Доступність посилання

ТОП новини

Представники Міноборони не прийшли на засідання ТСК щодо можливих порушень у процесі мобілізації – Осадчук


Андрій Осадчук каже, що вже ініціював засідання Комітету з питань правоохоронної діяльності, аби перевірити, зокрема, дотримання прав громадян після набуття чинності 18 травня нового закону про мобілізацію
Андрій Осадчук каже, що вже ініціював засідання Комітету з питань правоохоронної діяльності, аби перевірити, зокрема, дотримання прав громадян після набуття чинності 18 травня нового закону про мобілізацію

І представники Міністерства оборони, і Територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки населення проігнорували засідання створеної у Верховній Раді тимчасово-слідчої комісії, яка розглядає ймовірні випадки порушення у їхній діяльності і зокрема, під час під час мобілізації. Про це в етері Радіо Свобода (проєкт Свобода Ранок) сказав народний депутат («Голос»), перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук.

Осадчук згадав про це в контексті обговорення смерті 32-річного чоловіка після того як того доставили до одного з відділень Звягельського ТЦК на Житомирщині. Парламентар каже, що саме засідання ТСК не було присвячене конкретно цьому випадку, однак на ньому мали комплексно розглянути скандальні випадки з можливим порушенням прав людини у роботі ТЦК, які стали публічними.

«Вчора на засідання ТСК, яка вже декілька місяців як створена у Верховній Раді щодо можливих порушень у Міністерстві оборони, не прийшов жоден представник ТЦК, яких туди викликали, і представник Міністерства оборони. Вчора до них ніхто не прийшов на запрошення. Хоча це, напевно, перше запрошення, а далі може бути і виклик з суттєвими наслідками, бо це саме тимчасова слідча комісія у Верховній Раді. Тобто, ми зараз у ситуації, коли державні органи, які відповідальні за проведення процесу мобілізації, які відповідальні за забезпечення прав і свобод людини і громадянина, вони зовсім не хочуть спілкуватися не просто з медіа, а навіть з депутатами Верховної Ради». – сказав Осадчук.

Читайте також: Чоловіки за кордоном: військовий облік для 17-річних, нові правила

Радіо Свобода звернулася по коментар до Міністерства оборони України щодо цієї ситуації і очікує на відповідь.

Крім того, Осадчук каже, що вже ініціював засідання Комітету з питань правоохоронної діяльності, аби перевірити дотримання прав громадян в Україні у першому півріччі 2024 року і особливо – після набуття чинності 18 травня нового закону про мобілізацію. Туди він хоче запросити Уповноваженого з прав людини, представників Генерального штабу та Міністерства оборони:

«Я таку дію вже чинив. І я буду підштовхувати всіх колег до того, щоб ми всі працювали над тим, що мобілізація потрібна, але держава в нашій країні працює для того, щоб реалізовувати третю статтю Конституції. Якщо хтось її не знає, то її варто знати напам’ять. Її варто, можливо, роздрукувати в кожному ТЦК і повісити на вході: «Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та її гарантії, визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність».

За словами Осадчука, парламент надав ТЦК «дуже багато повноважень», про що було багато обговорень під час фінальних доопрацювань правок.

Читайте також: СБУ затримала чоловіка, якого підозрюють у підготовці терактів проти військових у Запоріжжі

«Але багато депутатів, в тому числі я, попереджали, що «хлопці і дівчата, ми вам даємо величезні повноваження, безумовно, для того, щоб ви забезпечували обороноздатність країни, але ви маєте дуже обережно з ними поводитися», – каже він.

Днями стало відомо про смерть 32-річного місцевого жителя Сергія Ковальчука, жителя міста Баранівка Звягельського району Житомирської області. Це сталося після того, як 28 травня чоловіка, який мав діагноз «епілепсія», доставили до Звягельського РТЦК та СП для проходження військово-лікарської комісії.

Військові стверджують, що ще до прибуття до ТЦК Ковальчук «декілька днів зловживав алкоголем і був з ознаками легких травмувань». Слідчо-оперативна група на місці події нібито кваліфікувала подію як «самокаліцтво», заявили в оприлюдненому 4 червня повідомленні Житомирського обласного ТЦК та СП.

Натомість батько покійного Микола Ковальчук сказав у коментарі Суспільному мовнику, що його син був убитий. Він вказав на заключення, за яким Сергій мав перелом кістки склепіння та черепа. Микола Ковальчук додав, що поліція відкрила провадження на звернення родини. Розслідування також підтвердив Офіс генерального прокурора.

У травні Закарпатський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомив про перевірку через смерть військовозобов’язаного на території одного з ТЦК області.

Форум

XS
SM
MD
LG