Доступність посилання

ТОП новини

У Тунісі відбулися масові акції за вільні вибори


Одна із акцій на захист заарештованих журналістів, Туніс, травень 2024
Одна із акцій на захист заарештованих журналістів, Туніс, травень 2024

Тисячі жителів Тунісу провели 13 вересня марш протесту проти президента Каїса Саїда, якого звинувачують у спробі спотворити результати президентських виборів, призначених на 6 жовтня. Саїду, який править із жовтня 2019 року, приписують дії, пов’язані із затриманнями та залякуванням політичних опонентів, повідомляє агентство Reuters.

Марш 13 вересня став одним із наймасовіших протестів від часу, коли у 2021 році Саїд став правити на основі спеціального декрету. Опозиція назвала «державним переворотом» початок «декретного правління».

Демонстранти 13 вересня скандували гасла «Геть диктатора Саїда» і «Без страху і терору вулиці належать народу».

Виборча комісія у серпні усунула від участі у виборах трьох впливових кандидатів, пославшись на неправильне заповнення ними кандидатських бланків. Суд, який наглядає за розв’язанням виборчих спорів та розбіжностей, 2 вересня наказав виборчкому відновити кандидатів, але члени комісії відмовилися виконувати рішення суду.

Критики Саїда заявляють, що президент погрожував іншим кандидатам, чинив тиск на членів виборчої комісії, яких він сам і призначав. Президент відкидає звинувачення, заявляючи, що бореться зі зрадниками, найманцями та корупціонерами, та обіцяє, що не буде диктатором.

Рішення виборчкому проігнорувати ухвалу суду призвело до того, що в передвиборчій кампанії залишилися лише три кандидати – Каїс Саїд, Зухаїр Магзауї та Аячі Заммель.

Земмель опинився за ґратами 10 днів тому, його звинуватили у фальсифікації підписів виборців під час подання списків виборців, які підтримують його кандидатуру. За словами Заммеля, звинувачення сфабриковане самим президентом Саїдом.

Учасники маршу протесту вимагали звільнення Заммеля та інших політв’язнів, активістів та журналістів, заарештованих за критику чинного президента.

Основні політичні партії, лідери багатьох із яких перебувають у в’язницях, заявили, що за роки правління Саїда були знецінені демократичні завоювання Туніської революції 2011 року.

Форум

XS
SM
MD
LG