Доступність посилання

ТОП новини

«Лише повне ембарго дасть швидкі результати». Чи перекриють РФ нафтовий кран?


В російських ракетах все ще знаходять західні компоненти
В російських ракетах все ще знаходять західні компоненти

Як зупинити російську військову машину, максимально застосовуючи санкції проти РФ – експерти вважають, що попри всі попередні пакети обмеження мають бути набагато більш потужними. До Дня Незалежності України США ввели новий пакет санкцій щодо 400 фізичних та юридичних осіб як у Росії, так і за її межами, включно з Азією, Європою та Близьким Сходом. З нового – кілька угорських компаній, є і китайські, чиї продукти та послуги дозволяють Росії підтримувати військові зусилля.

І хоча Мінфін США продовжує націлюватися на транснаціональні мережі, які постачають Росії військове обладнання та чутливі товари подвійного призначення, – нафта і газ – головне джерело фінансування військової машини. Чи можуть США піти на такі кроки? Тему досліджувала українська служба Голосу Америки.

Банер у центрі столиці України із зображенням мапи Росії у вогні та написом англійською: «Імперія зла має впасти». Київ, 26 жовтня 2023 року
Банер у центрі столиці України із зображенням мапи Росії у вогні та написом англійською: «Імперія зла має впасти». Київ, 26 жовтня 2023 року

Один зі найсуворіших режимів санкцій у світі поки не змусив Кремль відмовитись від ведення агресивної війни проти України.

Тільки на обстріли 26 серпня Росія витратила приблизно 1,3 мільярда доларів, згідно з оцінками української влади. Попри режим торговельних обмежень, в російських ракетах все ще знаходять західні компоненти, а МВФ прогнозує російській економіці зростання цього року на 3,2% в основному шляхом збільшення видатків на оборону.

Наслідки російського обстрілу 26 серпня 2024 року, Одещина
Наслідки російського обстрілу 26 серпня 2024 року, Одещина
Якщо подивитися на рівень інфляції, то в Росії він зараз більший, ніж в Україні
Юрій Городніченко

Однак, кажуть оглядачі, після двох з половиною років війни та санкцій, витривалість російської економіки погіршується.

«Економіка в Росії зараз зростає через те, що там ідуть неймовірні вливання у війну, але якщо подивитися, наприклад, на рівень інфляції, то в Росії він зараз більший, ніж в Україні. За останніми даними, в Росії інфляція перевищує 9%, а в Україні трохи більш як 5%, і це при тому, що війна йде переважно на території України», – каже професор каліфорнійського університету Берклі Юрій Городніченко в коментарі для Голосу Америки.

Радикальні кроки

Якщо вжити радикальних кроків, рецесія в Росії може настати вже через рік, каже Городіченко. Для цього потрібно перекрити Росії нафтовий «кран», переконаний економіст.

Члени Greenpeace пливуть біля танкера «Усть Луга» в рамках протесту проти доставки російської нафти до Норвегії. Норвегія, 25 квітня 2022 року
Члени Greenpeace пливуть біля танкера «Усть Луга» в рамках протесту проти доставки російської нафти до Норвегії. Норвегія, 25 квітня 2022 року
Повне ембарго на російську нафту і скраплений газ дасть нам найшвидші результати
Юрій Городніченко

«Найбільш важливе місце, де Росія вразлива – це нафтодолари, що треба перекрити оцей потік нафти, і навіть скрапленого газу з Росії до Індії, до Китаю, до інших країн, це найважливіша задача. В ідеалі треба ввести повне ембарго на російську нафту і скраплений газ, це дасть нам швидкі результати», – каже Городніченко,

Надходження від нафти та газу є найважливішим потоком доходу для Росії, і санкції підірвали стан нафтогазового комплексу Росії, пише S&P в своєму звіті за 13 серпня. У звіті наводиться оцінка Тетяни Мітрової, дослідниці Центру світової енергетики при Колумбійському університеті, про поступову дію санкцій. «Росія все ще на комфортному рівні доходів від вуглеводнів, але санкції крок за кроком починають тиснути на російський бюджет і корпоративні надходження», – каже Мітрова.

Росія і Україна обмінялися ударами з безпілотників і ракет, повідомляючи про удари по нафтобазі та нафтопереробному заводу в Росії. 12 березня 2024 року
Росія і Україна обмінялися ударами з безпілотників і ракет, повідомляючи про удари по нафтобазі та нафтопереробному заводу в Росії. 12 березня 2024 року

Щоб збільшити тиск на Росію, Городніченко пропонує знизити цінову стелю для російської нафти з теперішніх 60 доларів. Згідно з режимом цінової стелі, перевізники та страхувальники не можуть обслуговувати контракти за ціною, що перевищує цей ліміт.

Однак, вказують S&P проблема полягає в тому, що країни G7 недостатньо суворо втілюють цей режим обмеження ціни, побоюючись кризи на енергоринку.

«Іде процес над закриттям лазівок»

Городніченко наголошує: зараз США та ЄС дотримуються стратегії поступового придушення російської економіки, закриття лазівок в санкційному режимі.

«Це важка невдячна робота, але треба робити, і тут є певний прогрес. Те, що оголосили новий пакет санкцій, на 400 фізичних та юридичних осіб, це знак того, що іде процес над оцим от закриттям лазівок», – каже він.

Росія змушена постійно перебудовувати мережі закупівлі
Меттью Аксельрод

Обхід санкцій – це витратний процес для Росії, пояснив в інтерв'ю Голосу Америки заступник міністра торгівлі США Меттью Аксельрод. Через постійні дії США та союзників, щоб закрити компанії-оболонки, через які Кремль обходить санкції, «Росія змушена постійно перебудовувати мережі закупівлі. Вони звертаються до країн-парій, таких як Іран та Північна Корея, чиї товари дорожчі й менш надійні», каже він.

Аксельрод визнає, що потрібно ще багато зробити на міжнародному рівні, щоб обмежити доступ воєнної машини Росії до цих товарів.

Президент Зеленський привітав новий пакет військової допомоги від США
Президент Зеленський привітав новий пакет військової допомоги від США

Теперішня стратегія санкцій збережеться до виборів у США

У ході кампанії є багато занепокоєнь щодо інфляції
Майкл Кіммедж

До виборів у США, політика щодо обмеження Росії не зміниться, прогнозують оглядачі. Можливе збільшення тиску на Росію аж після виборів, каже професор історії Католицького університету США Майкл Кіммедж.

«Після виборів, новий президент матиме більше свободи, ніж під час кампанії, бо у ході кампанії є багато занепокоєнь щодо інфляції, і будь-яке посилення санкцій проти Росії, заходи проти російського газу і нафти провести складно. Після виборів, я думаю, буде більше свободи».

Після виборів президента у США, що відбудуться цього листопада «можуть відбутися зміни в американській економічній політиці, та з погляду жорсткішої позиції щодо Росії. Але це будуть незначні зміни».

Городніченко також вважає, що перед виборами у США американські посадовці «не хочуть робити необережних кроків. Через це, я думаю, що таких радикальних змін ми найближчим часом не побачимо». Однак, зазначає науковець, через міжнародних дослідників «є сприйняття того, що треба робити радикальніші кроки, тому що очевидно, що ця війна затягується і треба якнайшвидше примушувати Росію шукати мирного розв'язання».

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG