Доступність посилання

ТОП новини

«Ти ніколи не будеш готовим, але налаштуватися можна»: як новобранці ЗСУ звикають до фронту


Військовослужбовці 33-ї ОМБр тренуються у Донецькій області
Військовослужбовці 33-ї ОМБр тренуються у Донецькій області

Відтоді, як в Україні ухвалили новий закон про мобілізацію, її темпи значно виросли. Люди, які ще кілька місяців тому були цивільними, нині зі зброєю в руках стримують наступ російської армії.

Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) поспілкувалися з нещодавно мобілізованими військовослужбовцями 33-ї окремої механізованої бригади ЗСУ про фізичну та психологічну готовність до бойових дій.

Крізь густі зарослі невеликий піхотний підрозділ просувається «на нуль». Військовослужбовці рухаються на дистанції один від одного і швидко перебігають від посадки до посадки. Це чергове тренування українських солдатів неподалік лінії фронту у Донецькій області.

Солдати тренуються заходити на позиції під загрозою дронів
Солдати тренуються заходити на позиції під загрозою дронів
Важко звикнути до того, що постійно існує загроза твоєму життю

Історик, будівельник

Майже всі вони були нещодавно мобілізовані. Командир групи «Дрон» в армії з травня цього року і він один з небагатьох, хто вже встиг побувати на передовій.

«Дуже важко звикнути до того, що постійно існує загроза твоєму життю, постійно обстріли, постійно якісь атаки. До всього іншого… Людина така істота, яка звикає до будь-яких обставин», – розповідає «Дрон».

«Дрон» мобілізований до лав ЗСУ у травні 2024 року
«Дрон» мобілізований до лав ЗСУ у травні 2024 року

Безперервно в «норі» на передовій він перебував 28 днів. Це складний Курахівський напрямок, тому майже щодня доводилось відбивати російські атаки: від малих груп до механізованих колон.

Ні в якому разі не треба панікувати
«Дрон», командир групи

«Ні в якому разі не треба панікувати. Якщо навіть і з'являється відчуття паніки, страху, намагаєшся його перебороти. Переборюєш це чим – знаєш, що постійно наші «пташки» також висять у небі, вони бачать ситуацію більше, ніж ти бачиш перед собою. Найкраще – просто виконувати команди, які тобі дають, і тоді ситуація буде максимально під контролем і все буде добре», – розповідає «Дрон».

У цивільному житті «Дрон» за фахом історик, але останніми роками працював не в школі, а на будівництві. Каже, що таким чином заробляв більше.

«Працював і просто усвідомлював, що рано чи пізно прийде і мій час», – коментує він свою мобілізацію.

Менеджер: «вікна, двері, підвісні стелі»

41-річний Дмитро в ЗСУ також з травня цього року. Каже, що до армії працював звичайним менеджером: «вікна, двері, підвісні стелі». На відміну від «Дрона», «на нулі» він ще не був, але перебуваючи спочатку кілька місяців на навчанні, а тепер уже неподалік фронту в Донецькій області, добре знає, що таке звуки війни.

Дмитру 41 рік, раніше в армії не служив
Дмитру 41 рік, раніше в армії не служив
Нас не вчать з дитинства вмирати
Дмитро, військовослужбовець ЗСУ

«Коли ти ніколи не був в армії, то перші враження були ах… [посміхається]. Ти ніколи не будеш готовим, ми ж не народжуємося і нас не вчать з дитинства вмирати, вбивати. Людській природі це чуже, але налаштуватися можна. Підготувати людину до тих обставин, які на неї чекають», – каже Дмитро.

На тренуванні досвідчені бійці оглядають рюкзаки новачків, які ті зібрали для свого поки що умовного виходу на позиції. Крім зброї і боєприпасів, з собою військовослужбовці беруть лише найнеобхідніше. Запас їжі має бути достатнім, але водночас не громіздким.

На передові позиції військовослужбовці беруть найнеобхідніше
На передові позиції військовослужбовці беруть найнеобхідніше
...схуд на майже 30 кілограмів

«Можна набрати всього і 100 кілограмів ваги, але чи ти його донесеш. Від того, наскільки ти сплануєш, що ти з собою візьмеш, залежить твоя маневреність і як швидко ти дістанешся до позиції. Тому що довго по полю ходити не можна», – розповідає «Дрон».

Вже на власному досвіді він знає, що найважче навіть не сидіти в окопах на передовій, а заходити і виходити з позиції. Поле бою постійно моніторять безпілотники, обстрілюють як за допомогою БПЛА, так і артилерії.

На собі ти несеш кілограмів 50 точно
Дмитро, військовослужбовець ЗСУ

«На собі ти несеш кілограмів 50 точно. З БК, з продуктами, з усім. Це важко, але це можливо. Ми люди самі по собі дуже витривалі, просто багато людей цього не знають, лежать на дивані і кажуть: я нічого не можу, але давайте мені кордони 91 року», – розповідає Дмитро і додає, що за ці кілька місяців в армії схуд на майже 30 кілограмів.

Військовослужбовці рухаються на певній дистанції один від одного через загрозу дронів
Військовослужбовці рухаються на певній дистанції один від одного через загрозу дронів

FPV – це проблема

Нині велику загрозу для піхоти становлять FPV-дрони та скиди з «мавіків». Сьогодні під час руху військовослужбовців командир групи постійно дає команди «в укриття» або ж «зброю до гори», попереджаючи про рух безпілотників.

FPV – це проблема
Дмитро, військовослужбовець ЗСУ

«FPV – це проблема. Проблема не тільки наша, але і їхня. Літають вони, літаємо ми. І хто над тобою літає?.. Краще ховатися від усіх, якщо є така можливість. Якщо немає, то стріляти по ним. Бувають випадки – збивають. Бувають – ні», – розповідає Дмитро.

Загалом рівень підготовки новобранців ЗСУ відрізняється від підрозділу до підрозділу. Британський Financial Times у матеріалі 27 вересня написав, що мобілізованим часто бракує бойових навичок та мотивації, тому більше половини з них гинуть або зазнають поранень у перші дні після виходу на позиції. Такий висновок журналісти зробили, опитавши командирів та солдатів із чотирьох бригад. Виснаження української піхоти, пише видання, дозволяє Росії захоплювати нові території.

Тим часом аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) у звіті 4 жовтня зазначили, що російські війська не мають достатньої живої сили і матеріальних засобів, щоб продовжувати інтенсивні наступальні дії нескінченно довго. За оцінками аналітиків, нинішній наступ на сході України, ймовірно, досягне кульмінації «в найближчі місяці, якщо не тижні».

Форум

XS
SM
MD
LG