Доступність посилання

ТОП новини

«Чеські сни» примандрували у Львів і щодня ‒ мистецькі заходи


У Львові відбувається тиждень чесько-українського партнерства
У Львові відбувається тиждень чесько-українського партнерства

ЛЬВІВ ‒ У Львові вперше відбувається тиждень чесько-українського партнерства «Чеські сни», який триває з 17 до 22 вересня. Головна мета налагодити співпрацю у різних галузях і познайомити українців із чеською культурою. Також у проєкті беруть участь і українські митці.

«Чеські сни» відбувались у різних містах і різних країнах. Цей проєкт об’єднує людей різних сфер, як культури, так і бізнесу, освіти, медицини. А Львів і чеське місто Брно віднедавна є містами-партнерами. І у важкі часи російсько-української війни планують співпрацювати та обмінюватись, переконувати чеський бізнес, попри ситуацію в Україні, все ж інвестувати в її економіку, конкретні проєкти, які важливі України, зокрема – в альтернативну енергетику.

З одного боку, це репрезентація чеської культури для українців, а з іншого ‒ налагодження майбутніх зв'язків і зміцнення існуючих.

Чеська делегація ознайомилась з UNBROKEN – центром, де проходять реабілітацію і протезування українські воїни, а також цивільні люди, які постраждали у час війни. Дізналися і про інші соціальні ініціативи, які Львову вдалося створити у час війни разом з партнерами з інших країн. Довідались, як за допомогою арттерапії можна допомогти тим людям, які пережили російські тортури. І у цьому проєкті чехи хочуть взяти участь. Тобто, планується велика співпраця щодо навчання арттерапевтів. Бо чехи мають такий досвід і це дуже потрібно для України.

А ще допоможуть в оцифруванні музейних експонатів. Такий проєкт, до слова, чехи вже підтримали у музеї на Лонцького у Львові.

Чехія від початку повномасштабної війни намагалась допомогти Україні
Томаш Копечний

«Чехія від початку повномасштабної війни намагалась допомогти Україні, підтримати, прагнула бути солідарною з українцями і тому ми привезли фестиваль «Чеські сни», щоб представити українцям і ширшій аудиторії чеській і міжнародній те, що ми спільно вже досягли», ‒ каже Томаш Копечний, урядови уповноважений України в Чехії.

Проєкт «Чеські сни» проводять у Чехії п’ятий рік поспіль. І це вважається одна з найважливіших подій року у країні.

«Чеські сни» у Львові
«Чеські сни» у Львові

Нині наймасштабнішою подіє Року чеської музики є відзначення 200-річчя від дня народження чеського композитора, диригента, педагога ХІХ століття Бедрижиха Сметани і його твори почують львів’яни у Дзеркальній залі львівської опери. У Львові виступить дует чеських фортепіанних віртуозів на ранковому концерті. А це шістнадцятирічний піаніст Олександр Клемент, переможець багатьох міжнародних конкурсів. І відомий музикант Іво Каханек, один з найпопулярніших інтерпретаторів класичної музики, який виступає у найпрестижніших концертних залах Європи.

У Дзеркальній залі Оперного театру музиканти виконають музику чеських класиків Антоніна Дворжака, Бедржиха Сметани, Леоша Яначека та Богуслава Мартіну.

Виставка Йогани Мерти
Виставка Йогани Мерти

Бедрижих Сметана написав такі відомі твори як оперу «Продана наречена», симфонію «Моя Батьківщина». Музика чеського композитора звучить на львівських концертах доволі часто. А ще у Львові є вулиця Сметани.

Дуже важливо, щоб ми тут були не лише з чеською культурою, але й людьми, які роблять культуру
Давід Діттріх

«Ми маємо багато контактів у Львові, приятелів. Тут роблять чудові речі і є креативні люди. Львів має Літературний фестиваль. Дуже важливо, щоб ми тут були не лише з чеською культурою, але й людьми, які роблять культуру у Чехії, щоб показати роботу у музейництві, архітектурі. Ми надіємося, що війна закінчиться, і ми зможемо більше працювати. Те, що українці роблять у час війни, це вражає і мотивує, ми бачимо сильних людей у Харкові, я там був. Ми бачимо, що люди потребують мистецтва у час війни. Чеські митці, які приїхали, кажуть, як це важливо», ‒ говорить один із організаторів фестивалю Давід Діттріх.

Виставка Вендули Халанкової, присвячена композитору Леошу Яначеку
Виставка Вендули Халанкової, присвячена композитору Леошу Яначеку

Щодня ‒ показ фільмів

Концерти, виставки відбуваються на різних локаціях. Дві виставки презентують в галереї «Дзиґа». А це художниці Йогани Мерти і про життя чеського композитора Леоша Яначека, ХІХ- початку ХХ століття. Леош Яначек відомий операми «Її пасербиця», «Катя Кабанова», оркестрово-вокальними творами «Глагольська меса», «Симфонієта», рапсодією «Тарас Бульба». У його музиці є народні мотиви Моравії.

Виставка Вендули Халанкової, присвячена композитору Леошу Яначеку
Виставка Вендули Халанкової, присвячена композитору Леошу Яначеку

Йогана Мерта представила власне сприйняття життя та культурні наративи через свої експериментальні роботи, спонукаючи відвідувачів виставки задуматись над суттю буття. У Львові чеська художниця вперше представила інсталяцію «Понад усі можливості», куди увійшли її роботи, створені протягом останнього року. Виставка складається з шести окремих сюжетів, інсталяцій.

Виставка Йогани Мерти
Виставка Йогани Мерти

А ще у рамках «Чеських снів» представлено велику кінопрограму. Львів’яни щодня можуть дивитись чеські фільми. Серед яких і Мілоша Формана «Чорний Петр», 1964 року, і «Кубельце» Яна Гржебейка 1999 року, і Їржи Менцела «Поїзди під пильним спостереженням», 1966 року.

Виставка Йогани Мерти
Виставка Йогани Мерти

У музичній програмі виступають на одній сцені, на вулиці Львова, і чеські, і українські музиканти.

Це ініціатива пропаганди передусім чеської музики у світі
Григорій Семенчук

«Чеські сни» домандрували до Львова. Це ініціатива пропаганди передусім чеської музики у світі. Коли ми вперше поспілкувалися з організаторами, вони були зацікавлені привезти лише музичну частину. Але потім це переросло в фестиваль чесько-українського партнерства, бо є багато різних ініціатив в сучасному мистецтві, музиці, літературі. Ми говоримо про сферу освіти, науки, охорони здоров'я, де співпрацює Чеська Республіка і Україна. Я мрію, що колись настане спокійніший час, коли ми зможемо більше думати не про те, що відбувається така трагедія в Україні, війна, а будемо думати про те, як промоціювати більше українську культуру, задіювати більше ресурсів», ‒ каже Радіо Свобода співорганізатор з української сторони, музикант, поет Григорій Семенчук.

Концерт у рамках фестивалю у Львові
Концерт у рамках фестивалю у Львові

Війна в Україні не зупинила чеських митців привезти у Львів «Чеські сни». Представники чеської делегації наголосили, що вони говоритимуть у Чехії і у світі, що Україна – це місце для інвестицій вже зараз, незважаючи на війну. Як і культура потребує підтримки, бо культура зближує людей.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG