Доступність посилання

ТОП новини

«Обміняти Суджу на Бердянськ». Росія виводить війська з півдня України?


Західні ЗМІ повідомляють, що РФ виводить частину своїх військ з України через наступ ЗСУ у Курській області, фото ілюстративне
Західні ЗМІ повідомляють, що РФ виводить частину своїх військ з України через наступ ЗСУ у Курській області, фото ілюстративне

Росія виводить частину своїх військ із території України, намагаючись відповісти на наступ українських сил у Курській області, написало 14 серпня видання The Wall Street Journal із посиланням на неназваних американських офіційних осіб. Американські аналітики поки не визначили, скільки військ перекидається до Росії і як це може вплинути на перебіг бойових дій. Але, за їхніми словами, це – перше свідчення про те, що військова операція української армії на території Росії змушує Москву виводити з України свої підрозділи.

Проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» проаналізував із експертами, що відбувається на захопленій частині півдня після початку ЗСУ Курської операції? Як жителі окупованих територій ставляться до просування ЗСУ по території РФ? Чим може обернутися Курська військова операція для України і для Росії?

  • Про те, що Росія вивела частину військ з України на свою власну територію, виданню Politico розповів також речник оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Дмитро Лиховій. За його словами, Росія передислокувала деякі свої підрозділи як із Запорізької, так і з Херсонської областей на півдні України. 15 серпня в ефірі телемарафону речник зазначив, що переміщення російських військ не є суттєвими. Про зміни чи послаблення в характері бойових дій у південному регіоні поки не йдеться, сказав Лиховій.
  • В американському Інституті вивчення війни цього тижня зазначили, що перекидання Росією частини військ до Курщини навряд чи негайно вплине на темп російських наступальних операцій в Україні. Втім, минулого тижня аналітики відзначили зменшення кількості російських військових на Оріхівському напрямку у Запорізькій області.
  • Російська сторона не коментує інформацію щодо перекидання своїх військових з окупованого півдня України.

Бердянськ: «зʼявилася надія»

Заступник голови Бердянської районної ради Віктор Дудукалов розповів «Новинам Приазов'я», що частина жителів регіону вперше за понад два роки окупації відчули надію на звільнення.

Російські військові в окупованому Бердянську, 30 квітня 2022 року
Російські військові в окупованому Бердянську, 30 квітня 2022 року

«У них реально з'явилася надія. І таких от вже кілька було повідомлень, чи мені особисто, чи через когось, що люди в Бердянську на вулицях хоч трохи посміхаються. Хоча до цього два з половиною роки вони ходили, опустивши голову вниз. Тобто, настрій з'явився. Люди в Бердянську, і не тільки в Бердянську, я впевнений, вони розуміють, що сьогоднішня акція на території Курської області – це перший крок. І це один з ланцюжків тих подій, які будуть відбуватися далі. І на території Бердянського району для наших людей більш важливо, щоб був якийсь двіж не за сценарієм окупантів. І ось цей настрій, ось це відчуття від того, що в окупантів метушня, в окупантів якісь проблеми, це додає місцевим жителям настрою, сподівань і надії», – поділився він.

«Військові РФ покинули села»

За даними Дудукалова, російських військових як у Бердянську, так і в навколишніх селах, останнім часом поменшало, але не суттєво.

Весь контингент, який знаходиться в селі або поруч із селом, покинув певні населені
Віктор Дудукалов

«Насправді найбільше відчутно по Бердянському району щодо кількості окупантів. Звідти набагато менше інформації надходило і про кількість ворожої техніки, і особового складу, і про їхні переміщення. Але є інформація з певних сіл, що окупанти – весь контингент, який знаходиться в селі або поруч із селом, покинув певні населені пункти. Тобто не залишилося абсолютно нікого, і такої інформації все більше і більше надходить. Це не може не радувати й місцевих, це не може не радувати й тих, хто покинув окуповану територію», – зазначив політик.

Вид на вибуху в окупованому Бердянську, 2 червня 2023 року
Вид на вибуху в окупованому Бердянську, 2 червня 2023 року

У Міністерстві закордонних справ днями заявили, що «Україна не зацікавлена в тому, щоб забирати територію в Курській області Росії. Натомість хоче захистити життя українців і убезпечитися від російських ударів».

Деякі жителі окупованих територій, своєю чергою, навпаки розмірковують про обмін територіями між Україною і Росією, розповідає Дудукалов.

«Вони зрозуміли, що фронт не зупинився, не заморозилось нічого, не сталося так, що все безнадійно. Хтось вже каже, що було б непогано Курську АЕС поміняти на Запорізьку АЕС, а Суджу на Бердянськ і так далі. Тобто, в нас свої на цю тему погляди. Але двіж загальний у суспільстві в окупації це викликало доволі класний. А це неймовірно важливо. І це така моральна, ментальна підтримка для людей, просто неймовірний сплеск емоцій, патріотизму і надій в людей, що треба цю іскру підтримати», – каже він.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

Що з боями на Приазовʼї?

  • Генеральний штаб Збройних сил України у своєму зведенні 15 серпня повідомив, що на Оріхівському напрямку окупанти намагалися вибити підрозділи українських військових з позицій в районах Малої Токмачки і Новоданилівки. Загалом у цьому регіоні російські військовослужбовці за добу провели три штурми. На Придніпровському напрямку того дня російські загарбники атакували позиції Сил оборони України сім разів. Вони отримали жорстку відсіч і зазнали втрат, повідомив Генштаб.

Полковник запасу ЗСУ, експерт Центру оборонних стратегій Віктор Кевлюк розповів «Новинам Приазов'я», що російські військові не збираються припиняти штурмові дії у південному регіоні. Втім, суттєвих успіхів вони не матимуть.

Віктор Кевлюк
Віктор Кевлюк
Все це має перерости в стан локальних позиційних сутичок без якоїсь видатної зміни лінії фронту»
Віктор Кевлюк

«У противника можливості щось робити на Приазов'ї суттєво зменшуються, тому ми будемо спостерігати зменшення інтенсивності бойових дій як на Времівському, так і на Оріхівському і на Придніпровському напрямках також. Тобто, ці сили суттєво не дозволять чогось серйозного зробити на Курському напрямку, але високої інтенсивності бойових дій на Приазов’ї ми вже не спостерігаємо від початку літа. Все це має перерости в стан локальних позиційних сутичок без якоїсь видатної зміни лінії фронту», – каже експерт.

Кевлюк зазначив, що армія РФ намагається утримувати ініціативу як тактичну, так і оперативну.

«Тому атакувати вони будуть. Результатів, правда, не досягнуть ніяких. З огляду на те, що у них забирають останні боєздатні резерви, навіть якщо гіпотетично припустити, що противник досягне якогось тактичного успіху, розвинути цей успіх не буде чим. Ситуація для нас набуває ознак стабільності, і яким чином ми нею скористаємося, час покаже», – додав він.

Південь – не пріоритет для армії РФ

Південь України наразі не є пріоритетом для російської армії, каже експерт. Основні зусилля окупантів зараз зосереджені на Покровському напрямку Донеччини. Але після того, як Сили оборони України увійшли на територію РФ в Курську область, відкрився новий фронт, і військове керівництво РФ змушене на це реагувати.

Українські танкісти ЗСУ ведуть вогонь із закритих позицій у Донецькій області по армії РФ, серпень 2023 року
Українські танкісти ЗСУ ведуть вогонь із закритих позицій у Донецькій області по армії РФ, серпень 2023 року

«Суттєво призупинилася інтенсивність бойових дій на Харківському напрямку, який противник використовував як другорядний, як напрямок, де він намагався примусити Сили оборони увезти свої резерви в операцію. Знизилась інтенсивність бойових дій на Куп’янському і Лиманському напрямках. Суттєво знизилась інтенсивність бойових дій в районі Часового Яру. Противник перегруповується. Продовжують вони битися в обхідній околиці. Ситуація на Сіверському напрямку так само тупикова. Висока інтенсивність бойових дій на Торецькому напрямку. Це ті самі керівники і штаби, що і на Покровському, вони намагаються досягти успіху чи там, чи там. Але вчора Силу оборони успішно повертають деякі позиції під свій контроль, в тому числі в селищі Нью-Йорк. Тому у противника зараз черговий раз постає питання вибору», – пояснив він.

«Курська операція: вплив на хід війни»

Військовий історик і аналітик Михайло Жирохов вважає, що події у Курській області навряд чи зламають хід війни. Вони більше впливають на настрої як в українському суспільстві, так і серед західних партнерів України, каже експерт.

Михайло Жирохов
Михайло Жирохов
До Курського наступу в суспільстві почалися вже «розброт і шатанія» щодо перемовин з РФ
Михайло Жирохов

«Є розуміння того, що росіяни стягнуть достатньо сил та засобів для того, щоб витіснити наше угруповання зі своєї території. Для цього сили в них є, там не така ж велика територія, як може здатися. Тому це один з тактичних прийомів для того, щоб на даний час перегорнути цю нездорову тенденцію – втрату Україною територій, з відношенням західних союзників до України і настроїв суспільства в самій країні. Тому що до Курського наступу в суспільстві почалися вже «розброт і шатанія» щодо перемовин з РФ. Західні союзники вже почали, особливо політики, говорити, що підтримувати Україну зброєю немає сенсу, тому що ця зброя або знищується, або втрачається при наступах Російської Федерації, ми не бачимо результатів. Тому після невдалого контрнаступу 2023 року потрібно було переламати суспільні настрої», – пояснив Жирохов.

В очікуванні нового удару ЗСУ

Для того, щоб утримувати території у Курській області, Україні потрібно зосереджувати там свої ресурси, зауважив Жирохов. Це і особовий склад, і логістика, яку потрібно буде підтримувати.

Українські військовослужбовці біля кордону з Росією в Сумській області, 11 серпня 2024 року
Українські військовослужбовці біля кордону з Росією в Сумській області, 11 серпня 2024 року

«А логістика в Сумській області, вона дуже специфічна, вона зав'язана на мости. Ці мости через невеличкі навіть річки, вони зараз будуть знищуватися росіянами – КАБами, ракетами, всім чим завгодно, тому буде дуже важко. Тобто Україна може опинитися в тій самій ситуації, як росіяни навесні 2022 року. Тоді вони підтягнули під Київ велике угруповання, але логістично підтримати їх було важко, або практично неможливо», – нагадав він.

Експерт не виключає, що просування українських військових у Курській області це лише частина великої військової операції.

«Я особисто очікую, що це буде багатоходовочка, і наступним буде удар десь на іншій ділянці фронту. Логіка подій говорить про те, що зараз потрібно відтягнути якусь кількість військ противника, а потім, коли просяде фронт, нанести на якийсь іншій ділянці удар. Для цього можливості ще в України є», – додав він.

«Катастрофа для Кремля»

Президент Росії Володимир Путін цього тижня заявив, що Київ атакою на Курську область начебто намагався покращити свої позиції на майбутніх переговорах. Також Путін очікує, що Україна може, за його словами, «дестабілізувати» ситуацію в інших регіонах, зокрема, у Брянській і Бєлгородській областях РФ.

Володимир Путін
Володимир Путін

Російський політичний емігрант та колишній аналітик партії «Єдина Росія» Леонід Власюк сказав «Новинам Приазов’я», що, на його думку, в Кремлі не очікували такого швидкого розвитку подій.

Цього зовсім не очікували у Путіна та в Росії. Це дуже значуща подія. По суті, для Росії – це катастрофа
Леонід Власюк

«По суті, те, що сталося зараз, показує, що розвал путінської Росії – це питання часу, причому дуже короткого часу. Події розвиваються із дуже великою швидкістю. Україна зробила те, що від неї ніхто не очікував. І насамперед цього зовсім не очікували у Путіна та в Росії. Це дуже значуща подія. По суті, для Росії – це катастрофа. Ну уявіть, якби вибухнув Єллоустоунський вулкан за 100 кілометрів від Москви у Сергієвому посаді якомусь. І весь попіл, і вся вибухова хвиля, і всі потоки лави потяглися до Москви. Ось такий рівень небезпеки», – зазначив він.

Якщо просування українських сил триватиме надалі, це може вплинути на настрої як серед російських військових, так і в російському суспільстві, додав аналітик.

Українські військовослужбовці керують військовою броньованою машиною на дорозі біля кордону з Росією, в Сумській області України, 14 серпня 2024 року
Українські військовослужбовці керують військовою броньованою машиною на дорозі біля кордону з Росією, в Сумській області України, 14 серпня 2024 року

«Моральний дух армії сильно падає, тому що в тилу відбуваються такі події, які всі чудово розуміють, що призведуть до катастрофи. По-друге, Путін ще до кінця не усвідомив, але йому доведеться дуже багато військ зніматиме з різних напрямків. Третє – це далекобійність, вона обмежена. Зброя України тепер сильно наближена до ключових точок, складів, логістики РФ, і все це тепер перебуває під обстрілом. У Путіна не буде вибору, окрім як усе більше і більше закидати в цю топку ті війська, які в нього є і які більш-менш боєздатні. Вимагати переговорів, миру вже ніхто не буде. Буде маса запитань, за старою російською традицією всі будуть думати, як вижити, і кожен буде сам за себе. Тобто такого єднання, як під час Другої світової війни під назвою Велика Вітчизняна, вже не буде», – вважає Власюк.

  • Російське масштабне військове вторгнення в Україну триває від ранку 24 лютого 2022 року.
  • В Росії заперечували, що ведуть проти України загарбницьку війну і назвали це «спеціальною операцію». Також російська влада заперечує, що скоює злочини проти цивільних жителів України.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Форум

XS
SM
MD
LG