Доступність посилання

ТОП новини

Безпрецедентна критика дій Росії в ООН і «бумеранг примусу до миру». Реакції на виступи Зеленського


Президент Зеленський виступає на Генеральній асамблеї ООН. Нью-Йорк. 25 вересня 2024 року
Президент Зеленський виступає на Генеральній асамблеї ООН. Нью-Йорк. 25 вересня 2024 року
Віктор Владіміров

Безпрецедентною за гостротою назвали експерту критику російської агресії проти України, яка прозвучала на 79-й сесії Генеральної асамблеї ООН. Вони звертають увагу, що теза, яку Росії із 2014-го року використовувала проти України, а саме «примус до миру», бумерангом повернулася до Кремля. Як експерти оцінюють виступи президента Володимира Зеленського на Саміті майбутнього у штаб-квартирі ООН, на Раді безпеки ООН, скликаній щодо війни в Україні, і безпосередньо на Генасамблеї ООН? Чи вони на щось вплинули? І якщо – так, то на що саме?

Президент України Володимир Зеленський звернувся у середу 25 вересня до учасників 79-ї Генеральної Асамблеї ООН.

Повний текст виступу читайте тут.

«Україна хоче закінчити цю війну більше, ніж будь-хто у світі», – наголосив Зеленський. Він подякував союзникам за підтримку, наголосивши, що «без України не може бути справедливого світу».

Напередодні Володимир Зеленський виступав на Раді Безпеки ООН 24 вересня, де зокрема заявив, що Росію потрібно «примусити до миру». Ще у 2008 році цей вислів використав Кремль стосовно війни в Грузії, а з 2014 року використовував проти України, звинувачуючи її у «бомбардуванні Донбасу» та небажанні дотримуватися Мінських домовленостей.

Президент України вказав, що це Росія порушила всі міжнародні угоди і Статут ООН, і що вона є єдиним агресором.

Як тільки окупаційні війська покинуть територію України і РОсія перестане обстрілювати українські міста і села – війна припиниться.

І єдине чого хоче Україна, наголосив Зеленський, це, щоб запрацював Статут ООН і міжнародна спільнота примусила Росію припинити війну проти України. Лише так, на думку президента України, можна схилити Москву до пошуку мирного рішення.

Кремль не забарився з відповіддю. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що «примусити Росію до миру неможливо» і при цьому сказав, що Росія є «прихильником миру».

Чи мали виступи Зеленського вплив?

Виступи Володимира Зеленського на засіданні Ради безпеки ООН, як і той план, який він привіз до США, спрямовані саме на те, щоб через комплекс дій з боку Вашингтона та інших західних партнерів України, а також через світову спільноту змусити Росію до переговорів щодо завершення війни, вважає голова Центру прикладних політичних досліджень »Пента» Володимир Фесенко. Але до таких переговорів, які проходили без ультиматумів і вимог Росії про односторонні поступки, уточнив він.

Москву треба повернути у правове поле. У цьому сенсі – це примус до миру
Володимир Фесенко

«У цьому головне значення заклику Зеленського, – додав політолог у коментарі для Російської служби Голосу Америки. – Він адресований і до партнерів України, і до міжнародної спільноти. На засіданні Радбезу було наголошено на повазі до міжнародного права. Тому що саме Росія порушила всі канони міжнародного права та Статуту ООН. Москву треба повернути у правове поле. У цьому сенсі – це примус до миру».

А коли Зеленський спілкується безпосередньо із західними партнерами, особливо США, тут уже має працювати його план перемоги, продовжив Володимир Фесенко:

«Він націлений на комплексний вплив на Росію та підтримку України, щоб посилити її позиції. Це комплекс заходів військового, економічного та політичного характеру. Йдеться про те, що треба змусити Путіна до миру шляхом дипломатії. Але, на жаль, жодна дипломатія тут не спрацює. Необхідний тиск на Путіна. Тільки це може дати нехай і не відразу необхідний ефект»

Щодо заяви Дмитра Пєскова, то було б дивно почути від нього щось інше, констатував політолог:

«Він сказав те, що мав сказати. Звісно, Кремля треба показувати свою великодержавну пиху. Адже це тільки Росія може примушувати інших, а саму Росію «ні до чого примусити не можна» . Насправді, ми вже неодноразово бачили, що коли виникали складні для Москви проблеми, вона йшла на переговори. Так було свого часу у Мінську, так було й у 2022 році (після успішного настання ЗСУ на Харківському та Херсонському напрямках – В.В.). Одна справа – публічна риторика, інша – реальність»

Щойно закінчаться президентські вибори в США, хто б не став їх переможцем, дипломатична активність навколо теми переговорів суттєво зросте, вважає Володимир Фесенко. Зеленський це добре розуміє, і тому поспішає посилити позиції України на майбутніх переговорах, резюмував він.

Заява Володимира Зеленського на Раді безпеки ООН – скоріше спроба якимось чином скоригувати ситуацію щодо можливих переговорів у вигідний для Києва бік, у свою чергу, сказав у коментарі «Голосу Америки» міжнародний оглядач Іван Преображенський (Прага).

За його словами, складається відчуття, що багато західних лідерів, судячи з тих витоків, які потрапляють у медіа, готові починати домовлятися так чи інакше на умовах Кремля.

«У всякому разі, відштовхуючись від них, – уточнив він. – Отже, Україні необхідно створити свою досить чітку переговорну позицію з урахуванням того, що саме Кремль переговорної позиції практично не має, а є лише ультиматум Путіна. Це необхідно для того, що якщо західні союзники Зеленського таки змусять його до початку переговорів, ті почалися б на умовах, які пропонує Україна»

Водночас Іван Преображенський висловив побоювання, що насправді заклик Зеленського вже ні до чого значного не приведе:

«Сьогодні, на жаль, цілком очевидно, що поки Україна не має змоги здобути серйозну військову перемогу на полі бою. А так званий план перемоги на цю тему жодних нових пропозицій не містить. За старими пропозиціями все ясно. Очікується, що Україні, схоже, не дозволять використовувати ракети дальньої дії для ударів по території РФ та військових об'єктів. Відповідно, шансів на те, що Києва різко переламає ситуацію на фронті, також немає»

При цьому, однак, не варто всерйоз приймати заяви Дмитра Пєскова або офіційного представника МЗС РФ Марії Захарової, що російські представники ні в яких переговорах брати участь не збираються, підкреслив оглядач.

«Чи мало хто, як ми вже знаємо з цієї війни, може виявитися російським представником... Їм може стати, наприклад, помічник президента «з історичної політики» (Володимир Мединський – ред.), а може – бізнесмен (Роман) Абрамович чи хтось інший. Тож усі спростування «рупорів Кремля» говорять лише про те, що Москва поки що торгується. Хоча вона справді поки не дала згоди на початок повномасштабних переговорів», – сказав він.

Критика Росії і реформування Радбезу ООН

Тим часом політика Кремля, який розв'язав повномасштабне вторгнення в Україну, зазнала різкої критики з боку інших учасників засідання Ради Безпеки ООН. Так, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що Російська Федерація здійснює геноцид, викрадаючи дітей на тимчасово окупованих українських теренах. Він порівняв дії Росії з тим, як чинили нацисти під час Другої світової війни. Сікорський назвав це ганьбою, яку ніколи не буде прощено чи забуто.

Міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок у своєму виступі також сконцентрувала увагу на насильницькому вивезенні українських дітей до Росії. За даними Києва, з початку війни Росія викрала не менше 19 500 дітей і лише менше 400 із них повернулися на батьківщину.

«Ми не заспокоїмося, поки діти не возз'єднаються зі своїми сім'ями», – наголосила вона.

Очільниик МЗС Великої Британії Девід Леммі звинуватив російську владу в зневагі до міжнародного права.

«Ваше (Путіна) вторгнення у ваших власних інтересах. Тільки у ваших. Щоб перетворити вашу мафіозну державу на мафіозну імперію. Імперію, побудовану на корупції... я говорю не лише як британець, як лондонець і як міністр закордонних справ. Але я стою тут також як чорношкірий, чиї предки були вивезені в кайданах з Африки, під дулом пістолета, щоб бути поневоленими, чиї предки повстали і боролися у великому повстанні поневолених. Імперіалізм: я впізнаю його, коли побачу. І я буду називати його тим, чим він є», — заявив Леммі під час виступу на засіданні Ради Безпеки ООН.

Критика дій Росії на засіданні Ради безпеки ООН, на думку експертів, була безпрецедентною.

«Так, Росія зазнала тут поразки, але вона просуватиме свої інтереси через БРІКС та інші майданчики. Це може тішити самолюбство українців. Проте думати, що нинішній Рада безпеки є органом, який може радикально змінити міжнародну ситуацію, на жаль, не доводиться. Тому саме зараз на Генасамблеї обговорюється питання реформування ООН, і Зеленський палко підтримує цю ідею. Тому що абсолютно не нормально, коли агресор, країна, яка грубо попрала міжнародне право і розтоптала Статут ООН, займає одну з домінуючих позицій у Раді безпеки», – наголосив Володимир Фесенко.

22 вересня на «Саміті майбутнього» у рамках 79-ї сесії Генеральної асамблеї ООН за «Пакт заради майбутнього» проголосували 143 країни.

У запропонованому ініціативною групою документі було викладено 56 пунктів, які передбачають розширення Ради Безпеки ООН для того, щоб зробити його більш представницьким органом, спрямованим на зміцнення миру та міжнародного права.

Спроба Росії саботувати програму реформ Організації Об'єднаних Націй провалилася. Проєкт схвалили 143 країни.

Проти, окрім самої Росії, виступили шість держав: Білорусь, Сирія, Північна Корея, Судан, Іран і Нікарагуа. 15 країн утрималися.

Більшістю голосів процес реформування Ради безпеки ООН, до чого закликав у своїх виступах і президент України Володимир Зеленський, розпочався.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG