Доступність посилання

ТОП новини

Голова Курської області РФ доповів Путіну про 28 населених пунктів під контролем ЗСУ


Президент Росії Володимир Путін розмовляє з в.о. губернатора Курської області Олексієм Смирновим по відеозв’язку, 8 серпня 2024 року
Президент Росії Володимир Путін розмовляє з в.о. губернатора Курської області Олексієм Смирновим по відеозв’язку, 8 серпня 2024 року

Виконувач обов’язків губернатора Курської області Росії Олексій Смирнов на нараді з президентом РФ Володимиром Путіним заявив, що під контролем Збройних сил України перебувають 28 населених пунктів регіону.

«Глибина проникнення на територію Курської області становить 12 кілометрів, ширина по фронту – 40 кілометрів», – сказав чиновник. У цей момент, як повідомляє телеканал «Настоящее время», його перебив Путін, який заявив, що про ширину і глибину проникнення українських військових доповідатимуть військові відомства, і запропонував в.о.губернатора зупинитися на соціально-економічних питаннях і наданій людям допомозі.

Смирнов повідомив, що в цій зоні (28 населених пунктів) є близько двох тисяч осіб, про долю яких влада нічого не знає.

За його словами, 180 тисяч людей у регіоні підлягають евакуації, виїхали й евакуйовані 121 тисяча осіб.

Путін до цього зажадав від Міноборони Росії «видавити, вибити супротивника» з території Росії і «забезпечити надійне прикриття держкордону». Він зазначив, що головна мета ЗСУ у прикордонних районах Росії – зупинити наступ російської армії, темпи якого «посилилися у півтора рази».

Президент РФ заявив, що йому тепер «зрозуміло, чому Україна відмовлялася від мирного плану врегулювання». На його думку, Україна «прагне покращення своїх переговорних позицій у майбутньому».

«Але про які переговори взагалі може йтися з людьми, які без розбору завдають ударів по мирних людях, по цивільній інфраструктурі або намагаються створити загрози для об’єктів ядерної енергетики», – заявив Путін.

Водночас, за підрахунками аналітичної організації Deep State, українська армія контролює не 28, як заявляє російська влада, а орієнтовно 44 населених пункти в РФ, а статус ще 10 – невідомий. В організації зазначили, що ця оцінка – «вкрай консервативна».

Українська армія, за даними російських ЗМІ, блогерів і представників влади, увійшла на територію Курської області Росії 6 серпня. Відтоді у регіоні тривають бої. Влада Курської, Брянської і Бєлгородської областей Росії запровадила режим контртерористичної операції на території регіонів.

Прямо події в Курській області українська влада не коментує. Проте президент Володимир Зеленський 10 серпня заявив, що йдеться про «витіснення війни на територію агресора». Радник голови офісу Зеленського Михайло Подоляк раніше заявив, що мета української атаки – посилення позицій на переговорах.

Зі зростанням напруженості 11 серпня союзниця Росії Білорусь заявила, що почала перекидати танки до прикордонної з Україною території.

Американський Інститут вивчення війни (ISW) у своєму звіті від 11 серпня заявив, що наступ українських військових у Курській області РФ «дозволив Силам оборони хоча б тимчасово перехопити ініціативу на одній ділянці фронту й продовжити протистояння на всій території воєнних дій».

«Українська операція в Курській області і подальші можливі українські транскордонні вторгнення змушують Кремль і російське військове командування ухвалити рішення про те, чи розглядати тисячокілометровий міжнародний кордон із північно-східною Україною як діючий фронт, який Росія повинна захищати, а не як неактивну ділянку фронту, як вони ставилися до нього з осені 2022 року», – кажуть в ISW.

Форум

XS
SM
MD
LG