Доступність посилання

ТОП новини

«Відпускали додому, але він не пішов»: Сухопутні війська щодо чоловіка, який помер після відвідин ТЦК


У Сухопутних військах повторюють, що «попередньо травми військовозобов’язаний отримав при падінні під час епілептичних нападів та надання домедичної допомоги»
У Сухопутних військах повторюють, що «попередньо травми військовозобов’язаний отримав при падінні під час епілептичних нападів та надання домедичної допомоги»

У доповіді Житомирського обласного ТЦК до командування Сухопутних військ ЗСУ про події в результаті яких помер 32-річний Сергій Ковальчук, йдеться що чоловіка начебто хотіли відправити додому, але сам чоловік нібито висловив прохання залишитись у розташуванні роти охорони, тому що він проживає сам і «з огляду на погане самопочуття внаслідок вживання алкоголю». Про це у відповідь на запит Радіо Свобода до командування Сухопутних військ ЗСУ, яким підпорядковані територіальні центри комплектування.

Через кілька годин після пробудження Ковальчук нібито зателефонував родичам і повідомив про «свої наміри та про те, що до нього не застосовувалися протизаконні дії» – йдеться у відповіді на запит Радіо Свобода до Сухопутних військ про події 28 травня 2024 року з посиланням на доповідь Житомирського обласного ТЦК до командування.

«Вже зранку 29 травня чоловіка трапився перший епілептичний напад, під час якого він впав на кахельну підлогу спиною, вдарився головою. Йому була надана домедична допомога, викликали швидку. Невдовзі стався другий епілептичний напад, лікарі швидкої надали кваліфіковану допомогу та госпіталізували військовозобов’язаного», – йдеться у відповіді на запит до командування Сухопутних військ.

У Сухопутних військах повторюють, що «попередньо травми військовозобов’язаний отримав при падінні під час епілептичних нападів та надання домедичної допомоги».

«Виходячи з ситуації, яка склалася, можна припустити, що певні особи паразитують на суспільно чутливій темі, намагаючись зірвати заходи мобілізації, та маніпулюють громадською думкою», – пишуть у відповіді на запит у командуванні Сухопутних військ. Кого саме мають на увазі, чи йдеться про батька загиблого Сергія Ковальчука, який наполягає що його сина побили в ТЦК, що призвело до смерті – в Сухопутних військах не пояснили.

На запитання, чи когось із керівників обласного або міського ТЦК звільнили чи усунули від виконання обов’язків на час розслідування, в Сухопутних військах не відповіли.

Хоча напередодні голова Житомирської ОВА Віталій Бунечко у телеграмі повідомив, що «на період слідчих дій начальника 2 відділу Звягельського РТЦК та СП (м. Баранівка) буде відсторонено від виконання службових обов'язків».

Днями стало відомо про смерть 32-річного місцевого жителя Сергія Ковальчука, жителя міста Баранівка Звягельського району Житомирської області. Це сталося після того, як 28 травня чоловіка, який мав діагноз «епілепсія», доставили до Звягельського РТЦК та СП для проходження військово-лікарської комісії.

Військові стверджують, що ще до прибуття до ТЦК Ковальчук «декілька днів зловживав алкоголем і був з ознаками легких травмувань». Слідчо-оперативна група на місці події нібито кваліфікувала подію як «самокаліцтво», заявили в оприлюдненому 4 червня повідомленні Житомирського обласного ТЦК та СП.

Натомість батько покійного Микола Ковальчук сказав у коментарі Суспільному мовнику, що його син був убитий. Він вказав на заключення, за яким Сергій мав перелом кістки склепіння та черепа. Микола Ковальчук додав, що поліція відкрила провадження на звернення родини. Розслідування також підтвердив Офіс генерального прокурора.

У травні Закарпатський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомив про перевірку через смерть військовозобов’язаного на території одного з ТЦК області.

Форум

XS
SM
MD
LG