Доступність посилання

ТОП новини

Помилився чи здався? Що кажуть про затримання у Франції засновника Telegram


Акція проти спроб російської влади заблокувати месенджер Telegram. Росія, Санкт-Петербург 2018 року
Акція проти спроб російської влади заблокувати месенджер Telegram. Росія, Санкт-Петербург 2018 року

Громадянин Франції з 2021 року, засновник Telegram Павло Дуров, хоч останніми роками і жив у ОАЕ, до Парижа прилетів з Азербайджану, куди 18-19 серпня з візитом їздив президент Росії Володимир Путін. Чи зустрічався Дуров із Путіним у Баку, невідомо. Але в Росії одразу ж пішли чутки про швидке блокування Telegram. Тоді ж в роботі месенджера стався певний збій. А співробітники адміністрації президента і уряду Росії та деяких силових відомств, повідомив 25 серпня російський телеграм-канал Baza, одразу ж після затримання у Франції Дурова отримали вказівку видалити з Telegram робочі листування.

Київ рішення про закриття соцмережі для використання в Україні поки не готує, перебуваючи в позиції спостерігача. Як реагують у Франції і Росії детальніше від російської служби Радіо Свобода.

Прокуратура Парижа, якій було передано справу Дурова, планує зробити 26 серпня заяву для преси – вона стане першою офіційною реакцією французької влади на повідомлення джерел про затримання Дурова у французькій столиці ввечері в суботу.

Тим часом у Москві проходять акції на підтримку Дурова, а експерти, яким поки доступні лише версії анонімних джерел французьких ЗМІ, вважають, що могло стати причиною затримання і чим може закінчитися для Дурова та його дітища ця історія.

З Баку в Ле-Бурже

24 серпня стало відомо, що близько восьмої вечора в аеропорту Ле-Бурже під Парижем затримано, допитано і поміщено під варту засновника Telegram Павла Дурова.

Павло Дуров, засновник Telegram
Павло Дуров, засновник Telegram

До опівдня неділі офіційних роз'яснень ні від французької влади, ні від самої компанії Telegram не надійшло, зате на умовах анонімності причетні до розслідування люди охоче спілкуються зі ЗМІ. Як стверджують джерела французьких телеканалів TF1/LCI та BFM (вони першими повідомили про затримання), у розшук 39-річного бізнесмена оголосило Управління у справах неповнолітніх (OFMIN), яке займається в тому числі боротьбою з насильством щодо дітей. Сама ця структура запрацювала лише у листопаді 2023 року, відповідно, ордер на затримання та допит Дурова не міг бути виписаний раніше цього часу.

Засновник сервісу Telegram росіянин Павло Дуров
Засновник сервісу Telegram росіянин Павло Дуров
Генеральному директору Telegram Павлу Дурову нема чого приховувати
Заява офіційного акаунта Telegram

Увечері в неділю в офіційному акаунті Telegram у соціальній мережі X з'явився коментар про ситуацію з Павлом Дуровим. У ньому йдеться, що Telegram дотримується законів ЄС, включаючи Закон про цифрові послуги, а модерація в месенджері «відповідає галузевим стандартам і постійно вдосконалюється».

«Генеральному директору Telegram Павлу Дурову нема чого приховувати, і він часто подорожує Європою. Абсурдно стверджувати, що платформа або її власник несуть відповідальність за зловживання цією платформою. Майже мільярд користувачів по всьому світу використовують Telegram як засіб спілкування та джерело важливої інформації. Чекаємо якнайшвидшого вирішення цієї ситуації», – йдеться у заяві.

Павло Дуров раніше неодноразово відвідував Францію, як випливає з його постів у соціальних мережах, проте це було ще до здобуття ним французького громадянства і, ймовірно, до появи ордера на його затримання:

Він помилився, і ми не знаємо, чому
Джерело TF1

Дуров з охоронцем і, як потім з'ясувалося, «помічником» прилетів на приватному літаку з Азербайджану і планував провести в Парижі щонайменше один вечір. Навіщо – незрозуміло. Джерело TF1 не приховує подиву щодо рішення Дурова приземлитися у Франції – адже на нього вже було виписано ордер, який діє виключно на території країни. «Він помилився, і ми не знаємо, чому. Може, це була пересадка? Так чи інакше він тепер у в'язниці». Російський телеканал RT поспішив повідомити, що ордер на затримання Дурова був нібито виписаний за кілька хвилин до приземлення літака в Ле-Бурже, але першоджерела такої інформації не мають.

Що далі? У неділю ввечері підприємець мав би постати перед слідчим суддею (Juge d’instruction). Ця посада не має прямих аналогів у інших країнах. Саме слідчий суддя у Франції уповноважений ухвалити рішення про відкриття справи та про подальші запобіжні заходи: заставу, домашній арешт, утримання під вартою і так далі.

Що інкримінує Франція

Telegram – один із найпопулярніших месенджерів у світі (за словами самого Дурова, до наступного року компанія планує довести кількість користувачів до 1 мільярда). Як пише Le Monde, основні звинувачення французької влади до Дурова пов'язані з небажанням Telegram ділитися «з правоохоронними органами» доступом до зашифрованих повідомлень та вводити модерацію, що відкриває можливості для координації злочинів. За даними ЗМІ, проти Дурова як співвласника компанії відкрито попереднє міжвідомче розслідування щодо серії тяжких злочинів, починаючи від шахрайства та торгівлі наркотиками до злочинів у сфері кібербезпеки та педофілії. Серед них – допомога тероризму.

Telegram зареєстрований як месенджер, а не як соцмережа, і головний офіс компанії міститься у Дубаї. Функції, які він пропонує (відсутність модерації, можливість реєструвати обліковий запис на «одноразові» номери, зручність обміну інформацією через закриті групи), використовуються політичними активістами в авторитарних країнах, включаючи Росію.

Вони ж залучають до месенджера любителів конспірології, торговців нелегальним товаром та організаторів різного роду для координації протиправних дій. Від теракту в Crocus City Hall у Москві (за версією слідства, через Telegram йшло і вербування та керівництво діями учасників) до смолоскипної ходи біля будинку міністра охорони здоров'я Саксонії Петри Кеппінг під час пандемії.

Telegram фігурував і під час недавніх антиіммігрантських заворушень у Великобританії – через нього поширювався список, що нібито містить імена та адреси імміграційних адвокатів. Це очевидно непокоїть владу країн ЄС.

У 2021 році Міністерство юстиції Німеччини двічі надсилало листи керівництву Telegram з попередженням про те, що компанія порушує закон про захист прав у соцмережах через повідомлення, що розповсюджують ненависть і ворожнечу. У 2022 році компанії були виписані штрафи на суму понад 5 мільйонів євро, після чого месенджер пішов назустріч владі країни і почав співпрацювати з нею, видаляючи контент, який порушує німецький кримінальний кодекс.

Заворушення у Великій Британії через вбивство дітей у Саутпорті, скоєне Акселем Рудакубаном, чиї батьки емігрували до країни з Руанди
Заворушення у Великій Британії через вбивство дітей у Саутпорті, скоєне Акселем Рудакубаном, чиї батьки емігрували до країни з Руанди

У Франції ситуація схожа. Цей месенджер не входить навіть до першої десятки (його частка у 2023 році склала 13,5%) і найчастіше використовується для поширення піратського контенту (наприклад, трансляцій спортивних змагань). Але не тільки: так, у березні цього року прокуратура Парижа розкрила групу в Telegram, через яку продавали дитячу порнографію. Крім того, у лютому французькі спецслужби викрили пропагандистську мережу російського походження, яка також діяла через месенджер. Цікаво, що під час своєї першої виборчої кампанії у 2017 році і сам нинішній президент Еммануель Макрон зі своєю командою активно скористався Telegram.

Французький «спецгромадянин» Paul du Rove

Ще одна обставина у справі Дурова – його французьке громадянство, яке, зокрема, не дозволяє екстрадувати його в іншу країну, навіть якщо там йому також висунуть звинувачення. Французький паспорт у Дурова не єдиний, у колекції мільярдера також паспорти Сент-Кітса та Невісу та ОАЕ. Про те, що Дуров отримав французьке громадянство, стало відомо в 2023 році. Він узяв найближче до французької мови ім'я Paul du Rove (Поль дю Ров). Так, до речі, називається телеграм-канал Дурова.

Газета Le Monde встановила, що стандартним шляхом Дуров отримати французьке громадянство не міг: не виконані необхідні умови на кшталт п'яти років (іноді двох) проживання на території Франції та про належність претендента до «французького культурного та мовного середовища». Залишається, як пише видання, найрідкісніша, закрита та політизована форма натуралізації – «почесний іноземець».

Стати громадянином таким шляхом може іноземець, що говорить французькою, який зробив внесок у розвиток і процвітання Франції в економіці та на міжнародній арені. Рішення такого роду приймає лише президент. Випадок настільки рідкісний, що процедура, по суті, невідома широкому загалу. Так чи інакше, для Дурова наявність французького громадянства, ймовірно, знімає питання про екстрадицію у разі несприятливого розвитку подій у справі, навіть попри наявність російського паспорта.

Еммануель Макрон
Еммануель Макрон

«Руки геть від Павла»

У французькому інформаційному просторі новина не надто обговорюється – мабуть, даються взнаки вихідні. У США на захист Дурова встиг висловитися автор SpaceX і власник соцмережі X Ілон Маск, який написав серію постів на підтримку Дурова з хештегом # FreePavel.

Натомість російські офіційні особи чи не першими заступилися за Дурова. Віце-спікер Держдуми Владислав Даванков заявив, що «арешт може містити політичні підстави та бути інструментом для отримання доступу до особистої інформації користувачів Telegram» і закликав «витягувати» бізнесмена. Посольство Росії у Франції повідомило, що вже зробило для цього кроки, але французька сторона поки що «ухиляється від взаємодії».

Представниця МЗС Марія Захарова опублікувала список міжнародних неурядових організацій, які засудили блокування Telegram у Росії у 2018 році. «Як думаєте, цього разу вони будуть волати до Парижа і вимагатимуть звільнення Дурова чи проковтнуть язика?» – Запитує вона. Не відстають і пропагандисти. Співак Shaman через інстаграм звернувся до Дурова із закликом повернутися на батьківщину: «Паш, рідний! Вільно і легко дихається тільки в Росії. Повертайся додому. Тут тебе пам'ятають, люблять і завжди чекають.»

Павло Дуров, 2018 рік
Павло Дуров, 2018 рік

У суботу затримання мільярдера виправдав розслідувач Христо Грозєв, написавши, що відмова Дурова співпрацювати з ФСБ нейтралізується його ж відмовою «співпрацювати з будь-ким, щоб зупинити використання телеграма для всього жахливого». Як ілюстрацію Грозєв навів скріншоти телеграм-ботів, які, ймовірно, торгують наркотиками.

Такої позиції дотримується публіцист Станіслав Кучер. На його думку, Дуров відмовив поліції демократичної держави у допомозі під час упіймання справжніх злочинців.

Як пише телеканал «Сьогодні», після затримання Дурова російські блогери нагадали, що Telegram активно використовують російські військові на війні в Україні (припускаючи, що французька влада запрошує Дурова до співпраці з цього приводу).

Тим часом у Москві у неділю біля будівлі французького посольства відбулася акція на підтримку Дурова. Учасники принесли туди білі паперові літачки, символ месенджера – такі, як ті, що використовували на акціях на захист Telegram у Росії у 2018 році.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG