Доступність посилання

ТОП новини

Сербія підписала угоду з Францією про винищувачі Rafale


Винищувач Rafale у демонстраційному польоті на авіасалоні у Le Bourge в червні 2017 року
Винищувач Rafale у демонстраційному польоті на авіасалоні у Le Bourge в червні 2017 року

Сербія 29 серпня підписала угоду з французькою компанією Dassault Aviation, яка відкриває можливості для закупівлі 12 винищувачів Rafale загальною вартістю 2,7 мільярда євро, повідомляє Reuters.

Угоду підписали міністр оборони Сербії Братислав Гашич і генеральний директор Dassault Aviation Ерік Трапп’є. Як оголосив на пресконференції в Белграді президент Сербії Александар Вучич, угода передбачає постачання повного пакета логістичного обладнання, запасних двигунів та деталей.

Угода, укладена під час візиту президента Франції Емманюеля Макрона до Белграда, означає серйозну зміну позиції Сербії, її відхід від Росії, традиційного союзника та постачальника зброї.

Макрон заявив, що Європі потрібна сильна та демократична Сербія, а Белграду необхідний «сильний та суверенний ЄС».

«Вибір літаків Rafale Сербією в цьому контексті є чітким вибором довгострокового союзу між нашими двома країнами», – заявив Макрон.

Купівля Rafale — найбільша угода щодо постачання зброї відтоді, як Сербія здобула незалежність від державного союзу з Чорногорією в 2006 році.

Вучич не уточнив, коли Сербія отримає свої перші Rafale, але сказав, що вони постачатимуться з ракетами середнього радіуса дії класу «повітря-повітря», виробленими французькою компанією MBDA.

Белград скоротив військову співпрацю з Москвою після повномасштабного вторгнення Росії в Україну і засудив це вторгнення, але, на відміну від ЄС, до якого він хоче вступити, та інших західних країн, не запровадив санкції проти Москви, зазначає Reuters.

Збройні сили та військово-повітряні сили Сербії загалом ґрунтуються на радянських технологіях. Але Белград також закупив гелікоптери та транспортні літаки у європейського концерну Airbus та французькі ракети Mistral класу «земля-повітря».

Вучич запевнив, що Сербія не ділитиметься технологіями Rafale із Москвою. «Ми не російські шпигуни, щоб передавати технології. Ми заплатили за це грошима сербських громадян», – сказав сербський президент.

Сербія також експлуатує китайські ракети й безпілотники. Її оборонний бюджет становить близько 2% валового внутрішнього продукту (ВВП). ЄС залишається найбільшим інвестором Сербії, сотні тисяч сербів працюють у західних компаніях.

Форум

XS
SM
MD
LG