Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії пропонують надавати громадянство росіянам тільки за умови відмови від російського


Автори ініціативи вважають, що таким чином Чехія зможе обмежити російський вплив у країні (фото ілюстративне)
Автори ініціативи вважають, що таким чином Чехія зможе обмежити російський вплив у країні (фото ілюстративне)

Чеські депутати пропонують надавати громадянство Чехії лише тим росіянам, які відмовляться від російського громадянства. Автори ініціативи вважають, що таким чином Чехія зможе обмежити російський вплив у країні.

З ініціативою виступив член комітету з питань європейської інтеграції й політики безпеки парламенту Чехії Мартін Екснер.

«Ми не можемо допустити в час, коли Росія виступає не тільки проти України, а й проти нас та інших країн ЄС проводить недружні акції, щоб її громадяни могли отримувати чеське громадянство, а з ним усі права, які до цього належать», – наголосив Мартін Екснер.

Ініціативу підтримав міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан: «У нинішній ситуації такий закон вважаю за необхідний із точки зору зміцнення внутрішньої безпеки Чехії».

Згідно з пропозицією, умова поширюватиметься на всіх росіян, за винятком прохачів притулку і деяких особливих випадків.

Чехія – одна з перших країн, які перестали видавати туристичні шенгенські візи громадянам Росії після початку повномасштабної війни РФ на території України. З червня 2022 року країна також серйозно обмежила видачу посвідки на проживання для російських і білоруських громадян. При цьому Прага стверджувала, що продовжуватиме видавати росіянам гуманітарні візи.

Форум

XS
SM
MD
LG