Доступність посилання

ТОП новини

«Монголія має заарештувати Путіна». Російські опозиціонери про операцію ЗСУ на Курщині та Росію після Путіна


Президент Монголії Ухнаагійн Хурелсух і очільник Росії Володимир Путін (праворуч) на полях саміту Шанхайської організації співробітництва (ШОС) в Астані, Казахстан, 3 липня 2024 року
Президент Монголії Ухнаагійн Хурелсух і очільник Росії Володимир Путін (праворуч) на полях саміту Шанхайської організації співробітництва (ШОС) в Астані, Казахстан, 3 липня 2024 року

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch закликала Монголію заборонити в'їзд або заарештувати президента Росії Володимира Путіна, який відвідує цю країну 3 вересня. Монголія стала членом Міжнародного кримінального суду (МКС) у 2003 році. Путін прибув до Монголії увечері 2 вересня на запрошення президента Ухнаагійна Хурелсуха. Візит відбудеться з нагоди 85-ї річниці перемоги радянських та монгольських військ над японськими силами на річці Халхін-Гол.

Це його перша поїздка до країни, яка ратифікувала Римський статут – Монголія це зробила в 2002 році, відтак формально зобов'язавшись виконувати рішення Міжнародного кримінального суду.

У березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешт Путіна та Львової-Бєлової. Їх підозрюють у скоєнні воєнних злочинів – насильницьких депортацій та переміщення населення, зокрема дітей, із окупованих територій України.

Радіо Свобода обговорило візит Путіна до Монголії з російським опозиційним політиком Володимиром Кара-Мурзою в кулуарах конференції з безпеки GLOBSEC, яка відбулася днями в Празі.

Кара-Мурзу обміняли у серпні в рамках обміну між Росією та США.

– Видається, що візит Володимира Путіна таки відбудеться до Монголії...

Володимир Кара-Мурза: На підставі ордера на арешт, виданого Міжнародним кримінальним судом, таке юридичне зобов'язання, абсолютно чітке, абсолютно недвозначне, абсолютно однозначне є в Монголії.

Володимир Кара-Мурза
Володимир Кара-Мурза

І тому з погляду Міжнародного кримінального суду, з погляду Римського статуту, з погляду міжнародного права Володимира Путіна має бути заарештовано в той момент, коли він вийде з літака в аеропорту Улан-Батора.

Володимира Путіна має бути заарештовано в той момент, коли він вийде з літака в аеропорту Улан-Батора
Володимир Кара-Мурза

І ось буквально кілька днів тому я разом з багатьма іншими представниками російської опозиції, російського громадянського суспільства підписав публічне звернення до влади Монголії про те, що вони мають виконати своє абсолютно чітке юридичне зобов'язання та заарештувати громадянина Путіна на підставі виданого Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт. Арештувати через підозри у воєнних злочинах, як тільки він опиниться на території Монголії.

– А якщо цього не станеться?

– Ну, якщо Монголія вважає себе правовою державою, яка бажає якось стати частиною цивілізації... цивілізованого світу, Монголія, як відомо, підписала і ратифікувала Римський статут.

З минулого року, якщо я не помиляюся, у Міжнародному кримінальному суді працює суддя, який представляє Монголію. Ну, мені здається, що країна, яка претендує на те, щоб бути частиною цивілізованого світу, має виконувати умови міжнародної угоди, яку вона підписала та ратифікувала.

Тому, з погляду міжнародного права, це не питання вибору чи бажання, це питання юридичного зобов'язання, і воно, безумовно, має бути виконане.

Радіо Свобода теж взяло інтерв'ю в російського орозиційного політика Михайла Ходорковського у Празі.

Михайло Ходорковський
Михайло Ходорковський

– Коли, як ви вважаєте, розпочнеться Росія після Путіна?

Михайло Ходорковський: На жаль, те, що зараз відбувається в Україні, я не знаю, як самі українці оцінюють те, що відбувається. Але, на мій погляд, ймовірність зримої перемоги над путінським режимом поки не проглядається. І оскільки не проглядається такий варіант, то ми будемо...

Ми розуміємо, що цей режим матиме потенціал ще на досить довгий термін, можливо, п’ять і навіть більше років. І це, звичайно, не складається лише з одного життя Путіна. Життя Путіна може закінчитися будь-якої миті. Ми знаємо, що лідери Росії, особливо ці тоталітарні лідери Росії (минулого), вони приблизно в цьому інтервалі, в якому зараз Путін перебуває, вони і помирали.

– Хотіла спитати, чи закінчиться путінська Росія зі смертю Путіна?

Режим після Путіна зламається, тому що він збудував режим суто індивідуалістичний
Михайло Ходорковський

– Я б сказав, безперечно, цей режим після Путіна зламається, тому що він збудував режим суто індивідуалістичний. Тобто його режим побудований на тому, що він провокує конфлікти всередині еліти та їх модерує. І зрозуміло, що це розпалювання конфліктів та їх модерування в момент його відходу навряд чи може бути підправлене. Але наскільки наступний режим буде кращим і чи буде він кращим? Гірше не може бути.

– Чи це правда, як ви вважаєте, що гірше бути не може вже?

– Гірше не може бути. Путін така людина, і це те, чого багато людей на Заході не розуміють, яка на сьогоднішній день відкинула для себе все, окрім голої прагматики. Якщо він щось робить, наприклад, не застосовує ядерну зброю, то це не тому, що він такий хороший, а тому що вважає, що це не вигідно на сьогоднішній день.

Зрозуміло, з яких причин. Тому наступний режим або зробить дурість, тобто зробить те, що Путін не робить із прагматичних міркувань, і тоді він швидко скінчиться. Або якщо він буде робити те, що прагматично, то гірше бути не може. Але наскільки він буде кращим, залежить від нас.

– Наступ ЗСУ в Курській області щось змінює для ходу Великої війни?

– Я сказав би, що це важливий елемент цієї війни. Я б не сказав, що це поворотний момент, але я не сказав би, що він безглуздий. Тому що без сумніву для України дуже важливою була якась моральна складова, і ця моральна складова досягнута. По-друге, була важливою моральна складова всередині Росії, і зараз помітно дуже різке падіння путінської популярності. Тому що те, що відбувається в Курській області, слід зазначити, не сприймається російським суспільством як загалом.

Український вояк в Суджі Курської області Росії, де ЗСУ здійснили входження, що почалося у серпні 2024 року
Український вояк в Суджі Курської області Росії, де ЗСУ здійснили входження, що почалося у серпні 2024 року

Там є різні елементи, звісно, російського суспільства, але загалом не сприймається, знаєте, як нашестя ворога. Воно сприймається як стихійне лихо, на яке треба реагувати як на стихійне лихо. Допомагати людям, так би мовити, забезпечувати евакуацію тощо...

– До входження ЗСУ в Курську область фактично була одна категорія людей у Росії, які від розпачу перестали боятися голосно говорити про війну. Це були матері строковиків, які опинилися випадково на фронті. Наразі з'явилися жителі Курської області, які у тих відео, які я могла бачити, записаних на місці, говорять про те, що їх покинули, обдурили. Звичайно, російські провладні медіа знову намагаються це дуже якось пригасити. Але як ви вважаєте, коли до цих голосів додасться ще якийсь, що все-таки про це стане більш чутно?

Путін має один ресурс, який зараз можна порівняти з Україною. Це – людський ресурс
Михайло Ходорковський

– Це, безперечно, чутно. Але це не чути як голос людей, які несподівано для себе потрапили під ворожу навалу. Це чути як голос людей, які потрапили під удар стихії. І саме так це і сприймається російським суспільством. А для Путіна зараз важливий елемент – він має один ресурс, який на сьогоднішній день у нього можна порівняти з Україною. Це – людський ресурс. І збільшити цей ресурс може тільки через ту чи іншу форму мобілізації. Тому що ми зараз бачимо, що можливість наймати людей навіть за великі гроші вже закінчується.

Без цього в нього на фронті кількість людей можна порівняти з тією, що є в українців. Ухвалити рішення про перехід війни саме ось до такої загальнодержавної, скажімо так, фази – це рішення, якого він боїться. І причина цього дуже проста. Нам відомо, що в нашому просторі, я в даному випадку маю на увазі і російський, і український простір, втома від війни настає протягом двох років. І в Україні ми бачимо, що ця втома настала. Чому вона не настала у Росії? Тому що Путін за допомогою медіа створив відчуття, що війни немає.

Путін за допомогою медіа створив відчуття, що війни немає
Михайло Ходорковський

Щойно він створить відчуття, що війна є, – чому він так злякався наслідків тієї мобілізації, хоча начебто вона для нього пройшла успішно. Як тільки він створить відчуття, що війна є, включиться годинник. Скільки на цьому годиннику залишилося, з урахуванням того, що все-таки ось ця так звана СВО йде вже якийсь час, ми не знаємо. Ну, на нашу думку, може, рік залишиться. Після чого в російському суспільстві виникнуть ті самі елементи, які є зараз в Україні. Ось ця втома від війни. Але в Україні це нівелюється тим, що вони захищають свою землю. А в Росії немає мотивації. І що з цього із політичної точки зору, чим за це заплатить Кремль? Я маю відчуття, що Путін просто зараз не може прорахувати. І тому він боїться це робити.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG