Доступність посилання

ТОП новини

Остін: використання американської зброї для дальніх ударів по Росії не змінить хід війни


Міністр оборони США Ллойд Остін і президент України Володимир Зеленський на засіданні Контактної групи з питань оборони України на авіабазі «Рамштайн» у Німеччині, 6 вересня 2024 року
Міністр оборони США Ллойд Остін і президент України Володимир Зеленський на засіданні Контактної групи з питань оборони України на авіабазі «Рамштайн» у Німеччині, 6 вересня 2024 року

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив 6 вересня, що ніяка конкретна зброя не буде вирішальною для України, щоб перемогти Росію, і що використання американської зброї для дальніх ударів по Росії не змінить хід війни на користь України. Він також зазначив, що сама Україна має значні можливості для ураження далеких цілей.

Виступаючи після засідання Контактної групи з питань оборони України на авіабазі «Рамштайн» у Німеччині, Остін сказав журналістам: «Не думаю, що один вид зброї буде визначальним... В України вже є можливості атакувати цілі за межами досяжності ракет Atacms і Storm Shadow, а Росія перевела свої літаки, які використовують для ударів КАБами, за радіус дії Atacms».

Остін зробив такі коментарі після того, як президент України Володимир Зеленський особисто звернувся до групи «Рамштайн» із проханням збільшити підтримку західним озброєнням і закликав союзників дозволити Україні використовувати надану ними зброю для ударів глибше всередині Росії.

За його словами, Україні потрібно мати цей потенціал далекої дії, «щоб Росія була мотивована шукати миру».

«Нам потрібно змусити російські міста і навіть російських солдатів задуматися про те, що їм потрібно: мир чи Путін», – сказав він на зустрічі, яку проводить міністр оборони США Ллойд Остін.

Голова Пентагону на відкритті зустрічі сказав, що Україна поступово «перебирає на себе ініціативу» на фронті, хоча Росія продовжує тиснути на Донбасі. Сьогоднішня зустріч, за словами американського міністра, відбувається у «динамічний і критичний момент», коли час відіграє важливу роль.

«Україна продовжує поступово перебирати на себе ініціативу на полі бою. ЗСУ наразі проводять операцію в Курській області. Кремлівська армія агресії зараз в обороні на своїй власній землі», – зауважив Остін.

Водночас, визнав він, «Москва продовжує свій наступ на сході України, особливо навколо Покровська».

На зустрічі «Рамштайн» Остін оголосив про новий пакет допомоги у сфері безпеки на суму 250 мільйонів доларів США, зазначивши, що він забезпечить «більше можливостей для задоволення нових потреб України».

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в 2022 році Сполучені Штати зібрали союзників-однодумців на авіабазі в німецькому Рамштайні. Союзникам вдалося створити групу з приблизно 50 країн, які регулярно зустрічаються, щоб відповідати запитам Києва на постачання необхідної для захисту від російської агресії зброї.

Форум

XS
SM
MD
LG