Доступність посилання

ТОП новини

У Єврокомісії кажуть, що національні карти Угорщини отримають «дуже небагато» росіян


«Сподіваюся, угорці зможуть запевнити мене, що вони проведуть дуже ретельний контроль безпеки кожної особи» – Йоганссон
«Сподіваюся, угорці зможуть запевнити мене, що вони проведуть дуже ретельний контроль безпеки кожної особи» – Йоганссон

У Єврокомісії вважають обмеженим ефект від рішення Угорщини спростити переїзд до країни росіянам і білорусам, розширивши на них програму «національні карти». Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявила профільна єврокомісарка з внутрішніх справ Ілва Йоганссон.

«Я тісно спілкуюся з урядом Угорщини з цього приводу, бо, звісно, я була дуже засмучена, коли це стало відомо про запрошення для громадян Росії та Білорусі. Наразі видається, що це вкрай обмежено. Буцімто йдеться про дуже-дуже небагато людей», – зазначила посадовиця.

Йоганссон також додала, що розраховує на ретельну перевірку Угорщиною кожної особи, що претендуватиме на національну карту.

«Сподіваюся, угорці зможуть запевнити мене, що вони проведуть дуже ретельний контроль безпеки кожної особи. Але цей процес із урядом Угорщини триває, і я чекаю від нього додаткових відповідей», – зауважила Йоганссон.

На запитання Радіо Свобода, чи довіряє посадовиця угорській владі, коли йдеться про безпековий контроль, єврокомісарка зауважила, що «ми довіряємо нашим державам-членам».

У серпні Угорщина опублікувала подробиці нової системи швидкого оформлення віз для громадян восьми країн, включаючи Росію й Білорусь, для в’їзду країну без перевірок безпеки чи інших обмежень. У Будапешті заявили, що багато хто буде зайнятий на будівництві атомної електростанції, передбаченому контрактом з російським Росатомом.

Манфред Вебер, голова Європейської народної партії (ЄНП), зазначив, що крок Угорщини викликає «серйозні занепокоєння щодо національної безпеки». Лідер найбільшого політичного блоку Євросоюзу попередив, що це може відкрити двері для шпигунів.

Також 67 євродепутатів направили листа до президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн в якому закликали виключити Угорщину з Шенгенської зони через спрощення в’їзду росіян. Вони наголосили, що росіяни з угорськими візами матимуть можливість вільно пересуватися по всій Шенгенській зоні і можуть посилити російську шпигунську мережу в ЄС.

Очільник МЗС країни Петер Сійярто заявив згодом, що видача Угорщиною «національних карт» громадянам Росії та Білорусі «не становить жодного ризику для безпеки Шенгенської зони». Він запевнив, що росіяни і білоруси, як і раніше, «піддаватимуться ретельним перевіркам при вʼїзді та перебуванні в Угорщині».

Форум

XS
SM
MD
LG