Доступність посилання

ТОП новини

Байден затвердив секретну ядерну стратегію, яка переорієнтована на китайську загрозу – NYT


Джо Байден схвалив переглянуту стратегію Nuclear Employment Guidance - вона вперше спрямована на підготовку США до можливих скоординованих ядерних викликів з боку Китаю, Росії та КНДР
Джо Байден схвалив переглянуту стратегію Nuclear Employment Guidance - вона вперше спрямована на підготовку США до можливих скоординованих ядерних викликів з боку Китаю, Росії та КНДР

Президент CША Джо Байден схвалив у березні засекречений стратегічний ядерний план для Сполучених Штатів. Про це повідомило американське видання The New York Times. Якщо в колишні часи політика стримування була спрямована головним чином на СРСР, то тепер новий стратегічний ядерний план США переорієнтує увагу на Китай, який швидше за інші держави розширює свій ядерний арсенал.

У Пентагоні вважають, що арсенал Китаю протягом наступного десятиліття змагатиметься за розміром та різноманітністю із запасами Сполучених Штатів та Росії.

Білий дім раніше не оголошував, що Байден схвалив переглянуту стратегію, названу Nuclear Employment Guidance, яка також вперше спрямована на підготовку Сполучених Штатів до можливих скоординованих ядерних викликів з боку Китаю, Росії та Північної Кореї.

Документ, який оновлюється приблизно кожні чотири роки, настільки суворо засекречений, що він не має електронних копій, лише невелика кількість друкованих копій, поширених серед кількох посадових осіб в установах національної безпеки, включаючи Пентагон.

У минулому ймовірність того, що американські супротивники могли б координувати ядерні загрози, аби перехитрити американський ядерний арсенал, здавалася малоймовірною. Але партнерство, що формується між Росією і Китаєм, а також звичайні озброєння, які Північна Корея та Іран постачають Росії для війни в Україні, докорінно змінили мислення Вашингтона, зазначає NYT.


Новий документ є суворим нагадуванням про те, що той, хто буде приведений до присяги 20 січня, зіткнеться зі зміненим і набагато нестабільнішим ядерним ландшафтом, ніж той, який існував лише три роки тому. Президент Росії Володимир Путін неодноразово погрожував застосуванням ядерної зброї проти України, у тому числі під час кризи у жовтні 2022 року, коли Байден та його помічники, вивчаючи перехоплення розмов між вищими російськими командирами, побоювалися, що ймовірність застосування ядерної зброї може зрости до 50 відсотків або навіть вище.

Колишній президент США Дональд Трамп передбачав, що північнокорейський лідер Кім Чен Ин відмовиться від своєї ядерної зброї. Проте сталося протилежне. Кім подвоїв ставку, і тепер у нього понад 60 одиниць зброї та паливо для ще більшої кількості ракет.

Розширений арсенал Північної Кореї швидко наближається до розмірів арсеналів Пакистану та Ізраїлю, він є досить великим, щоб теоретично координувати загрози з Москвою та Пекіном, зазначає видання.

Очікується, що несекретне повідомлення про перегляд стратегії буде спрямоване на затвердження до Конгресу до закінчення президентських повноважень Байдена, наголошує агентство Reuters.

Геополітична теорія стримування, розроблена американським дипломатом Джорджем Кеннаном у 1940-х, нерозривно пов’язана з концепцією взаємного гарантованого знищення. Вона забезпечує підтримку миру з урахуванням розуміння всіма державами неминучості відплати противника у разі завдання по ньому першого удару. Теорія стримування лягла в основу радянсько-американських відносин та світової політики у другій половині XX століття.

Форум

XS
SM
MD
LG