Доступність посилання

ТОП новини

«РФ може воювати безкінечно». Чи стануть окуповані території розмінною монетою для миру в Україні?


Все частіше від західних політиків звучить теза про те, що Україні доведеться змиритися з окупацією частини своїх територій
Все частіше від західних політиків звучить теза про те, що Україні доведеться змиритися з окупацією частини своїх територій

Ідея змусити Україну припинити війну, віддавши свої території, неприйнятна, заявив днями президент України Володимир Зеленський. Так він прокоментував слова кандидата у віцепрезиденти США Джеймса Девіда Венса про те, що війну можна припинити шляхом поступок України. Раніше американський політик припускав, що мирне врегулювання може означати фіксацію лінії розмежування між Росією та Україною і запровадження демілітаризованої зони.

За словами Зеленського, ідея змусити Україну взяти на себе витрати з припинення війни, поступившись територіями, жахлива. Але це, звичайно, ніколи не станеться, впевнений президент. Він також наголосив, що такий сценарій не обов'язково покладе край війні.

Тож, чи є окуповані території України предметом дискусій у темі миру, і чи тиснуть західні політики на українську владу у цьому питанні? Як можуть сприйняти партнери України «План перемоги» у війні з Росією? Чи зацікавлений Кремль у перемовинах, і чи готова Росія до поступок зі свого боку? Про все це читайте в матеріалі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Останнім часом з'явилося кілька заяв з боку західних політиків, що стосуються українських територій. Так, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський вважає, що Крим має ключове значення при обговоренні умов миру між Україною і Росією. Зокрема, він запропонував «передати півострів під мандат ООН для підготовки референдуму і провести його за 20 років».

Радослав Сікорський
Радослав Сікорський

У відповідь МЗС України заявили, що «територіальна цілісність країни ніколи не була і не може бути предметом для обговорення чи компромісів», а «Крим – це центр ваги європейської архітектури безпеки». Після цього Сікорський пояснив, що його ідея пролунала в межах гіпотетичної дискусії серед експертів у режимі «не для протоколу», а Польща, безумовно, підтримує територіальну цілісність України, сказав політик.

Ще одна думку стосовно українських територій висловив президент Чехії Петр Павел. Він вважає, що Київ повинен погодитися з тим, що деякі території України можуть залишатися під контролем Росії, принаймні «тимчасово». Ні Україна, ні Росія, не можуть розраховувати на забезпечення своїх максималістських цілей, зазначив Павел.

Петр Павел
Петр Павел

В МЗС України послалися на «формулу миру», в якій зафіксоване виведення російських військ з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів. На це Петр Павел відповів, що «перемога над Росією в Україні ціною знищення половини українського населення, напевно, не є перемогою».

«Помилковий, шкідливий сценарій»

Колишній надзвичайний і повноважний посол України в Хорватії, Боснії та Герцеговині Олександр Левченко, коментуючи «Новинам Приазовʼя» ідею голови МЗС Польщі Радослава Сікорського відносно передачі Криму під мандат ООН, назвав цей сценарій «помилковим і шкідливим».

«Якийсь чесний референдум. Ну ми ж бачили, як росіяни проводили «чесні референдуми» у нас в Херсонській, Запорізькій областях, які весь час були в Україні, а в них цифри 90% на користь приєднання до Росії. Ну це ж просто зрозумілі речі. І звісно, це абсолютно помилка», – зазначив він.

Всі російські війська та адміністрація мають піти з Криму, вважає Левченко
Всі російські війська та адміністрація мають піти з Криму, вважає Левченко

У Криму може працювати міжнародна перехідна адміністрація, але метою її роботи має бути підготовка території до повернення під контроль України, каже Левченко.

«Перехідна адміністрація, яка має налагодити якісь нормальні суспільні життя – водопостачання, діяльність місцевих органів влади, щоб воно було життєздатне це все, коли підуть російські війська. Тобто всі російські війська та адміністрація мають піти. Потім заходить міжнародна адміністрація і міжнародні поліцейські сили для підтримки порядку. Створюється перехідний період і потім ця територія передається Україні, чиєю власністю вона є», – пояснив він.

5 жовтня 2022 року президент Росії Володимир Путін підписав закони про «входження до складу Росії» чотирьох частково окупованих областей України – Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської. Раніше він підписав указ про визнання «незалежності» цих регіонів, виходячи з проведених там під контролем Москви так званих референдумів. Україна і Захід засудили такі незаконні дії Кремля.

Умови України

Президент України Володимир Зеленський перебуває цього тижня з візитом у Сполучених Штатах Америки, де має представити президентові США та іншим світовим лідерам «План перемоги». Британська газета The Sunday Times з посиланням на свої джерела написала, що серед чотирьох основних пунктів плану Зеленського є запит про гарантії безпеки, по суті аналогічні п’ятій статті договору про колективну оборону НАТО, цей пункт займає ключове місце.

Ще один пункт плану – це підтримка продовження операцій ЗСУ на території Росії, зокрема, в Курській області. Крім того, йдеться про гарантії постачання Україні сучасної зброї й міжнародної фінансової допомоги.

Американський політолог, директор міжнародної некомерційної організації «Євразійська демократична ініціатива» Пітер Залмаєв вважає, що міжнародні партнери не готові прийняти умови, до яких прагне Україна.

Пітер Залмаєв
Пітер Залмаєв

«Багато чого залежить від саме результатів американських виборів. Намагання президента Зеленського отримати якісь там гарантії від американської влади щодо подальшої підтримки України, вони не мають сенсу в тому плані, що американський президент має повноту прерогативи на міжнародному напрямку. І якщо буде переобрано Дональда Трампа, він буде видавати порядок денний і може змінити будь-які гарантії, прийняти попередниками й скасувати їх. Чуємо також неоднозначні заяви від наших німецьких партнерів, де також говорять про необхідність дійти до переговорів якнайшвидше. Треба констатувати, що в нинішніх умовах український «План миру» залежатиме від дуже багатьох факторів, які, на жаль, зараз не на користь Україні», – каже політолог.

На його думку, навіть якщо уряди цих країн на коаліції Рамштайну узгодять на подальші роки грошову допомогу Україні, це не означає, що це буде автоматично транслюватись у військову допомогу. Він пояснює це тим, що ВПК партнерів України відстають від реалій і вимог цієї найбільшої європейської війни з часів Другої світової.

«Нескінченна війна Путіна»

Путін може вести війну ще тривалий час і наразі не демонструє готовності до миру, додав Заламаєв.

Президент Росії Володимир Путін під час інтерв’ю телеканалу «Росія-1»
Президент Росії Володимир Путін під час інтерв’ю телеканалу «Росія-1»
Війна дорівнює біологічному існуванню Путіна
Пітер Залмаєв

«Путін розраховує, що таким чином, таким відрізанням, нарізанням салямі, як деякі експерти це вже охрестили, таким повільним і поступовим просуванням на Донбасі, наприклад, він зможе завершити окупацію всього Донбасу і потім проголосити це своєю перемогою. І в умовах, коли РФ продовжує отримувати військову допомогу від Ірану і Північної Кореї, коли нафта продається Індії і її ціна суттєво не впала, Путін може продовжувати цю війну майже нескінченно, тому і мотивації її завершувати зараз він не бачить. Війна дорівнює його продовження, не тільки його президентства, але і біологічного існування», – вважає політолог.

«На Заході не готові до розпаду РФ»

Кандидат історичних наук із Херсона (Інститут історії та археології Балтійського регіону КУ) Артем Петрик вважає, що зараз відбувається пошук виходу із тієї ситуації, яка склалася навколо війни Росії проти України.

Існує різний погляд на те, чим є перемога України
Артем Петрик

«Не є секретом ті складнощі, з якими українська армія стикається на полі бою через надзвичайну перевагу в технічному плані та у живій силі російських сил. Ми бачимо, що, на жаль, немає такої єдності держав, які є великими гравцями на Заході. Існує різний погляд на те, чим є перемога України, що вкладається в це поняття. Я так розумію, що для багатьох сил, представників потужних політичних груп на Заході перемогою може вважатися навіть сам факт збереження української держави», – зауважив він.

Головне питання, на думку історика, полягає в тому, чи є у країн Заходу стратегічна воля довести боротьбу України до перемоги на полі бою з повним звільненням окупованих територій. Для Росії це може загрожувати розпадом, і до цього на Заході не готові, каже Петрик.

«Війна для наступних поколінь»

Україна ніколи не відмовиться від окупованих територій, вважає історик. Якщо вони будуть продовжувати перебувати під контролем Росії, їх будуть відвойовувати наступні покоління.

Артем Петрик
Артем Петрик
Наша основна задача – це збереження і де-факто, і де-юре самостійної української держави як такої
Артем Петрик

«Так чи інакше, або військовим шляхом, або військово-дипломатичним. Я думаю, що режим, який зараз в Росії, він все одно не вічний. Так, Росія має імперську природу, незалежно від того, хто при владі. Але, знаючи історію Росії, можемо сказати, що там також циклічно все і навіжений імперіаліст завойовник на троні може змінитися слабким правителем і тоді можуть початися внутрішні негаразди. Росія двічі розпадалася, давайте не будемо забувати про це. Може настати такий момент, і він, скоріш за все, наступить, коли українська держава, і наші найближчі друзі, союзники, отримують можливість взяти сатисфакцію за ті тимчасові втрати, які ми можемо понести. Наша основна задача – це збереження і де-факто, і де-юре самостійної української держави як такої, її суб’єктності. І власне, надалі вибудування курсу на обов'язкове відновлення суверенітету України над всіма територіями історичної української держави», – зазначив Петрик.

РФ хоче отримати більше

  • У Кремлі заявили, що ознайомляться з «Планом перемоги» президента Зеленського після того, як його опублікують в офіційних джерелах інформації. Про це сказав речник російського президента Дмитро Пєсков. Також він зазначив, що для Росії немає альтернативи перемозі у так званій «СВО» (так у РФ називають війну проти України). Крім того, за словами Пєскова, «змусити Росію до миру неможливо».

Російський політолог із Праги Іван Преображенський вважає, що Росія зацікавлена у перемовинах, але лише для того, щоб отримати для себе користь.

Іван Преображенський
Іван Преображенський

«Це не означає, що Росія хоче миру. Це означає, що вона хоче використовувати цю можливість для найрізноманітніших своїх інтересів. Це може бути новий наступ у момент, коли відбуватимуться переговори. Це може бути й спроба за допомогою переговорів отримати ті території, України, що ще не окуповані, які РФ не може збройною силою захопити. Це може бути спроба очистити Курську область від ЗСУ за допомогою переговорів, сподіваючись, що Захід заради переговорів давитиме на Україну. Це може бути спроба отримати паузу для того, щоб накопичити достатньо озброєння тощо», – каже він.

Політолог не виключає і того, що це можуть бути переговори заради того, щоб, наприклад, зберегти газовий транзит.

«Така формула вже приблизно вималювалася – про те, що газ, який західні країни закуповують у РФ, буде рахуватися вже на розподільчій станції в Суджі. Таким чином, жодного транзиту через територію України російського газу не відбуватиметься. Це буде газ західних споживачів», – припустив Преображенський.

«Кремль вичікує»

Країни Заходу зараз не налаштовані надати жорстку відповідь Росії, каже політолог. Путін, своєю чергою, вичікує, як поводитиме себе Україна без достатньої підтримки партнерів.

На думку Преображенського Захід зараз не готовий різко підвищувати військову допомогу Україні. Якби це сталося для Путіна це був би серйозний сигнал, каже він.

Запуск ракети ATACMS, ілюстраційне фото
Запуск ракети ATACMS, ілюстраційне фото
Нині жодного жорсткого сигналу щодо Росії з боку Заходу немає.
Іван Преображенський

«Якби Захід дозволив завдавати ударів ракетами дальньої дії по території Росії, і при цьому ці ракети у великій кількості відразу Україні й надали, це теж було б для Росії серйозним сигналом. Якби Захід заявив, що він не підтримуватиме жодних переговорів України з Росією, якщо не буде кілька пунктів, зокрема, вихід Росії за міжнародно визнані кордони України, це теж було б жорстким сигналом. Нині жодного жорсткого сигналу щодо Росії з боку Заходу немає. Таке відчуття, що Україна, на жаль, зараз на межі сили», – додав політолог.

Натомість Захід тисне на Україну, яка напрацьовує переговорні позиції й не може не рухатися у бік потенційних перемовин, зауважив Преображенський.

«Це зовсім не означає, що Україні треба йти на будь-які умови, які ставить Путін, щоб ці переговори розпочалися. Потрібно просто демонструвати відкриту готовність до врегулювання конфлікту, але при цьому пояснювати Заходу, що немає жодної можливості вести повноцінні двосторонні переговори. Росія, як і раніше, не надає переговорну сторону, тому що в неї немає жодної позиції, а є тільки ультимативна вимога до України передати частину території без жодних гарантій, що Росія взагалі припинить військові дії. Говорити тут нема про що», – пояснив політолог.

  • 26 вересня президент України Володимир Зеленський у Білому домі проведе дві окремі зустрічі з президентом Байденом і віцепрезиденткою Камалою Гарріс. Він поінформує їх про свій «план перемоги» у війні проти Росії. Раніше в українській владі планували, що з цим планом Зеленський ознайомить і Дональда Трампа, але згодом західні ЗМІ з посиланням на джерела почали писати, що Трамп не зустрічатиметься з українським президентом, під час його візиту в США.
  • Україна також сподівається, що Байден змінить позицію щодо далекобійної зброї і дозволить її застосування по цілях на території Росії.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG