Доступність посилання

ТОП новини

Угорські правила в'їзду для росіян – що саме дозволили?


Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан і президент Росії Володимир Путін прибувають на зустрічі в Москві. Росія, 5 липня 2024 року
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан і президент Росії Володимир Путін прибувають на зустрічі в Москві. Росія, 5 липня 2024 року
Балінт Салаї

Угорський уряд 8 липня видав постанову, згідно з якою необмежена кількість росіян та білорусів може переїхати до Угорщини і вільно пересуватися шенгенською зоною. Головна і найбільша політична група у Європарламенті – Європейська народна партія, вважає це відкриттям дверей для шпигунів. Угорська та Українська служба Радіо Свобода пояснюють деталі рішення Будапешта та чи можуть на вплинути в Брюсселі.

Угорський уряд, попри відверто антимігрантську риторику і небажання підтримати чимало ініціатив ЄС щодо прийому біженців, останні 10 років працював разом з Національною асоціацією роботодавців і виробників над залученням 200-250 тисяч іноземних гастарбайтерів, щоб вирішити проблему нестачі робочої сили в Угорщині. Для цього запустили кілька державних програм, спрямованих на збільшення кількості гастарбайтерів, але поки що досягти заявлених результатів не вдалося.

Умови «Національної картки»

Угорські програми із залучення іноземних працівників зазвичай розроблялися для низько кваліфікованих робітників заводів та мали кількісні обмеження – їх видавали не більше 60-65 тисяч на рік.

Угорський прапор на парламенті в Будапешті
Угорський прапор на парламенті в Будапешті

Іншого характеру набула одна з останніх програм – «Національна картка», запущена на початку 2024 року. Вона надається необмеженій кількості осіб та зі значно вигіднішими умовами. Картка була запроваджена спочатку як спеціальний дозвіл виключно для громадян Сербії та України. А 8 липня угорський уряд додав до переліку ще 6 держав: Боснію і Герцеговину, Молдову, Північну Македонію, Чорногорію, Білорусь та Росію.

Громадянам усіх цих країн дозволено подаватися на «Національну картку» для роботи за необмеженим переліком професій, без довідки про потребу у конкретній робочій силі, можна привезти з собою і сім'ю. Дійсна картка протягом двох років, але її можна продовжувати необмежену кількість разів на три роки, без необхідності складати тест на знання культури країни, як здебільшого це відбувається в інших випадках.

Кандидати на отримання такої картки зазвичай підлягають загальній перевірці державних установ лише в процесі так званої процедури консолідованої заяви. При цьому, окрім своїх даних, заявники заявляють у бланках, що вони не мають жодних інфекційних захворювань, що вони матимуть житло в Угорщині, і чи не вчиняли десь злочини. Заяву не обов'язково подавати особисто, це може зробити роботодавець.

Потреба у росіянах

«Абсолютно незрозуміло, чому невизначену кількість росіян мають допускати на ринок праці Угорщини з національною карткою», – прокоментував ситуацію експерт з Росії Андраш Рач, викладач Університету Корвіна в Будапешті у коментарі Угорській службі Радіо Свобода.

Один із аргументів, який обговорювався в Угорщині, це потреба залучити росіян до будівництва атомної електростанції «Пакш II», яке Росатом має розпочати цього року, а перший із двох енергоблоків завершити у 2032 році.

Логотип російського агентства з атомної енергії «Росатом» під час Всесвітньої ядерної виставки в Ле Бурже, поблизу Парижа
Логотип російського агентства з атомної енергії «Росатом» під час Всесвітньої ядерної виставки в Ле Бурже, поблизу Парижа

На думку Андраша Рача, для розширення електростанції приїзд більшої кількості російських працівників був би виправданим, але наразі до етапу ліцензування залишається надто багато часу, щоб можна було розпочати створення фактичного відділу ядерних технологій. Досить довго «Росатом» не міг виконати необхідні для цього критерії безпеки ЄС.

За словами Рача, якщо тисячі росіян і білорусів почнуть приїжджати з національною карткою, нинішня державна адміністрація Угорщини не зможе належним чином провести їх базову перевірку національної безпеки, бо не матиме достатньо ресурсів для цього. Особливо незрозумілим він назвав те, як серед бенефіціарів опинилася Білорусь.

Занепокоєння в ЄС

Через нові міграційні правила Угорщини президент Європейської народної партії (ЄНП) Манфред Вебер 30 липня надіслав листа президенту Європейської ради Шарлю Мішелю з проханням якомога швидше вжити заходів для захисту Шенгенської зони, яка, на його думку, є під загрозою через дії чинної влади Угорщини.

Голова групи Європейської народної партії в Європарламенті Манфред Вебер виступає в Європейському парламенті
Голова групи Європейської народної партії в Європарламенті Манфред Вебер виступає в Європейському парламенті

Нові угорські візові правила дозволяють російським громадянам прибувати на територію Європейського Союзу без перевірки та безперешкодно пересуватися більшою частиною, а це «викликає серйозні занепокоєння щодо національної безпеки», – написав Вебер.

Міністр закордонних справ Петер Сіярто у відповідь написав у соцмережі Facebook, що такі занепокоєння є «балтійською пропагандистською кампанією» проти Угорщини.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто

За його словами, Угорщина має право видавати такі дозволи, а угорська держава перевірятиме прибулих громадян Росії та Білорусі. Пізніше Сіярто повідомив, що Петер Штарай, держсекретар, відповідальний за політику безпеки, доповів посольствам Естонії, Латвії та Литви, що, на його думку, нове регулювання не знизить рівень контролю росіян і білорусів, які бажають в'їхати до ЄС в Угорщині.

Страх росіян

Нові угорські правила несуть загрозу не лише безпеці ЄС, але й тим росіянам та активістам у Євросоюзі, які виступають проти російської влади, вважає директор брюссельського офісу «Фундація вільна Росія», німець Ролард Фроденштайн.

Посольство Росії в Будапешті
Посольство Росії в Будапешті

«У нас є дуже особисте почуття тривоги щодо дій Віктора Орбана, – каже Фроденштайн, – І ми цілком усвідомлюємо, наскільки небезпечною для нас є його політика, тому що агенти ГРУ в Європейському Союзі також переслідують нас».

Я дуже сумніваюсь, що вони зможуть щось зробити, щоб змусити угорський уряд скасувати цю спрощену процедуру
Фроденштайн

Чи може Євросоюз якось вплинути на рішення угорського прем'єра, аналітик сумнівається, адже міграційна політика та безпекові перевірки – це відповідальність кожної окремої країни-члена Євросоюзу.

«Європейська Рада та Європейська Комісія зараз перевіряють, що вони можуть зробити з цього приводу. Але я дуже сумніваюсь, що вони зможуть щось зробити, щоб змусити угорський уряд скасувати цю спрощену процедуру. Але підняти політичну тривогу – це точно те, що можна зробити», – пояснює Ролард Фроденштайн.

Обговорити безпекові питання у зв'язку з рішенням Угорщини Європейська народна партія пропонує у колі лідерів 27-країн Євросоюзу на саміті у жовтні.

  • Зображення 16x9

    Олена Абрамович

    Розповідаю про шлях України до Євросоюзу та НАТО, політику в Брюсселі, життя українців у Бельгії, культуру та кіно.

    Народилася на Волині, журналістиці навчалась у Києво-Могилянській академії. За подіями в Брюсселі активно стежу з 2014 року, відколи почала працювати брюссельським кореспондентом для українського телебачення. Із липня 2023 року – кореспондентка Радіо Свобода та телеканалу «Настоящее время» (створеного Радіо Свобода з участю «Голосу Америки») в Брюсселі.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG