Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський хоче обговорити можливість створення коаліції країн-сусідок із НАТО, які б збивали російські ракети


«Є такий інструмент, я хочу його спробувати, щоб країни НАТО проговорили з Україною можливості такої невеличкої коаліції, країн-сусідів, які будуть збивати ракети ворога», – Зеленський
«Є такий інструмент, я хочу його спробувати, щоб країни НАТО проговорили з Україною можливості такої невеличкої коаліції, країн-сусідів, які будуть збивати ракети ворога», – Зеленський

Володимир Зеленський доручив дипломатам напрацювати зустріч ради Україна-НАТО, на якій планує обговорити можливість збиття російських ракет країнами Північноатлантичного альянсу, які межують з Україною.

Про це президент Володимир Зеленський заявив під час урочистостей до Дня Повітряних сил ЗСУ, де були представлені перші винищувачі F-16, надані партнерами.

«Ми повинні проробляти технічні можливості, щоб було застосування авіації сусідніх країн проти тих чи інших ракет. (...) Мені здається, що це рішення, воно, напевно, для партнерів складне. Вони завжди бояться зайвої ескалації. Ми боремося з цим, будемо працювати над цим», – сказав Володимир Зеленський.

За його словами, такої коаліції сьогодні не вистачає, адже, як вважає президент України, «це велика відповідальність для однієї країни-сусіда, взяти на себе відповідальність і допомагати нам збивати ракети».

Хоча, на його думку, «це, безумовно, треба було зробити і давно».

Володимир Зеленський про скликання Ради Україна-НАТО (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

«Є непоганий варіант нашої ради Україна-НАТО. Ми вже її збирали з точки зору безпеки у морі. Я дав завдання відповідним нашим дипломатам працювати з НАТО над тим, щоб була така зустріч напрацьована і дата, коли ми можемо проговорити саме це питання. (...) Є такий інструмент, я хочу його спробувати, щоб країни НАТО проговорили з Україною можливості такої невеличкої коаліції, країн-сусідів, які будуть збивати ракети ворога», – заявив Зеленський.

Нідерланди та Данія 10 липня спільно зі США інформували, що перебувають у «процесі передачі» Україні американських винищувачів F-16. Повідомлялось, що українські військові розпочнуть літати на F-16 вже цього літа, але додаткові подробиці через міркування оперативної безпеки не надавались.

Наприкінці травня 2024 року перша група українських пілотів завершила курс навчання на винищувачах F-16 у США. Вони проходили підготовку на 162-й військово-повітряній базі Нацгвардії в Тусоні в штаті Арізона з жовтня 2023 року. Після закінчення навчання пілоти вирушили до Європи для проходження додаткової підготовки.

Влада України просила надати винищувачі F-16 від початку повномасштабного вторгнення Росії. У 2023 році кілька країн за згодою США ухвалили рішення передати Києву такі літаки.

Форум

XS
SM
MD
LG