Доступність посилання

ТОП новини

«Не впадайте у відчай. Об'єднуйте зусилля». Байден виступив зі своєю останньою промовою в ООН


Джо Байден виступає із своєю останною промовою в якості президента США в ООН. Нью-Йорк, 24 вересня 2024 року
Джо Байден виступає із своєю останною промовою в якості президента США в ООН. Нью-Йорк, 24 вересня 2024 року

У своїй четвертій і останній промові на посаді президента США на Генеральній Асамблеї ООН 24 веерсня Джо Байден згадав про виклики, над якими він працював за 50 років своєї політичної кар'єри. Байден закликав світових лідерів не впадати у відчай, через війни та проблеми, які охопили зараз різні куточки світу, а діяти спільно, щоб їх подолати.

«Знаю, багато хто сьогодні дивиться на світ, бачить складнощі і його охоплює відчай, – сказав Байден в промові на Генеральній Асамблеї ООН у вівторок. – Але не мене. Мене – ні», – сказав Джо Байден із трибуни Організації Об'єднаних націй.

У своїй четвертій і останній промові на посаді президента США на Генеральній Асамблеї ООН, Джо Байден згадав про виклики, над якими він працював за 50 років своєї політичної кар'єри, повідомляє Голос Америки.

Я знаю – шлях вперед існує
Байден

Він нагадав, що коли він у 1972 році став наймолодшим сенатором США у віці 29 років, перед США були проблеми найдовшої війни у В'єтнамі, світ був розділений через холодну війну тощо. Те, що ті виклики вдалось подолати, надає впевненості щодо відповіді на виклики сьогодення, каже президент США.

«Можливо тому, що я все це бачив і все, що ми зробили впродовж десятиліть, я маю надію і я знаю – шлях вперед існує».

Значну частину промови Байден присвятив міжнародній політиці.

«Ми не маємо відступати» – Байден про допомогу Україні

Американський президент закликав світ «не відступати» в підтримці України.

У своїй промові він запевнив – Сполучені Штати підтримуватимуть Україну, допоки Україна не досягне перемоги й тривалого миру, заснованого на принципах Статуті ООН.

«Коли Росія вдерлася в Україну, ми могли б стояти осторонь і просто висловлювати протест. Але ми з віцепрезиденткою Гарріс розуміли, що це був напад на все, що ця інституція (ООН) має відстоювати. І тому, за мого керівництва, Америка відповіла на виклик, забезпечивши величезну безпекову, економічну та гуманітарну допомогу», – сказав президент США.

Ми з віцепрезиденткою Гарріс розуміли, що це був напад на все, що ця інституція (ООН) має відстоювати
Байден

У четвер у Вашингтоні Байден планує зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським, щоб обговорити оборонну допомогу Україні, підготовку до зими та «план перемоги», який президент України, як очікується, представить Байдену.

Також Байден закликав сторони конфлікту на Близькому сході досягнути остаточної домовленості щодо припинення вогню в Газі та повернення заручників. Він висловив співчуття через страждання ізраїльтян, чиї близькі перебувають в заручниках «Хамасу»: «Вони проходять крізь пекло».

Байден додав: «Невинні цивільні в Газі також проходять крізь пекло. Тисячі і тисячі загиблих, включаючи працівників служб допомоги. Забагато родин змушені були переселитись, тіснитись в наметах та зіткнутись зі страшною гуманітарною ситуацією».

«Є речі важливіші, ніж влада»

Згадуючи своє рішення не балотуватись на другий президентський термін, Байден закликав лідерів пам'ятати, що вони мають працювати на благо своїх народів, а не триматись за владу.

«Ми ніколи не повинні забувати кого ми представляємо, – виголосив Байден. – «Ми, народ» – перші слова нашої Конституції, сама ідея Америки, яка стала натхненням перших слів Статуту ООН».

Він вказав, що ним рухала саме любов до країни, коли він вирішив відмовитись балотуватись на другий президентський термін.

«Президентство стало честю мого життя. Я багато чого хочу зробити, але хоч я дуже люблю свою роботу, моя любов до країни сильніше. Після 50 років державної служби, я вирішив, що настав час для нового покоління лідерів вести мою країну вперед. Лідери, не забуваймо, що є речі важливіші за владу», – заявив Байден про своє рішення, прийняте влітку.

У Нью-Йорку Байден планує провести низку зустрічей з лідерами країн, щоб обговорити взаємодію щодо найбільших викликів сьогодення, включаючи опіоїдну кризу, зміну клімату, управління ризиками нових технологій на кшталт штучного інтелекту, а також конфлікти в Газі, Україні та Судані, перелічила речниця Білого дому Карін Жан-П'єр спілкуючись із пресою напередодні.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG