Доступність посилання

ТОП новини

Дебати Трампа і Гарріс: головне. Про закінчення війни, мігрантів та економіку США


Теледебати між кандидатами у президенти США Камалою Гарріс і Дональдом Трампом. Філадельфія, 10 вересня 2024 року
Теледебати між кандидатами у президенти США Камалою Гарріс і Дональдом Трампом. Філадельфія, 10 вересня 2024 року

У США у прямому ефірі на телеканалу ABC News у студії Філадельфії (штат Пенсільванія) чинна віцепрезидентка Камала Харріс (кандидатка у президенти від Демократичної партії США) та 45-й американський президент (2017-2021р.р.) Дональд Трамп, якого висунула Республіканська партія, провели теледебати. Цей політичний двобій зібрав рекордну аудиторію.

Коли Камала Гарріс вийшла на сцену теледебатів, то вона підійшла до Дональда Трампа, назвала себе і простягла руку для знайомства. Трамп її потис. До цього моменту кандидати у президенти США ніколи не зусутрічалися особисто.

Розповідаємо коротко про основне зі сказаного Трампом і Гарріс на дебетах.

Гарріс і Трамп знайомляться перед початком теледебатів. США, Філадельфія. 10 вересня 2024 року
Гарріс і Трамп знайомляться перед початком теледебатів. США, Філадельфія. 10 вересня 2024 року

Про економіку і добробут людей

Дональд Трамп розкритикував адміністрацію президента Байдена, чинною віцепрезиденткою якого є Камала Гарріс, і звинуватив у інфляції та зростанні цін.

Він також повторив заяви про «вкрадені вибори» у 2020 році і назвав Гарріс «марксисткою».

«Вона і вони зруйнували нашу країну. Послухайте, у нас жахлива економіка через інфляцію, яка насправді руйнує країну», – сказав Трамп.

Послухайте, у нас жахлива економіка через інфляцію
Трамп

За його словами, це стало «катастрофою для людей, для середнього класу, для всіх класів».

На запитання про публічні висловлювання Трампа, що, мовляв, Камала Гарріс «видає себе за темношкіру», щоб підвищити свій рейтинг, він відповів, що йому байдуже «ким вона хоче себе вважати».

У відповідь Гарріс висловила жаль, що «особа, яка хоче бути президентом США, використовує питання раси, щоб розколювати американський народ».

Камала Гарріс під час теледебатів у прямому ефірі з Дональдом Трампом. США, 10 вересня 2024 року
Камала Гарріс під час теледебатів у прямому ефірі з Дональдом Трампом. США, 10 вересня 2024 року

Камала Гарріс наголосила, що у часи президенства Дональда Трампа у США було «найвище безробіття з часів Великої депресії».

«Те, що ми зробили, – це навели лад у безладді, влаштованому Дональдом Трампом», – сказала кандидатка від демократів.

У мене є план створення того, що я називаю економікою можливостей
Гарріс

«Я вірю в амбіції, прагнення, мрії американського народу, і саме тому у мене є план створення того, що я називаю економікою можливостей», – сказала Гарріс. Вона представила план про надання податкових пільг американським сім'ям.

Камала Гарріс розкритикувала намір Трампа збільшити мита на імпорт іноземних товарів і порівняла цю пропозицію з податком із продажів для середнього класу.

«Це не призведе до підвищення цін», – сказав у відповідь Трамп, захищаючи свою пропозицію про введення мит на імпорт товарів.

Дональд Трамп під час дебатів
Дональд Трамп під час дебатів

Про мігрантів

Питання нелегеальної міграції було головним фактором, через суперечки навколо якого у Конгресі США 9 місяців Україна залишилися без американської військової і фінансової допомоги, необхідної для відсічі повномасштабної агресії Росії.

Дональд Трамп під час дебатів звинуватив адміністрацію Байдена-Гарріс за те, що нібито за час їхньої каденції до США потрапили десятки мільйонів мігрантів.

Мігранти, яких вони сюди привели, їдять собак та котів у містах
Трамп

«Ми втрачаємо нашу країну. Вони дозволили мільйонам людей потрапити в нашу країну. Мігранти, яких вони сюди привели, їдять собак та котів у містах. Якщо вона стане президентом, ми станемо Венесуелою на стероїдах. У багатьох країнах світу знизилася злочинність, бо всі злочинці потрапили в Америку. Заяви ФБР про зменшення злочинності – це шахрайство. Вона віцепрезидентка, вона може просто зараз поїхати у Вашингтон, витягнути президента з ліжка і змусити його підписати указ про закриття кордону», – сказав Трамп, згадавши поширюваний у соцмережах вкид про те, що нібито мігранти з Гаїті у місті Спрінгфілд викрадають і їдять домашніх котів та собак.

Цей фейк спростували ведучі.

У відповідь Камала Гарріс сказала, що вона підтримувала законопроєкт про безпеку кордону, який передбачав збільшення кількості прикордонників на 1500 осіб. Але, за її словами, Дональд Трамп заблокував його, бо «зателефонував конгресменам і сказав, що цей законопроєкт треба «вбити», щоб його в жодному разі не ухвалили».

Камала Гарріс відповідає на слова Трампа
Камала Гарріс відповідає на слова Трампа

Про Україну і завершення війни

Щодо можливості припинити агресію Росії проти України, 45-й президент США і кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп повторив те, що вже неодноразово озвучував.

«Я хочу, щоби війна припинилася. Я хочу врятувати життя, бо люди гинуть мільйонами. Їх мільйони. Це значно гірше, ніж фальшиві цифри, які ви отримуєте», – сказав Трамп.

Він повторив тезу, що якби він був президентом, то Путін не вторгся б в Україну.

Якщо за мене проголосують, я поговорю з одним президентом, поговорю з другим і війна закінчиться
Дональд Трамп

«Я добре знаю Зеленського, я добре знаю Путіна. Мене поважають, а Байдена не поважають. І за що його поважати, він за два роки не дзвонив Путіну. Якщо за мене проголосують, я поговорю з одним президентом, поговорю з другим і війна закінчиться», – заявив Трамп.

«Війна між Україною та Росією закінчилася б, якби мене обрали президентом, я завершив би її ще до того, як став президентом», – повторив Трамп.

При цьому, відповідаючи на питання про можливість перемоги України, (тобто можливість припинення війни і звільнення всіх окупованих Росією українських територій – ред.), Дональд Трамп ухилився від прямої відповіді.

«Я вважаю, що в інтересах США – закінчити цю війну, просто закінчити її, домовитися про угоду, тому що ми повинні зупинити знищення всіх цих людських життів», – сказав Дональд Трамп.

Трамп опосередковано повторив ядерні погрози Кремля, нагадавши, що «в Путіна є ядерна зброя і можливо він її використає, а можливо й ні» і звинуватив Байдена, що тому не вистачає сміливості просити Європу збільшити витрати на оборону.

(COMBO) This combination of pictures created on September 10, 2024 shows former US President and Republican presidential candidate Donald Trump (L) and US Vice President and Democratic presidential candidate Kamala Harris participating in a presidential
(COMBO) This combination of pictures created on September 10, 2024 shows former US President and Republican presidential candidate Donald Trump (L) and US Vice President and Democratic presidential candidate Kamala Harris participating in a presidential

Дональд Трамп також знову повторив твердження, що нібито Камалу Гарріс відправляли на переговори з Путіним, щоб запобігти повномасштабній війні Росії проти України, а вона з цим не впоралася.

45-й американський президент звинуватив адміністрацію Байдена в тому, що «слабка» політика президента США Байдена, поспішне виведення військ США з Афганістану надало Путіну сміливості вторгнутися в Україну.

Трамп наголосив, що тільки він має сміливість вимагати від союзників на рівних вкладатися у безпеку.

«Подивіться, ми вже витратили 250 мільярдів доларів або більше, тому що вони не просять Європу, яка отримає значно більше переваг, ніж ми, якщо все це закінчиться. Вони витратили на 150 мільярдів доларів менше, тому що і в Байдена, і у вас бракує сміливості попросити Європу так, як я зробив це з НАТО. Вони заплатили мільярди і мільярди, сотні мільярдів доларів, коли я сказав: або ви платите, або я не збираюся більше вас захищати», – сказав Дональд Трамп.

У відповідь Камала Гарріс нагадала, що Дональд Трамп назвав «геніальним» момент, коли російська армія вторглася в Україну у лютому 2022 року.

Під час теледебатів у Філадельфії. США
Під час теледебатів у Філадельфії. США
Добре відомо, що він назвав «геніальним» моментом, коли Росія вторглася в Україну
Камала Гарріс

«Добре відомо, що він сказав Путіну, що той може робити все, що йому заманеться, вторгатися в Україну. Добре відомо, що він назвав «геніальним» моментом, коли Росія вторглася в Україну», – сказала Гарріс.

«Я вважаю, що причина, чому Дональд Трамп каже, що ця війна закінчиться протягом 24 годин, полягає в тому, що він просто здасться. А ми, американці, не такі...

Я зустрічалася з Зеленським за кілька днів до того, як Росія вторглася в Україну. Я поділилася з ним даними американської розвідки про те, як він може захистити себе.

Через кілька днів я поїхала на східний фланг НАТО до Польщі та Румунії. Ми об'єднали 50 країн, щоб підтримати Україну. Завдяки нашій підтримці, ППО, боєприпасам, артилерії, «Джавелінам», танкам «Абрамс», які ми надали, Україна має можливість захищатися.

Ми розуміємо важливість НАТО, і того, що зробили, щоб зберегти здатність українців боротися за незалежність. Інакше Путін сидів би в Києві і дивився на решту Європи, починаючи з Польщі», – сказала під час дебатів у прямому ефірі кандидатка у президенти США від Демократичної партії Камала Гарріс.

Камала Гарріс наголосила, що Україна має право на захист, тому США разом із союзниками підтримують її можливість давати відсіч російській армії.

Віцепрезидентка також звинуватила кандидата від республіканців у тому, що той дуже любязний із головою КНДР Кім Чен Ином і додала, що «диктатори та автократи чекають повернення Трампа на пост президента», щоб ним маніпулювати.

Американці у барах дивилися у прямому ефірі теледебати між кандидатами у президенти Дональдом Трампом та Камалою Гарріс
Американці у барах дивилися у прямому ефірі теледебати між кандидатами у президенти Дональдом Трампом та Камалою Гарріс

Про Ізраїль

Відповідаючи на запитання модератора про напад бойовиків угруповання «Хамас» (визнане терористичною організацією у США) на Ізраїль 7 жовтня 2023 року, Трамп повторив свою тезу, що такого нападу б не сталося, якби він був президентом США.

«Погляньте на ситуація з хуситами та Єменом, з тим, що відбувається на Близькому Сході, – цього не сталося б. Я б зупинив це швидко», – сказав Дональд Трамп, не пояснивши як саме він може зупинити війну на Близькому Сході.

У відповідь Камала Гарріс заявила, що політика її опонента з питань національної безпеки та зовнішньої політики «слабка і неправильна».

«Добре відомо, що він обожнює диктаторів», – сказала кандидатка у президенти США від демократів, нагадавши, що Трамп «сам говорив, що він хотів би сам стати диктатором з самого першого дня [у Білому домі]».

Дим після одного з ракетних ударів угруповання «Хамас» по території Ізраїлю. Місто Ашкелон, 7 жовтня 2023 року
Дим після одного з ракетних ударів угруповання «Хамас» по території Ізраїлю. Місто Ашкелон, 7 жовтня 2023 року

Про аборти

Трамп оголосив, що й надалі підтримує рішення Верховного суду США 2022 року, яке відмінило конституційний захист права на аборт і передало це питання на розсуд окремих штатів.

Я зробив усім велику послугу, зробивши це
Трамп

«Я зробив усім велику послугу, зробивши це. Для цього була потрібна мужність», – сказав Трамп на теледебатах.

Дональд Трамп сказав, що в США були штати, де було легальним здійснювати аборт на 9 місяці вагітності і після народження дитини. Цю заяву, як і у випадку із фейком про собак і котів, спростували ведучі дебатів.

Гарріс висловила обурення твердженням Трампа про те, що передача питання абортів на рівень штатів була популярним рішенням, пославшись на штати, де було запроваджено суворі обмеження.

Демонстрація у центрі Вашингтона проти обмеження права на аборти. США, 24 червня 2022 року
Демонстрація у центрі Вашингтона проти обмеження права на аборти. США, 24 червня 2022 року
Люди цього хотіли?
Гарріс

«Люди цього хотіли? – запитала Гарріс. – Людей позбавляють допомоги у відділеннях швидкої допомоги, тому що медичні працівники бояться опинитися за ґратами?».

Камала Гарріс сказала, що Трамп не повинен вказувати жінкам, що їм робити зі своїм тілом.

Віцепрезидентка наголосила, що політика Трампа щодо абортів не робить винятків для випадків вагітності від зґвалтування чи інцесту.

«Я думаю, що американський народ вважає, що певні свободи – зокрема, свобода приймати рішення щодо власного тіла – не повинні визначатися урядом», – сказала Камала Гарріс.

Трампа запитали, чи наклав би він вето на федеральну заборону на аборти, якби такий закон був ухвалений Конгресом США. Трамп сказав, що, мовляв, цього ніколи не станеться, але відмовився відповісти «так» чи «ні».

  • Дебати тривали трои більше ніж 90 хвилин
  • Кандидати у президенти відповідали на запитання, які ставили ведучі ABC News – Девід Мьюїр та Лінсі Девіс.
  • Ведучі спростовували невірні твердження учасників.
  • Зареєстровані виборці, які дивилися дебати між Гарріс і Трампом, згідно з проведеним SSRS для CNN опитуванням, дійшли висновку, що у співвідношенні 63% до 37%, Камала Гарріс виступила краще. Результати опитування відображають думки про дебати лише тих виборців, які їх дивилися, і не є репрезентативними для всіх виборців, які мають право голосу.
  • До дебатів між кандидатами у президенти США, опитування показували незначний розрив у симпатіях виборців між Дональдом Трампом та Камалою Гарріс.
  • У штабі Гарріс вже заявили, що готові провести ще одні дебати з Дональдом Трампом у жовтні.
  • Вибори президента США відбудуться 5 листопада 2024 року

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG