Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода провело у Празі захід для біженців за участі посла та чеської урядовиці


Презентація проєкту Радіо Свобода «Ти як?» у Празі, Чехія, 3 вересня 2024 року
Презентація проєкту Радіо Свобода «Ти як?» у Празі, Чехія, 3 вересня 2024 року

З нагоди 70-річчя заснування Радіо Свобода презентувало у Празі проєкт «Ти як?», який документує історії біженців та інформує про теми, які їх стосуються. У межах заходу також презентували джерела інформації для української спільноти біженців у Чехії.

На заході були присутні посол України в Чехії Василь Зварич та уповноважена уряду Чехії з прав людини, заступниця міністра з європейських справ Клара Шимачкова Лауренчикова. Вони виступили із промовами.

«Дозвольте мені подякувати за роботу, яку Радіо Свобода, а саме українська редакція, довгий час виконує, щоб якомога більше людей мали правдиву інформацію, щоб були названі всі акти зла і всі злочини проти людяності. Я дуже ціную вашу роботу і вважаю її фундаментальною, щоб цінності гуманізму і гуманності не зникали зі світу», – сказала чеська урядовиця.

Посол Василь Зварич також відзначив роботу Радіо Свобода і закликав вшанувати пам’ять журналістів, які загинули за час повномасштабного вторгнення Росії.

«Радіо Свобода – медіа, яке стало символом свободи слова, незалежної журналістики та демократичних цінностей у багатьох куточках світу… Я дякую вам за те, що ви відстоюєте у медійному просторі цінності, які дорогі кожному українцеві, і за які сьогодні навіть на полі бою українці віддають свої життя», – додав Зварич.

Посол Василь Зварич на презентації проєкту Радіо Свобода «Ти як?»
Посол Василь Зварич на презентації проєкту Радіо Свобода «Ти як?»

Український дипломат згадав, що з початку повномасштабної агресії Росія вбила 94 медійників, серед яких журналістка Радіо Свобода Віра Гирич та колишній автор редакції Дмитро Сінченко. «Нашим обов’язком є пам’ятати ці імена», – наголосив посол.

Уповноважена уряду Чехії з прав людини Шимачкова Лауренчикова відзначила роль громадських організацій, які від початку повномасштабної війни в Україні допомагали біженцям.

«Чехія не змогла б виконати своє зобовʼязання з надання притулку, бути безпечною країною для біженців з України, запропонувати підтримку вразливим людям старшого віку, дітям, хворим, людям з обмеженими можливостями, якби ви, неурядові організації з громадського сектора не продемонстрували цю жертовну і дуже сильну підтримку і не стали ключовими партнерами держави… Чехії багато чого вдалося. Ми можемо пишатися тим, що ми змогли запропонувати притулок усім, хто його шукав. І я дуже вдячна також за громадянські ініціативи, які там, де, наприклад, держава не змогла швидко допомогти, вона могла покластися на вас і вже завдяки ресурсам громадських організацій пропонувати житло та допомогу тим, хто від війни втік і досі втікає», – заявила Клара Шимачкова Лауренчикова.

заступниця міністра з європейських справ Клара Шимачкова Лауренчикова
заступниця міністра з європейських справ Клара Шимачкова Лауренчикова

У коментарі Радіо Свобода посол України в Чехії Василь Зварич розповів про те, як посольство співпрацює із громадським сектором, щоб ефективніше допомагати біженцям: «Для мене було відкриттям те, що є дуже багато українських організацій навіть в самій Празі, які допомагають Україні і допомагають українцям, які тут проживають, в Чехії… Як один з перших кроків моїх на посаді посла я провів у посольстві координаційну раду – зустріч всіх громадських організацій, і українських діаспорних організацій, і організацій громадян України, які сюди приїхали вже після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. І для мене важливо, що ми працюємо як одне ціле. Ми відкриті. Ми створили свою окрему групу, [...] де ми можемо обмінюватися своїми думками, ідеями, проблемами, пропозиціями, і мені здається, що це буде нова якість нашої співпраці».

Василя Зварича призначили послом України в Чехії 21 червня. 2 липня у своїй резиденції його офіційно прийняв президент Чехії Петр Павел. Україна не мала посла в Празі з липня 2022 року.

Катерина Лихогляд, журналістка і виконавча продюсерка проєкту Радіо Свобода «Ти як?», Прага, Чехія, 3 вересня 2024 року
Катерина Лихогляд, журналістка і виконавча продюсерка проєкту Радіо Свобода «Ти як?», Прага, Чехія, 3 вересня 2024 року

Також на заході у Празі керівниця проєкту «Ти як?» Катерина Лихогляд та репортерка Марія Горбань детальніше розповіли про свою роботу, зокрема про важливі історії про і для біженців у Чехії, а також про те, як матеріали «Ти як?» допомагають біженцям знаходити необхідну інформацію про освіту, працевлаштування, мовні курси, послуги з оформлення документів, а також про зміни у правилах надання притулку та оподаткуванні у країнах, які приймають біженців.

У межах заходу урядові та громадські організації, які займаються допомогою воєнним біженцям у Чехії, розповіли про свою діяльність та послуги, які вони надають українцям.

У заході взяли участь представники Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, Міністерства внутрішніх справ Чехії, організацій «Людина в біді», InBaze; Mета, Асоціації інтеграції та міграції і Центру інтеграції іноземців.

За інформацією МВС Чехії, станом на квітень 2024 року в країні перебуває 338 736 громадян України із тимчасовим захистом.

Форум

XS
SM
MD
LG