Доступність посилання

ТОП новини

Подоляк каже, що Монголія навряд чи затримає Путіна під час його візиту


Наступного тижня президент РФ Володимир Путін має відвідати Монголію, але країна «навряд чи виконає міжнародний ордер на його арешт», каже Михайло Подоляк
Наступного тижня президент РФ Володимир Путін має відвідати Монголію, але країна «навряд чи виконає міжнародний ордер на його арешт», каже Михайло Подоляк

Наступного тижня президент РФ Володимир Путін має відвідати Монголію, але країна «навряд чи виконає міжнародний ордер на його арешт», зазначив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк в ефірі телемарафону.

Він наголосив: «Є ордер на арешт Путіна за геноцид українських дітей, а також є Римський статут, який підписала Монголія. Це означає, що країна зобов’язана заарештувати російського диктатора».

Однак, скоріше за все, за словами Подоляка, «Монголія не зробить цього». «Це своєю чергою загрожує тотальному обнуленню репутації Міжнародного кримінального суду (МКС)» і, на думку радника керівника ОП, «Путін це робить свідомо».

«Є ордер за геноцид дітей України. Ви маєте його затримати. Чи буде він сидіти, чи буде він за це відповідати – це вже будуть судові органи з'ясовувати. Монголія має його затримати. Чи буде вона це робити? Скоріш за все, ні. Для цього і візит Путіна, аби показати – що, мовляв «немає жодних правил, немає МКС і немає Римського статуту», – резюмував радник голови ОП.

Путін планує відвідати Монголію 3 вересня на запрошення президента Ухнаагійн Хурелсуха. Візит відбудеться з нагоди 85-ї річниці перемоги радянських та монгольських військ над японськими силами на річці Халхін-Гол.

Це буде його перша поїздка до країни, яка ратифікувала Римський статут – Монголія це зробила в 2002 році, відтак формально зобов’язавшись виконувати рішення Міжнародного кримінального суду.

У березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешт Путіна та Львової-Бєлової. Їх підозрюють у скоєнні воєнних злочинів – насильницьких депортацій та переміщення населення, зокрема дітей, із окупованих територій України.

Повернути в Україну, за даними влади, поки що вдалося близько пів тисячі дітей.

Форум

XS
SM
MD
LG