Доступність посилання

ТОП новини

США ввели санкції проти шести компаній з розслідування «Схем» про постачальників західної електроніки для винищувачів РФ


Загалом Мінфін США та Державний департамент застосували санкції щодо 400 фізичних та юридичних осіб
Загалом Мінфін США та Державний департамент застосували санкції щодо 400 фізичних та юридичних осіб

США ввели санкції проти чотирьох російських та двох європейських компаній з розслідування «Схем» (Радіо Свобода) про постачання імпортної електроніки для російських винищувачів типу Су.

Ці фірми значаться в оновленому санкційному списку, опублікованому Управлінням контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) 23 серпня.

Загалом Мінфін США та Державний департамент застосували санкції щодо 400 фізичних та юридичних осіб як у Росії, так і за її межами, включно з Азією, Європою та Близьким Сходом, чиї продукти та послуги дозволяють Росії підтримувати військові зусилля та уникати санкцій.

У санкційному списку, серед інших, три російські фірми, згадані у журналістському розслідуванні «Як Росія досі використовує у зброї західні технології. Приклад винищувача Су». Це «Дисплей Компонент» та дві однойменні компанії «Экситон» з Підмосков’я та Смоленську.

Як з’ясували тоді журналісти, володіє цими компаніями родина Алтухових, які почали займатись імпортом західної електроніки в РФ ще до повномасштабної війни через фірму «Интеграл-Запад». Згодом, коли «Интеграл-Запад» потрапив під санкції України та США, Алтухови продовжили цю діяльність вже через «Дисплей Компонент» та два «Экситона».

Ці російські фірми, йшлося у розслідуванні журналістів, були прямими постачальниками електроніки для заводів-виробників деталей для російських винищувачів, а також інших підприємств, що входять до одного з найбільших холдингів РФ, який займається, зокрема, розробкою військової техніки – «Ростех».

США застосували санкції також проти іншого російського постачальника з розслідування «Схем» – фірми «Аспектриум», що у минулому має досвід співпраці з російським підприємствами «Ростеху» й авіапромисловості та яка досі імпортує закордонну електроніку до РФ у значній кількості.

До санкційного списку США потрапили і європейські фірми-посередники, також задіяні у ланцюжку постачання імпортних деталей для російських Су. Це угорська Matrix Metal Group та кіпрська Noratec Holdings.

За допомогою імпортно-експортних баз РФ «Схеми» відстежили, що ці європейські фірми продавали імпортну електроніку вищезгаданим російським компаніям Алтухових. Власником Matrix Metal Group та Noratec Holdings є громадянин Латвії Владімірс Борецкіс, який вказував на своїй сторінці LinkedIn, що вільно спілкується російською мовою і проживає у Великій Британії.

Проти самих власників цих російських та європейських фірм санкції США наразі не введені.

У розслідуванні «Схем», опублікованому у квітні цього року, йшлося про те, що журналісти отримали ексклюзивний список від української розвідки. Це перелік імпортної електроніки з 2000 деталей, які складають «мозок» російських винищувачів типу Су – тих літаків, які армія РФ застосовує для атак проти України. Журналісти проаналізували цей список разом з Незалежною антикорупційною комісією (НАКО) та з’ясували, що російський виробник винищувачів «Сухой» масово використовує у цих літаках деталі японського та американського виробництва.

«Схеми» виявили, що у ланцюжку постачання західної електроніки від виробника до російських заводів задіяна низка посередників – зокрема, з Угорщини, Кіпру, Туреччини, Китаю та Росії. При чому в РФ це постачальники, пов’язані з військово-промисловим комплексом, які так і не потрапили під санкції.

23 серпня санкційний список США поповнили, окрім інших, один із найбільших холдингів, що працюють у галузі програмного забезпечення – ЦФТ («Центр фінансових технологій»); MTS Red – дочірнє підприємство телеком-оператора МТС з кібербезпеки; IT-компанія «Діасофт». Під санкції потрапила низка компаній від французьких до гонконгських, пов’язаних з російським «Промтехом».

Мінфін США продовжує націлюватися на транснаціональні мережі, які постачають Росії військове обладнання та чутливі товари подвійного призначення. Сьогоднішні санкції спрямовані, серед іншого, на понад 100 фізичних та юридичних осіб в 16 юрисдикціях, включаючи Китайську Народну Республіку, Швейцарію, Туреччину та Об’єднані Арабські Емірати.

Також Вашингтон застосував санкції щодо понад 60 російських технологічних і оборонних компаній, які мають вирішальне значення для підтримки та розвитку російської оборонної промисловості, включно з підприємствами, які займаються розробкою та модернізацією озброєнь, автоматизацією та робототехнікою, розробкою та придбанням електроніки подвійного призначення.

У списку також кілька десятків російських оборонних або пов’язаних із оборонними замовленнями заводів, кілька підприємств, які підозрюються в торгівлі золотом та кольоровими металами в обхід санкцій, та багато інших.

Форум

XS
SM
MD
LG