Доступність посилання

ТОП новини

Підтримка українських біженців у Чехії: організації, які допомагають мігрантам


Представниця організації META розповідає про проєкти, які вони роблять для українських біженців
Представниця організації META розповідає про проєкти, які вони роблять для українських біженців

Близько шести мільйонів українських біженців нині проживають у країнах Європи, за даними Агентства ООН у справах біженців. Серед держав, де переселенці з України найчастіше просили прихисток – Чехія. Нині тут проживає понад 360 тисяч українців, які переїхали за час повномасштабної війни, за даними УВКБ ООН.

У Чехії є низка неприбуткових організацій, які допомагають їм з житлом, пошуком роботи, юридичними та психологічними консультаціями.

Свої проєкти та програми вони представили на заході Радіо Свобода до 70-річчя заснування. Проєкт «Ти як?» зібрав контакти організацій та ініціатив, які допомагають біженцям з України у Чеській Республіці.

Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) працює у понад 130 країнах, серед яких і Чехія. Дослідження організації показують, що 66% біженців стикаються з труднощами під час пошуку роботи, 35% – житла, 26% – надання медичних послуг, наприклад, через мовний бар’єр, а 10% шукачів притулку цікавлять питання тимчасового захисту та оформлення документів.

Вся допомога, яка надається від УВКБ ООН – безкоштовна
Мартіна Матисова, представниця УВКБ ООН в Чехії

«Ми допомагаємо з цими питаннями через наших партнерів, різні організації, підшуковуємо житло, роботу, навігуємо у медичній системі, розповідаємо, як вона працює, працівники допомагають з супроводом до лікаря, надаємо психологічну допомогу, перекладом, юридичні консультації щодо реєстрації, змін у правилах перебування і тимчасового прихистку. Вся допомога, яка надається від УВКБ ООН – безкоштовна», – розповідає старша спеціалістка із зовнішніх зв’язків Мартіна Матисова.

Старша спеціалістка із зовнішніх зв’язків УВКБ ООН у Чехії Мартіна Матисова з українською біженкою
Старша спеціалістка із зовнішніх зв’язків УВКБ ООН у Чехії Мартіна Матисова з українською біженкою

Всю інформацію про допомогу від організації можна знайти на її сайті. Серед нових опцій, яку вже презентуватимуть за декілька тижнів – безкоштовні курси для біженців на платформі, яка зібрала близько 300 університетів та воркшопів від компаній.

Організація «Людина в біді», що також презентувала свою діяльність на заході, нині працює у чотирьох країнах – в Україні, Чехії, Молдові та Грузії. Представниця організації Алена Вахова розповідає, що понад 90% роботи організації зосереджено саме на Україні. Наприклад, опікуються гуманітарною допомогою, відбудовою шкіл, будинків, бомбосховищ та фіксацією воєнних злочинів. А вже в Чехії представники організації надають юридичні консультації, психологічну підтримку, проводять мовні курси, репетиторство для дітей чи допомагають з адаптацією українським біженцям.

Представниця організації «Людина в біді» Алена Вахова з українськими мігрантами
Представниця організації «Людина в біді» Алена Вахова з українськими мігрантами
Вони в нас проживають, ми їх супроводжуємо, надаємо всю інформацію, підшуковуємо навчальні заклади, все, що їм потрібно
Алена Вахова, представниця організації «Людина в біді»

Один із проєктів організації «Безпечна пристань» – для підлітків, які без супроводу чи підтримки родичів перебувають у Чехії. Допомогу у рамках проєкту вже отримали декілька десятків неповнолітніх, розповідає Алена Вахова: «Вони в нас проживають, ми їх супроводжуємо, надаємо всю інформацію, підшуковуємо навчальні заклади, все, що їм потрібно. Але всю відповідальність за них несуть органи опіки. Нещодавно був випадок, хлопець, який сюди приїхав після початку війни, його сюди відправили зі школою футболу, він грав професійно, а потім йому сказали «Ти вже дорослий, роби собі що хочеш». Ми йому допомогли. Зараз в нас є три квартири в Празі, Карлових Варах та Пльзені. Є підлітки, яким ми не надавали житло, але працюємо з ними дистанційно».

У галузі освіти працює і організація META. Після початку великої війни вона розробила інформаційний портал для батьків з України, де можна дізнатися про чеську систему освіти, нострифікацію дипломів, правила вступу в навчальні заклади, подивитися відео про етапи та особливості навчального року. Водночас волонтери організації допомагають школярам-біженцям підтягнути знання в рамках навчальної програми, вивчити мову чи підготуватися до вступу.

Данило Милованов, представник організації МETA, розповідає про платформу для вивчення чеської мови
Данило Милованов, представник організації МETA, розповідає про платформу для вивчення чеської мови
Ми проводимо для шкіл і працівників методичну підтримку з інтеграції дітей у школах з іншим досвідом, недостатнім знанням мови чеської
Данило Милованов, представник МETA

«Також ми проводимо для шкіл і працівників методичну підтримку з інтеграції дітей у школах з іншим досвідом, недостатнім знанням мови чеської, розробляємо методичні, навчальні матеріали, розробляємо підручник з чеської мови і додаток для вивчення чеської мови онлайн, який можуть використовувати як школи, так і діти вчитися. Ми зосереджуємося на просуванні законодавчих змін, які мають сприяти рівному доступу до освіти всіх дітей і розвивати їхній потенціал», – розповідає Данило Милованов, представник МETA.

Юридичні, психологічні консультації, переклад під час візиту до школи, центру зайнятості, лікарні, табори, майстер-класи для біженців з України пропонує організація INBAZE. Її представниця Настасья Анішчанка розповідає, найчастіше мігранти приходять, щоб дізнатися, де знайти роботу, як зареєструватися в центрі зайнятості, як підтвердити свій український диплом про освіту чи на що звертати увагу в договорах під час прийому на роботу.

Представниця організації INBAZE Настасья Анішчанка розповідає про проєкти для українських біженців
Представниця організації INBAZE Настасья Анішчанка розповідає про проєкти для українських біженців
Дуже багато людей приходять до нас з неправдивою інформацією, яка розповсюджується
Настасья Анішчанка, представниця INBAZE

«Дуже багато людей приходять до нас з неправдивою інформацією, яка розповсюджується. Багато хто не знає, що в них є якісь права, наприклад, що вони можуть піти з роботи під час випробувального терміну, це можна зробити за один день. Тому ми проводимо воркшопи, лекції, де можна отримати всю цю інформацію», – розповідає представниця INBAZE Настасья Анішчанка.

Серед культурних заходів, які щорічно проводить організація, фестиваль RefuFest у Празі. Організатори кажуть, що цей захід об'єднує мігрантів з різних країн. Кожен з них може розповісти відвідувачам про свій народ, культуру через музику, танці, виставки, костюми, їжу. А представники різних мігрантських організацій обговорюють питання чи проблеми, актуальні для біженців.

Захищає права та допомагає мігрантам у Чехії організація SIMI. З перших днів війни вона опікувалася розміщенням українців, які шукали прихистку, у гуртожитках, гуманітарною допомогою, надавала юридичні та соціальні консультації. Згодом організація облаштувала власний прихисток для жінок-біженок з дітьми, де минулоріч прийняла 270 людей.

Представники Міністерства внутрішніх справ у Чеські Республіці розповідають про офіційні портали для українських мігрантів
Представники Міністерства внутрішніх справ у Чеські Республіці розповідають про офіційні портали для українських мігрантів

А от інформацію щодо тимчасового прихистку біженців у Чехії, що змінилося в правилах перебування чи як отримати електронне підтвердження про продовження свого статусу, можна прочитати на інформаційному порталі для іноземців чи на сторінці у Naši Ukrajinci. Це – офіційні ресурси для іноземців Міністерства внутрішніх справ у Чеські Республіці. Проконсультуватися також можна у крайових центрах допомоги чи інформаційних віконечках у відділеннях МВС.

Журналісти Радіо Свобода презентували проєкт про і для біженців та переселенців «Ти як?». Під час презентації вони розповіли про свою роботу, показали матеріали проєкту, які допомагають українським мігрантам у Чехії знаходити інформацію про освіту, працевлаштування, послуги з оформлення документів, зміни у законодавстві та оподаткуванні. А також: про те, з якими проблемами стикаються українці в Чехії.

Дозвольте мені подякувати за роботу, яку Радіо Свобода, а саме українська редакція, довгий час виконує, щоб якомога більше людей мали правдиву інформацію

Захід також відвідали посол України в Чехії Василь Зварич та уповноважена уряду Чехії з прав людини, заступниця міністра з європейських справ Клара Шимачкова Лауренчикова.

«Дозвольте мені подякувати за роботу, яку Радіо Свобода, а саме українська редакція, довгий час виконує, щоб якомога більше людей мали правдиву інформацію, щоб були названі всі акти зла і всі злочини проти людяності. Чехія не змогла би виконати своє зобов'язання з надання притулку, бути безпечною країною для біженців з України, запропонувати підтримку вразливим людям старшого віку, дітям, хворим, людям з обмеженими можливостями, якби ви, неурядові організації з громадського сектора, не продемонстрували цю жертовну і дуже сильну підтримку і не стали ключовими партнерами держави», – заявила під час свого виступу чеська урядовиця.

Наразі у Чехії перебуває понад пів мільйона українців. З них майже 450 тисяч мають статус тимчасового захисту, повідомляє чеське МВС.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG