Доступність посилання

ТОП новини

Як Назарбаєв та інші чиновники Казахстану переписують елітну нерухомість на родичів?


Після відходу від влади, Нурсултан Назарбаєв та його родина, схоже, не втратили закордонні багатства
Після відходу від влади, Нурсултан Назарбаєв та його родина, схоже, не втратили закордонні багатства
Манас Каїртаюли

АЛМАТИ – Не буде перебільшенням сказати, що якщо взяти всіх колишніх і нинішніх чиновників Казахстану, чиї родичі володіють нерухомістю в Дубаї, то можна було б сформувати новий уряд з великою кількістю відомих прізвищ.

Але скільки з них задекларували або задекларують ці статки на батьківщині? І за які гроші було придбане майно?

Ці два запитання казахська служба Радіо Свобода поставила відомим чиновникам, чиї дружини, діти та брати і сестри фігурують як власники нерухомості в Дубаї в даних американського некомерційного Центру передових оборонних досліджень (C4ADS), починаючи з 2020 року.

У деяких випадках телефонні розмови не заходили далі слова «Дубай».

Зрозуміло, що існує багато причин, чому заможні люди з Казахстану хочуть володіти нерухомістю в Дубаї, і багато з таких володінь не мають нічого спільного з нелегальною діяльністю.

Але з урахуванням того, що 1550 громадян Казахстану, згідно з реєстром C4ADS, володіють більш ніж 2700 об’єктами нерухомості вартістю сотні мільйонів доларів, ОАЕ безсумнівно повинні бути в центрі уваги казахстанських чиновників, які заявляють про своє бажання до репатріації активів, які могли бути отримані незаконним шляхом.

Поворотний момент

Протягом десятиліть своєї незалежності казахстанська влада нарікала на витік капіталу з країни, пропонуючи пільгові періоди для тих, хто бажає репатріювати багатства сумнівного походження, і погрожуючи покараннями тим, хто ігнорує цю пропозицію.

Речником цієї кампанії зазвичай виступав колишній президент Нурсултан Назарбаєв, чиї заклики на цю тему небезпідставно сприймалися з цинізмом.

Зрештою, з усіх сімей Казахстану навряд чи якась із них володіла більшими активами за кордоном, ніж сім’я Назарбаєвих.

Але після кривавих заворушень у січні 2022 року, які забрали життя понад 230 людей і фактично витіснили колишнього президента з публічного життя, наступник Назарбаєва Касим-Жомарт Токаєв пішов далі у боротьбі з відтоком капіталу.

Зіткнувшись з тиском громадськості, яка вимагала системних змін, його уряд пізніше того ж року створив паралельні комісії для повернення незаконно отриманих активів у Казахстані та за кордоном.

Наступного року набув чинності закон про повернення активів.

Вид з острова Палм Джумейра на узбережжя Дубаю, 2024 рік
Вид з острова Палм Джумейра на узбережжя Дубаю, 2024 рік

Роль ОАЕ в тому, що C4ADS називає «глобальними схемами ухилення від сплати податків» та відмивання грошей через їхню прихильність до фінансової таємниці, не потребує пояснень.

Об’єкти нерухомості, які фігурують у шестисерійному репортажі казахської служби Радіо Свобода «Казахстан в Дубаї», належать деяким дружинам і родичам понад 100 колишніх казахстанських чиновників, згідно з даними влади.

Комітет державних доходів Казахстану заявляє, що 40 осіб, які є або були державними службовцями, задекларували нерухомість в Об’єднаних Арабських Еміратах (60 об’єктів), зареєстровану на них та їхніх дружин або чоловіків, під час першого етапу загального декларування активів, який розпочався у 2021 році. Деякі з колишніх чиновників, які фігурують у розслідуванні «Казахстан у Дубаї», на той час ще працювали на держслужбі.

Починаючи з січня, буде запроваджено останній етап загального декларування активів, що передбачає обов’язкове декларування для всіх громадян і нерезидентів, які проживають у Казахстані.

Але декларації, навіть публічних осіб, наразі недоступні для пересічних казахстанців.

Разом з казахською службою Радіо Свобода із даними C4ADS ознайомились і журналісти незалежного новинного сайту Vlast.kz.

В інтерв’ю казахській службі Радіо Свобода, присвяченому дубайському розслідуванню, засновник Vlast.kz В’ячеслав Абрамов підкреслив, що він «дуже радий» за всіх, хто проторив свій шлях до власності в Дубаї, Казахстані чи Нью-Йорку.

«Єдина проблема полягає в тому, що всі вони намагаються це приховати, – сказав він, – тому що [переглядаючи дані] ми [журналісти] бачимо десятки, якщо не сотні імен, які нам нічого не говорять, [і] дуже можливо, що це люди, яких ми не можемо ідентифікувати, тому що це водії, охоронці або державні службовці низького рангу, на яких було зареєстроване це майно, тому що [високопосадовці] не захотіли реєструвати його на себе».

Еліта еліт

Аналітики та незалежні ЗМІ неодноразово відзначали відсутність тиску на колишню першу сім’ю через її закордонні активи з боку казахстанської влади.

Хоча влада не згадувала про іноземні активи, що належать трьом дочкам Назарбаєва, щодо яких ведеться розслідування, одна людина з родини Назарбаєвих, про чий майновий портфель вони детально згадали, – це Кайрат Сатибалди.

Сім'я Кайрата Сатибалди володіє сімома квартирами в комплексі SHAMS-4 у Дубаї
Сім'я Кайрата Сатибалди володіє сімома квартирами в комплексі SHAMS-4 у Дубаї

Восени 2022 року Сатибалди був засуджений до шести років ув'язнення за корупцію та здирництво, ставши першим і єдиним кровним родичем колишнього глави держави, який відбував покарання після заворушень у січні того ж року.

Попри це, бізнесмен і колишній генерал-майор національної безпеки Сатибалди був звільнений з в'язниці у вересні 2024 року і зараз відбуває покарання з випробувальним терміном.

Частково виправданням для його дострокового звільнення було те, що він повернув державі понад 1,5 мільярда доларів незаконно набутих активів.

Але серед об'єктів нерухомості, які уряд згадав у цій передачі, не було щонайменше семи квартир вартістю понад 4 мільйони доларів у житловому комплексі SHAMS-4 поблизу пристані для яхт у Дубаї.

Станом на 2022 рік нерухомість була зареєстрована на Саїду Канатбеккизи, Асель Бактіяркизи, а також на матір Сатибалди Світлану Назарбаєву та низку молодих людей з прізвищами Кайраткизи (дослівно – «дочка Кайрата» – ред.) і Кайратули («син Кайрата»).

Казахстанські ЗМІ описують і Канатбеккизи, і Бактіяркизи як цивільних дружин Сатибалди.

Кореспонденти казахської служби Радіо Свобода постукали у двері двох квартир SHAMS-4, але їм ніхто не відповів. Ці квартири також ніколи не згадувалися у жодних офіційних повідомленнях казахської влади.

Подружжя та їхні успішні бізнес-проєкти

Багато людей, які з’являються в базі даних C4ADS, з якою ознайомилось Радіо Свобода, перебувають у шлюбі з політичними діячами, які провели переважну частину своєї кар’єри на державній службі, де офіційна заробітна плата є скромною.

Нурлан Нігматуллін, колишній спікер парламенту і губернатор регіону, провів лише кілька років у приватному секторі за свою політичну кар’єру, яка охоплює три десятиліття.

З огляду на те, що його останній термін перебування на посаді закінчився у 2022 році, всього через кілька тижнів після заворушень, які призвели до зачистки головних союзників Назарбаєва, Нігматуллін цілком міг бути декларантом своїх активів.

Але оскільки ці декларації засекречені, незрозуміло, чи фігурує в них якась із 50 об'єктів нерухомості, зареєстрованих у базі даних C4ADS як власність або співвласність дружини Нігматулліна, Венери Баймурзаєвої.

Хоча казахській службі Радіо Свобода і вдалося додзвонитися до Баймурзаєвої, вона поклала слухавку невдовзі після того, як відповіла на дзвінок.

Схожа історія з Єлизаветою Єрмухановою, дружиною Мірлана Мухамбетова, якого в 2020 році призначили на посаду координатора антикорупційної служби Казахстану в провінції Актобе.

Згідно з даними, Єрмуханова володіє п’ятьма квартирами в житловому комплексі Safer Tower 2 в Дубаї, загальною приблизною вартістю трохи менше за 1 мільйон доларів.

У Казахстані Єрмуханова має компанії, які володіють, будують і здають в оренду нерухомість.

Максут Нуріманов. Його дружина придбала елітну квартиру у Дубаї
Максут Нуріманов. Його дружина придбала елітну квартиру у Дубаї

Максут Нуріманов, який обіймав посаду заступника голови Комітету національної безпеки з 2001-й по 2010 рік, придбання квартири поруч з яхт-клубом Dubai Marina, вартість якої оцінюється в 750 000 доларів США, пояснює діловою хваткою своєї дружини.

«Вона купила її на чесно зароблені гроші, сплативши всі податки, які хабарники в нашій країні не платять», – сказав Нуріманов в інтерв’ю Радіо Свобода.

Найвідомішою компанією, зареєстрованою в Казахстані на ім’я його дружини, Жибек Нуріманової, є туристична компанія Aspan Line. Її нульові податкові декларації за останні роки свідчать про те, що компанія не веде активної діяльності.

У письмовій відповіді Нуріманов повідомив Радіо Свобода, що його дружина зараз серйозно хвора, і повторив, що у нього є документи, які підтверджують законність коштів, витрачених на придбання нерухомості.

Нуріманов не додав копії документів і не вказав, коли було придбане майно.

Матеріал підготував Кріс Ріклтон на основі доробку Манаса Каїртаюли

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG