Доступність посилання

ТОП новини

Вучич заперечує, що Сербія є «троянським конем» Росії в Європі


Президент Сербії Александар Вучич
Президент Сербії Александар Вучич

Президент Сербії Александар Вучич, виступаючи 31 серпня в Празі на міжнародному безпековому форумі Globsec, відкинув твердження, нібито він підтримує тісні зв’язки з російським президентом Володимиром Путіним, а також запевнив учасників, що його країна не є «троянським конем» Москви в Європі.

Як заявив Вучич, він не розмовляв із Путіним уже два з половиною роки – з моменту російського повномасштабного вторгнення в Україну. Він також зазначив, що Сербія не «сидить на двох стільцях» і перебуває на шляху вступу до ЄС.

При цьому Вучич не заперечував, що в Сербії традиційно дуже добре ставляться до Росії. «Ми це не приховуємо, і я не соромлюся цього», – наголосив він. І зазначив, що в ЄС не згодні з позицією Сербії, яка, на відміну від більшості інших країн-кандидатів на вступ до союзу, не запровадила санкції проти Росії, але «розуміє» позицію Белграда. За словами Вучича, якого підтримав і президент Чорногорії Яков Мілатович, ЄС має більше довіряти Сербії та її прагненню до Євросоюзу. Найбільшою проблемою на шляху до ЄС Вучич назвав не відносини Сербії з Росією чи Україною, а ситуацію навколо частково визнаного Косова.

Мілатович у своєму виступі зазначив, що для Чорногорії рішення про приєднання до санкцій проти Росії далося нелегко, проте країна пішла на це, оскільки хоче відповідати загальноєвропейській позиції. Мілатович припустив, що Чорногорія може вступити до ЄС уже до 2029 року. Він послався на свою розмову з головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, яка також виступала в Празі. За його словами, фон дер Ляєн висловила сподівання, що ЄС розшириться за рахунок Чорногорії ще до закінчення її мандата на чолі Єврокомісії, тобто до 2029 року. Вучич висловив думку, що Сербію до союзу приймуть не раніше 2030 року.

На форумі також виступив міністр закордонних спав Чехії Ян Ліпавський. Він у принципі підтримав використання Україною західної зброї на території Росії, але визнав, що між західними союзниками є різні підходи до цієї проблеми, особливо щодо далекобійної зброї. Питання про те, чи давати дозвіл на її використання щодо об’єктів у Росії, створює «стратегічну дилему» перед країнами, які постачають таку зброю, визнав Ліпавський, зазначивши, що Чехія до них не належить.

Форум із безпеки Globsec відбувається вже майже два десятки років. Цей захід став однією з найбільших конференцій із питань оборони та економіки в Центральній Європі.

Упродовж трьох днів, з 30 серпня до 1 вересня, політичні лідери та експерти обговорюють такі глобальні теми, як розширення ЄС і НАТО, війни, що тривають в Україні та на Близькому Сході, а також проблеми, пов’язані з економічною стійкістю.

Війна Росії проти України – одне з головних питань порядку денного цьогорічної конференції. У форумі беруть участь кілька президентів, глав урядів та інші високопосадовці як із країн-членів ЄС, так і з країн-кандидатів.

Форум

XS
SM
MD
LG