Доступність посилання

ТОП новини

«Ми як мішені в тирі»: жителі Херсонщини потерпають від атак російських дронів


Наслідки дронової атаки армії РФ на правобережній Херсонщині
Наслідки дронової атаки армії РФ на правобережній Херсонщині

Херсон, Антонівка, Садове, Кіндійка правобережної частини Херсонської області постійно перебувають під атаками російських дронів, зокрема FPV. За словами херсонців, атаки посилилися з травня 2024 року. Місцеві жителі розповіли проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя», як російські військові скидають на генератори, автівки, житлові будинки, тварин та людей вибухівку й запалювальні снаряди з дронів.

Влада Херсонщини повідомила, що упродовж серпня російські військові 2200 разів атакували з безпілотників населені пункти області. Людей закликають до евакуації у безпечні райони, жителі просять захистити їхні населені пункти системами РЕБ, а російська влада продовжує відкидати звинувачення в агресії проти мирного населення України.

У звільненій частині Херсонської області почастішали атаки безпілотників. З них військові Росії скидають боєприпаси на мирне населення узбережжя Інгульця та Дніпра. Про переслідування бойових дронів розповідають самі місцеві жителі.

«Просто Антонівку вони використовують як тир. Люди страждають, і багато цивільних страждає. Вони (російські військові) спеціально, цілеспрямовано вибивають мирне населення. Просто тому, що вони можуть», – каже житель Антонівки Ілля Ширяєв.

Ілля Ширяєв
Ілля Ширяєв

Дружина чоловіка Тетяна розповіла, як російські військові скинули снаряди з дрона на автомобіль та будинок родини.

Буквально через день нам вибухівку скинули на будинок

«На щастя, нас не було в автомобілі. Ми не могли вийти одразу глянути, щоб, не дай боже, не було пожежі, тому що була атака дронів. Дрони літали постійно. Буквально через день нам вибухівку скинули на будинок», – каже жінка.

Зі слів жителів правобережної Херсонщини, російські військові скидають на мирне населення гранати та запалювальні снаряди. Спочатку вони підривають чи підпалюють з дронів генератори, які качають воду зі свердловин. Без води місцевим важче загасити полум’я. Далі військові РФ підпалюють автівки, будинки та територію населених пунктів, стверджують херсонці.

Тетяна Ширяєва
Тетяна Ширяєва

«Трубка отака падає (снаряд), у дві сторони йде вогонь. Робили скиди на генератори, які стоять на свердловинах для води. Тобто вони знали, що Антонівка вже без води. Тут балка, сухо – якраз найспекотніші дні літа були. Вони скинули з одної сторони балки запалювальний (снаряд) і – з іншої. Воно, звісно, загорілося все», – поділився Ілля Ширяєв.

«Виходиш з хати – вже висить над тобою»

На атаки російських дронів скаржаться й жителі села Садове, що стоїть на річці Інгулець.

«Дрони не дають нам не те, що десь сходити, а навіть у дворі посидіти, вийти на город чи до сусіда сходити. Тільки-но ти десь виходиш – він (дрон) уже тут як тут, висить над тобою. І вони (російські військові), якщо раніше літали, кидали по автівках, то зараз – по людях, по тваринах. Що ворушиться – по тому й кидають (снаряди з дрона). Вони – нелюди. Якщо це йде війна, то я й розумію, що воюють військові. При чому ті тварини?! Люди?!» – обурюється жителька Садового Світлана Мала.

Ми тільки вийшли – і він (російський дрон) тут як тут і з гранатами

Жінка на власні очі бачила, як російські дрони підривали та підпалювали сусідські будинки, а ще – скидали на тварин та односельців вибухівку. Світлана розповіла, як її переслідував російський безпілотник з гранатами.

«Ми тільки вийшли – і він (російський дрон) тут як тут і з гранатами. Він так низько спускався, що я ті гранати бачила. Отак йдемо додому, нам метрів 500 додому йти, і він (дрон) отак от підіймається високо й спускається низько. Голову підняти ж не можеш на нього дивитися, а він опускається й видно, ті дві гранати як висять у нього. Я тоді йду й кажу чоловіку: «Я піду трохи швидше вперед, якщо кине (гранату), може, на когось одного». Поки ми аж не зайшли в хату, тоді він нас залишив. Тоді вони ще так по людях не кидали «здорово», як оце зараз», – зауважила жителька села.

Світлана Мала
Світлана Мала

Коли російські військові скинули з дрона запалювальний снаряд на приватний будинок, Світлана з чоловіком та сусідами кинулися гасити пожежу. Бо через загрозу обстрілів пожежні машини до них не їдуть.

Я вискакую – вони лежать обидва: він стогне, вона кричить.
Світлана Мала

«Термін – 20-25 хвилин. От він летить, завантажується, прилітає, кидає. На п’ятий раз він приніс запалювальний уже заряд. Він цілився у ті дірки, які він набив, і кидає цей запалювальний снаряд. Він кинув, полетів – ми прибігли, із сусідами загасили полум’я. Він прилітає знову: п'ятий, шостий раз. І на шостий раз коли кинув – загорівся будинок. Він висів-висів, полетів. Ми із сусідами завели генератори, почали качати воду зі свердловини, гасити. І от коли ми гасили, він прилетів знову. Чоловік мій почув і кричить: «Летить!» – Я їм кричу: «Кидайте шланги! Тікайте!» – а сусід у мене іноземець, і поки жінка йому переклала, дрон кинув, снаряд розірвався. Я вискакую – вони лежать обидва: він стогне, вона кричить. Я побігла викликала швидку допомогу, а сусіда прошу: «Марко, будь ласка, повзи, повзи до гаража, тому що він прилетить і кине знов – і вже тебе не буде». Він з цією ногою роздробленою повз-повз, звісно, з передишками, він заповз, встиг у той гараж, і дружина встигла. Дрон політав-політав, бачить, що горить – заспокоївся, улетів. Потім приїхала «швидка», сусідів відправили у лікарню», – розповіла Світлана Мала.

«Жертви – цивільні та діти»

Фельдшер швидкої допомоги Віталій Токарєв з Херсона сказав «Новинам Приазовʼя», хто переважно потерпає від російських дронових атак: «Це прості люди, які нікому нічого не роблять, не заважають. От вони й потрапляють під скиди, а також діти різного віку».

У радіусі ураження російських дронів перебуває весь правий берег Херсонщини. До того ж безпілотники залітають далі, вглиб території, каже фельдшер.

Віталій Токарєв
Віталій Токарєв

«Особливо Дніпровський район потерпає, Східний, Кіндійка, Антонівка – там дуже багато скидів. Буває за день більше десятка. І в центр Херсона дрони залітають, навіть на Таврійський район прилітають. Червоні зони, може, є, але ми їх не знаємо. Ми їдемо на всі, де б це не сталася», – зазначив медик.

Жителі Садового стверджують, що в їхньому селі немає українських військових. Тож вони вважають себе головною мішенню російських дронів.

Це схоже на якийсь геноцид
Наталія

«Тобто тут цілеспрямовано скидають (російські снаряди з дронів) на цивільних, на тварин й на автомобілі. Автомобілі у військових РФ у пріоритеті. Це схоже на якийсь геноцид. Усе, що побудоване, усе, що гарне, усе, що їде – усе просто випалюється, розтрощується вщент. Дрони курсують просто 27/7», – наголошує жителька Херсонщини Наталія.

Горить дах будинку, на який дрон скинув вибухівку на правобережній Херсонщині
Горить дах будинку, на який дрон скинув вибухівку на правобережній Херсонщині

Староста Антонівського старостинського округу Сергій Іващенко закликає жителів правобережної Херсонщини, чиї оселі розташовані поблизу Дніпра чи Інгульця, переселитися у безпечні райони.

«Щодня десятки дронів летять у нашу сторону й руйнують усе. Щодня скиди, щодня палять будинки, щодня поранені й, на жаль, є загиблі. Статистика розуміння, що треба евакуюватися, дуже низька. Здебільшого це пенсіонери, хто не хоче виїжджати, їхня відповідь: «Я тут прожила, прожив усе життя. Куди мені їхати?!». При тому, що є діти. Але життя – то найдорожче, що в нас є на сьогодні. Ті чотири стіни, які вони намагаються врятувати, не варті їхнього життя», – наголосив Іващенко.

  • Російське масштабне військове вторгнення в Україну триває від ранку 24 лютого 2022 року.
  • В Росії заперечували, що ведуть проти України загарбницьку війну і назвали це «спеціальною операцію». Також російська влада заперечує, що скоює злочини проти цивільних жителів України.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG