Доступність посилання

ТОП новини

Референдум у Казахстані: більшість громадян підтримали будівництво АЕС


Загальнонаціональний референдум щодо будівництва атомної електростанції. Астана, 6 жовтня 2024 року
Загальнонаціональний референдум щодо будівництва атомної електростанції. Астана, 6 жовтня 2024 року

Понад 71% казахів проголосувало за будівництво першої в країні атомної електростанції (АЕС). Такі результати оголосила Центральна виборча комісія країни 7 жовтня після відповідного референдуму, який відбувся напередодні.

За даними комісії, явка становила 63,66%, що «перевищило необхідні 50 відсотків і представляло 7 820 204 виборців».

Прихильники будівництва кажуть, що «атомна електростанція допоможе покінчити з залежністю Казахстану від вугілля», але противники стверджують, що «це занадто дорого і буде небезпечним для навколишнього середовища».

У неділю, 6 жовтня, в Казахстані відбувався референдум щодо будівництва першої атомної електростанції (АЕС). Голосування почалося о 7 ранку за місцевим часом, виборчі дільниці працюватимуть до 20 години.

За оцінками уряду Казахстану, будівництво атомної електростанції коштуватиме до 12 мільярдів доларів.

П’ятеро активістів, які виступають проти будівництва в країні атомної електростанції, перебуватимуть у СІЗО щонайменше два місяці, повідомили їхні адвокати 2 жовтня. Активістів, яких звинуватили в підготовці масових заворушень, затримали 29 вересня, за тиждень до національного референдуму щодо ядерного проєкту.

Уряд наполягає на будівництві АЕС, попри широку опозицію цим планам. Критики стверджують, що протестні голоси придушуються напередодні голосування 6 жовтня. Зважаючи на контрольований владою політичний ландшафт Казахстану, багато хто очікує, що референдум буде проведений із прогнозованим позитивним результатом – попри занепокоєння суспільства щодо екологічних і політичних проблем.

Казахстан є найбільшим у світі виробником урану, але страждає від нестачі електроенергії. Атомна електростанція покликана змінити цю ситуацію.

Багато екологів, представників некомерційних організацій та цивільних активістів виступають проти будівництва АЕС. Вони заявляють, що у майбутньому знадобляться великі кошти виведення станції з експлуатації. Крім того, вони побоюються, що «ідея будівництва атомної електростанції просувається владою Казахстану виключно на користь Росії».

Форум

XS
SM
MD
LG