Доступність посилання

ТОП новини

Трамп на дебатах з Гарріс повторив тезу про припинення війни, але не сказав про перемогу України


Кандидат у президенти від Республіканської партії Дональд Трамп тисне руку кандидатці в президенти від Демократичної партії Камалі Гарріс, під час президентських дебатів у Філадельфії, США, 10 вересня 2024 року
Кандидат у президенти від Республіканської партії Дональд Трамп тисне руку кандидатці в президенти від Демократичної партії Камалі Гарріс, під час президентських дебатів у Філадельфії, США, 10 вересня 2024 року

Колишній президент США і кандидат на пост глави держави від Республіканської партії Дональд Трамп під час дебатів у вівторок з кандидаткою від демократів Камалою Гарріс ухилився від відповіді щодо перемоги України у війні, яку почала Росія.

Він використав свою звичну риторику щодо необхідності припинити війну в Україні дипломатичним шляхом у відповідь на запитання, чи вважає він перемогу України такою, що відповідає інтересам США.

«Я хочу, щоби війна припинилася. Я хочу врятувати життя, бо люди гинуть мільйонами», – сказав Трамп, відповідаючи на пряме запитання ведучого, чи хотів би він, щоб Україна перемогла у війні.

Він також заявив, що чинному главі Білого дому Джо Байдену не вистачає сміливості просити Європу збільшити витрати на оборону.

Трамп повторив тезу, що якби він був президентом, то Путін не вторгся б в Україну.

«Я добре знаю Зеленського, я добре знаю Путіна. Мене поважають, а Байдена не поважають. І за що його поважати, він за два роки не дзвонив Путіну. Якщо за мене проголосують, я поговорю з одним президентом, поговорю з другим і війна закінчиться», – заявив Трамп.

Коли ведучий запитав Трампа, чи вважає він, що перемога України у війні відповідає інтересам США, він сказав, що в інтересах США закінчити цю війну і домовитися про угоду.

Водночас Гарріс відповіла Трампу, що якби він був президентом – «Путін сидів би вже у Києві». Вона звинуватила Дональда Трампа в потуранні таким авторитарним лідерам, як президент Росії, заявивши, що Трамп «здасться» перед тиском Володимира Путіна.

«Путін сидів би в Києві і дивився на решту Європи, починаючи з Польщі», – сказала Гарріс зазначивши, «як швидко ви здалися б заради прихильності і того, що ви вважаєте дружбою з диктатором, який, як відомо, зʼїв би вас на обід».

У липні Дональд Трамп пообіцяв покласти край війнам в Україні та смузі Гази і звільнити американських «заручників», коли приймав номінацію на посаду президента на Республіканському національному зʼїзді, однак не надав жодних подробиць, як він це планує зробити.

Ввечері 10 вересня у Філадельфії відбулися дебати між віцепрезиденткою від Демократичної партії Камалою Гарріс і колишнім президентом-республіканцем Дональдом Трампом. Вони мають стати ключовим моментом президентських перегонів США. Вибори президента США відбудуться 5 листопада.

Форум

XS
SM
MD
LG