Доступність посилання

ТОП новини

Сербський чиновник подякував Росії за попередження про заворушення на наступний день після арешту протестувальників


Десятки тисяч людей вийшли на акцію протесту в Белграді проти плану уряду дозволити видобуток літію в Сербії. Фото ілюстративне
Десятки тисяч людей вийшли на акцію протесту в Белграді проти плану уряду дозволити видобуток літію в Сербії. Фото ілюстративне

Віцепрем’єр-міністр Сербії Александар Вулін обговорив у Москві з секретарем Ради безпеки Росії Сергієм Шойгу питання безпеки і «втручання зовнішніх сил» в Сербії, повідомив 13 серпня сербський уряд.

Він подякував російським спецслужбам, які «попередили керівництво Сербії про підготовку масових заворушень і спроби державного перевороту», йдеться в урядовій заяві.

Вулін, який потрапив під санкції США через свої тісні зв’язки з Кремлем, зустрівся з Шойгу після масового екологічного протесту в Белграді на вихідних, під час якого тисячі громадян вимагали заборонити видобуток літію. Троє активістів були ув’язнені, а кілька були допитані поліцією.

Сербський уряд звинуватив організаторів та учасників протестів, які тривають вже кілька тижнів по всій Сербії, у спробі насильницького повалення президента Сербії Александара Вучича.

Минулого тижня Вучич заявив, що російські спецслужби «попереджали, що в Сербії готуються масові заворушення, кінцевою метою яких є переворот і повалення керівництва країни».

Зовнішньополітичний аналітик Боско Якшич сказав Радіо Свобода, що це була «колосальна маніпуляція» і вважає заяви Вучича «частиною багаторічної гри в гойдалки між Сходом і Заходом».

Він сказав, що росіяни «використовують будь-яку ситуацію в усьому світі», щоб дестабілізувати і «налаштувати країни і політиків проти Заходу».

Вулін, який перебуває з офіційним візитом у Росії, 12 серпня підтвердив, що Сербія не запроваджуватиме санкції проти Росії у відповідь на її вторгнення в Україну. Сербія виправдовує свою відмову дружніми відносинами з Росією і підтримкою, яку вона отримує від Москви.

Форум

XS
SM
MD
LG