Доступність посилання

ТОП новини

«Медуза» і «Система» розповіли про «дивацтва старих із політбюро» в Росії


Російський лідер Володимир Путін (ліворуч) отримує консультацію у травматолога Віктора Петраченкова, архівне фото, 2011 рік
Російський лідер Володимир Путін (ліворуч) отримує консультацію у травматолога Віктора Петраченкова, архівне фото, 2011 рік

На початку червня російські науково-дослідні інститути отримали з міністерства охорони здоров’я країни незвичайний лист із вимогою оперативно поділитися розробками в наукових галузях, пов’язаних зі старінням. Швидкість та наполегливість, з якою від учених вимагали надати дані, вразили лікарів.

Про те, як цей лист пов’язаний із новим національним проєктом зі «збереження здоров’я» росіян і як сам проєкт пов’язаний із другом президента Путіна Михайлом Ковальчуком, який «марить вічним життям», ідеться в розслідуванні видання «Медуза» та проєкту розслідувань російської служби Радіо Свобода «Система».

«Нас просили терміново надіслати всі наші розробки, причому лист надійшов, скажімо так, сьогодні, а надіслати все потрібно було вчора», – розповів співробітник одного з національних медичних дослідницьких центрів (НМДЦ).

«Нам зараз, крім цих «старих пнів» (співрозмовник авторів тексту має на увазі російських високопоставлених літніх політиків – ред.), відновлювати нема кого, ага. Тобто просто зараз (коли триває війна – ред.) ми повинні все кинути. Цей цинізм навіть спантеличує», – обурюється співробітник іншого НМДЦ.

На початку 2024 року Володимир Путін оголосив, що Росії потрібний новий нацпроєкт, спрямований на «збереження здоров’я» громадян. Одна з його програм – боротьба зі старінням, якою давно стурбована російська влада.

Збільшуватимуть тривалість життя російських громадян за рахунок нових технологій та інноваційних продуктів, повідомило державне агентство «РИА Новости» з посиланням на презентацію проєкту, що відбулася у травні, через дев’ять днів після інавгурації Володимира Путіна на п’ятий президентський термін. За задумом влади, до 2030 року проєкт допоможе «зберегти 175 тисяч життів». Для порівняння: за два з половиною роки війни проти України підтверджені за відкритими джерелами втрати Росії вже перевищили 120 тисяч людей.

Співрозмовник авторів розслідування в одній із столичних лікарень називає ініціативу «дивацтвами старих із політбюро». За його словами, розробки до МОЗ поки що не відправили.

Бюджет нацпроєкту не називається.

Як сказало джерело, близьке до Кремля, всі сучасні дослідження, про які йдеться в нацпроєкті, є досить дорогими: вони вимагають великих грошей і витрат. Розробка нових препаратів – мільярди, «жодний нацпроєкт це не потягне, особливо зараз».

На думку співрозмовника розслідувачів, причина виникнення проєкту – «нав’язлива ідея, помножена на лобізм». «Це Міша Ковальчук, який марить вічним життям і «геномом росіянина», добіг до президента», – зазначив він.

Друга Путіна, голову Інституту Курчатова, фізика Михайла Ковальчука називають лобістом нацпроєкту три джерела, обізнані з деталями його підготовки. Ковальчук уже опікується федеральною програмою з вітчизняних розробок у галузі генетики, в якій бере участь старша дочка Володимира Путіна, ендокринологиня Марія Воронцова.

Пов’язана з Ковальчуком державна корпорація «Росатом» відповідає за розвиток тривимірного друку з використанням живих клітин, що дозволяє створювати людські органи (біодрук). Саме вона згадується у листі МОЗ як технологія, «спрямована на активне довголіття».

Лист МОЗ здається дивним не лише його адресатам, а й опитаним експертам: «Саркопенія та астенія – це дуже важлива медична проблема в тих країнах, де люди доживають до похилого віку, а в Росії люди, м’яко кажучи, до пенсії не завжди доживають», – каже один зі співрозмовників журналістів на фармацевтичному ринку.

До початку війни у Росії були шанси отримати значні результати в галузі боротьби зі старінням, а серед цитованих дослідників у цій галузі було багато науковців, які працювали в Росії. Наразі ситуація для створення революційних біотехнологічних методик погана, йдеться в дослідженні.

На думку колишнього президента фонду «Наука за продовження життя» Михайла Батіна, «подолати власну бюрократичну машину неможливо, а у Путіна горять терміни, щоб створити ліки від старості. Витратити бюджети можна, але кому створювати технології?! Ніхто в Росії не може похвалитися публікаціями в (провідному науковому журналі – ред.) Nature на тему старіння, вкрай низький рівень науки».

Після початку війни в Україні Батін переїхав до США, пояснивши своє рішення фразою «ми за продовження життя, а війна – вона про її скорочення».

Форум

XS
SM
MD
LG