вважає «неправильним» і шкодує, що піддався. Планує відмовитися, якщо подібне повториться.

У Росії Z-блогери й так звані воєнкори називають Telegram головним месенджером російської армії на фронті. Через нього комунікують авіарозвідка й артилерія.

«Це не просто джерело новин, це справді своєрідний оперативний інструмент, щось на кшталт сучасної рації, де люди обговорюють один з одним подробиці своїх бойових дій», – сказав головний редактор латвійської «Новая газета. Европа» Кирило Мартинов каналу «Настоящее Время», створеного Радіо Свобода за участі Голосу Америки.

Тепер ці користувачі побоюються, що після затримання Дурова Захід спробує отримати доступ до листування російських військових.

Росіяни панікують, бо намагаються передбачити можливі результати для свого важливого інструменту комунікації і намагаються захистити себе і видалити звідти інформацію
Назар Токар

«Його закрили, щоб забрати ключі. І він їх віддасть», – написала у своєму Telegram-каналі головна редакторка RT Маргарита Симоньян. Закликала також видалити особисті переписки всіх, хто використовує платформу Telegram.

Назар Токар, керівник Kremlingram, групи активістів-розслідувачів, які вивчають безпеку Telegram, сказав виданню Politico, що цей додаток набагато важливіший для Росії, ніж для України.

«Думаю, росіяни панікують, бо намагаються передбачити можливі результати для свого важливого інструменту комунікації і намагаються захистити себе і видалити звідти інформацію. Але все залежатиме від уряду Франції та судів – чи посадять вони Дурова, чи домовляться і відпустять його, а він у відповідь надасть їм якусь інформацію – ми поки що не знаємо», – зазначив рослідувач.

«На відміну від інших сервісів, ми постійно захищали конфіденційність наших користувачів і ніколи не укладали жодних угод з урядами», – написав Дуров 2017-го року. Сам бізнесмен заявляв, що 2014-го поїхав із Росії, бо Кремль вимагав доступ до даних у його попередній соцмережі Вконтакте. Вони стосувалися українських протестувальників, що брали участь у Революції гідності.

Втім, Дуров десятки разів, як дізналися «Важные истории», відвідував Батьківщину згодом. А тепер міністр закордонних справ Сергій Лавров критикує за утиски свободи поширення інформації Францію.

«Відносини Москви та Парижа перебувають на нижчій точці, зокрема через позицію, яку Париж займає з питань свободи ЗМІ, свободи поширення інформації та взагалі з питань поваги до професії журналіста», – заявив Лавров, коментуючи арешт Дурова.

Олександр Лукашенко своєю чергою вважає, що Франція, заарештувавши Дурова, вчинила правильно.

«Я їх не засуджую. Вони правильно роблять. Дурови – не Дурови… Винен – йди відповідай», – зауважив керівник Білорусі.

Тим часом у світі активніше завантажують застосунок Telegram. TechCrunch фіксує сплеск після взяття під варту гендиректора компанії. Арешт подовжили до середи, 28 серпня.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG