Доступність посилання

ТОП новини

Сербія: поліція в Белграді витіснила з вокзалів учасників протестів проти видобутку літію


Напередодні кілька тисяч протестувальників перервали залізничний рух на центральному вокзалі сербської столиці й вокзалі «Новий Белград»
Напередодні кілька тисяч протестувальників перервали залізничний рух на центральному вокзалі сербської столиці й вокзалі «Новий Белград»

Поліція у Белграді витіснила з двох міських вокзалів демонстрантів, які мітингують проти розширення видобутку літію у Сербії. Напередодні кілька тисяч протестувальників перервали залізничний рух на центральному вокзалі сербської столиці й вокзалі «Новий Белград». Демонстранти вийшли на залізничні колії і заблокували їх.

Як повідомляє сербська служба Радіо Свобода, поліція відтіснила мітингувальників щитами. Затримали понад 10 осіб. Міністр внутрішніх справ Сербії Івіца Дачич заявив, що всі порушники порядку постануть перед судом.

Масштабні протести проти нових планів із видобутку літію відбуваються у Сербії з середини липня.

За оцінкою сербського МВС, кількість протестувальників цими вихідними склала від 24 до 27 тисяч. Один із організаторів протесту Златко Коканович заявив 10 серпня, що якщо уряд не відмовиться від своїх планів, то активісти продовжать блокувати залізничні колії ще в кількох містах по всій Сербії.

У середині липня уряд Сербії підписав угоду з Євросоюзом про постачання літію. У рамках угоди було розморожено проект літієвої шахти у родючій Ядарській долині, де живуть близько 18 тисяч людей. За оцінками, долина містить 17% усіх запасів літію в Європі. Для будівництва нових шахт гірничодобувна компанія Rio Tinto викуповує землі в долині разом із будинками, мешканцям пропонують переїхати. Багато хто з них не погоджується залишати рідні місця.

Президент Сербії Александр Вучич назвав нинішні протести політичними, організованими з-за кордону і спрямованими особисто проти нього й уряду. Шахту планують відкрити до 2028 року.

Форум

XS
SM
MD
LG