Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ: Угорщину можуть виключити з «Бухарестської дев’ятки» через Україну


Президент Угорщини не буде присутній на сьогоднішньому саміті В9 в Ризі
Президент Угорщини не буде присутній на сьогоднішньому саміті В9 в Ризі

Угорщину можуть виключити з оборонної ініціативи «Бухарестська дев’ятка» (B9) через блокування рішень про підтримку України. Про це повідомляють агенція Reuters і Financial Times.

Як повідомили FT люди, знайомі з ходом переговорів, лідери B9 зустрічаються сьогодні в Ризі, і офіційні особи заявляють, що Угорщина знову відмовляється підтримати проєкт заяви, з яким погодилися інші члени альянсу.

Дискусії про виключення Будапешта «дуже серйозні», сказав один із співрозмовників, додавши, що «ми, ймовірно, зустрічаємося в такому форматі востаннє».

Інша людина сказала, що нещодавні зустрічі характеризувалися «жорсткими» дискусіями і що буде важко організувати майбутні зустрічі, якщо вони не стануть більш спільними.

На останніх засіданнях Угорщина наклала вето на спільні висновки групи, пов’язані зі збільшенням допомоги Україні, а також на схвалення будь-яких кроків НАТО щодо посилення військової підтримки України.

Зазначається, що ця тактика блокування Угорщини в ЄС щодо допомоги Україні та переговорів про вступ Києва до альянсу призвела до того, що у багатьох союзників «урвався терпець».

Reuters пише, що президент Угорщини Тамаш Шуйок не буде присутній на саміті в Ризі 11 червня. У канцелярії латвійського президента заявили, що країну представлятиме посол у Латвії. Так, уперше з моменту створення формату у 2015 році саміт не завершиться спільною декларацією дев’яти країн.

«Бухарестська дев’ятка» (B9) заснована в 2015 році, ініціатива включає Болгарію, Чехію, Естонію, Угорщину, Латвію, Литву, Польщу, Румунію і Словаччину; всі вони є колишніми членами Радянського Союзу або Варшавського договору, а нині – членами НАТО і ЄС. Мета ініціативи – поглиблення військової співпраці між країнами, а також обговорення ключових питань політики безпеки.

Форум

XS
SM
MD
LG