Доступність посилання

ТОП новини

Проти допомоги, за поступки територіями Росії. Головні заяви кандидата у віцепрезиденти Трампа Джей Ді Венса про Україну


Раніше Джей Ді Венс (на фото праворуч) заявляв, що йому «байдуже» до подій в Україні
Раніше Джей Ді Венс (на фото праворуч) заявляв, що йому «байдуже» до подій в Україні

«Людина, яка найкраще підходить» для того, аби стати віцепрезидентом Сполучених Штатів – так Дональд Трамп охарактеризував свого тепер уже напарника на президентських виборах у листопаді Джей Ді Венса, сенатора від штату Огайо. Однак не для України щонайменше. Джей Ді Венс, тепер потенційно друга особа США, неодноразово виступав проти допомоги України: і не лише військової, а й політичної. Його заяви гучні, категоричні і йдуть у значний розріз з офіційною позицією Вашингтона.

Чи опиниться підтримка України під загрозою в разі віцепрезидентства Джей Ді Венса? Це питання одразу стало одни із ключових після оголошення Трампа, і його ж поставили речнику Державного департаменту США Метью Міллеру.

«Я вважаю, що питання насправді зводиться не лише до того, що підтримуємо ми, чи що підтримує хтось інший із публічного простору, а й до того, що підтримує американський народ. І ми побачили, що коли йдеться про Україну, американський народ рішуче підтримує продовження допомоги», – сказав Міллер на брифінгу 16 липня, додавши, що це стосується не лише американської громадськості, а й «двопартійної більшості в обох палатах Конгресу».

То у чому полягає позиція Джей Ді Венса стосовно війни Росії проти України? І що взагалі відомо про кандидата у віцепрезиденти від Республіканської партії – зібрав Голос Америки.

Про Україну без України

У нещодавній статті для The New York Times Венс виступив проти допомоги України й зазначив, що понад 60 мільярдів доларів допомоги Києву в останньому законі щодо фінансування підтримки союзників США – це лише маленька частина того, чого потребує Україна, щоб переломити хід війни, й Сполучені Штати не мають індустріальної спроможності виробити достатньо зброї, необхідної Україні для перемоги.

Венс заявляв, що потреби України в солдатах та боєприпасах настільки великі, що ані Україна, ані союзники не здатні це забезпечити. Тому Венс пропонує США говорити з лідером РФ Володимиром Путіним про завершення війни в Україні.

Венс пояснив, що не закликає до капітуляції України, а радше хоче, щоб президент Джо Байден виступив посередником в укладенні мирної угоди, адже наразі адміністрація «не має життєздатного плану перемоги українців у цій війні».

Також він наполягав, що «Європа повинна активізуватися, а Сполучені Штати повинні зосередитися на Азії».

До цього Венс заявляв щодо України, що йому «байдуже, що там відбувається». А під час Мюнхенської безпекової конференції минулого тижня сенатор-республіканець Венс не пішов на зустрічі з представниками України і не слухав виступ президента України Володимира Зеленського.

Також напередодні візиту Зеленського до Вашингтона Венс заявив, що Україні, можливо, доведеться поступитися деякими територіями Росії, щоб покласти край війні.

«Ідея про те, що Україна зможе відкинути Росію назад до кордону 1991 року, абсурдна; насправді ніхто в це не вірив», – сказав законодавець.

Читайте також: Україна і НАТО: що буде далі після саміту у Вашингтоні?

При цьому в соцмедіа вказували на значну кількість населення українського походження, що живе в штаті Огайо, що обрало Венса своїм сенатором.

«Чудова робота, українські виборці Огайо», – саркастично зауважила в соцмедійному дописі представниця громади.

Байден про Венса: «Клон Трампа»

Невдовзі після того, як Трамп назвав 39-річного Венса, сенатор пройшов переможне коло на Національному з’їзді Республіканської партії в Мілуокі (штат Вісконсин) під оплески тисяч делегатів.

Самого Трампа, який з'явився на з'їзді з пов'язкою на правому вусі після замаху на його суботньому передвиборчому мітингу, зустріли бурхливі оплески.

«Я вважаю, що це був чудовий вибір, – сказала Голосу Америки під час з’їзду схвильована Джинджер Говард, представниця національного комітету партії з Джорджії. – Я думаю, вони стануть чудовою командою».

Перед посадкою на Air Force One на об’єднаній базі Ендрюс у Меріленді президент Джо Байден, відповідаючи на запитання журналіста про вибір Венса, назвав сенатора «клоном Трампа в (різних) питаннях» і додав, що не бачить між Трампом і Венсом «жодної різниці».

Байден назвав Венса «клоном Трампа в (різних) питаннях»
Байден назвав Венса «клоном Трампа в (різних) питаннях»

Кампанія з переобрання Байдена швидко схарактеризувала Венса як добровільного слугу більш автократичних і регресивних починань Трампа.

Трамп, якому двічі оголошували імпічмент, а також в суді визнали винним у фальсифікації ділової документації, вибрав Венса, тому що він «зробить те, чого не зробив Майк Пенс 6 січня: відступить, щоб дати дорогу Трампу та його екстремальній програмі MAGA, навіть якщо це означає порушення закону і може принести шкоду американському народу», – сказала Дженніфер О'Меллі Діллон, яка очолює кампанію Байдена-Гарріс.

Трамп применшив серйозність заворушень 6 січня 2021 року в Капітолії США, назвавши це законним протестом проти, як він бездоказово стверджував, «вкрадених» президентських виборів 2020 року. Він також критикував подальше федеральне розслідування та судове переслідування причетних осіб, називаючи це полюванням на відьом, політично вмотивованим Байденом, його суперником на других виборах поспіль.

Напарниця Байдена, віцепрезидентка Камала Гарріс, «повністю готова» до дебатів з Венсом у форматі, запропонованому CBS News, повідомила кампанія демократів.

З критиків у прихильники Трампа

«Вибір Трампа віцепрезидентом є чудовою новиною для багатих американців і жахливою для всіх інших», – сказала сенаторка Елізабет Воррен журналістам під час телефонної конференції передвиборчої кампанії Байдена-Гарріс невдовзі після того, як колишній президент оголосив ім'я напарника.

Воррен передбачає, що «скорочення соціального страхування та медичної допомоги впаде на плечі людей похилого віку, як лавина», якщо Трамп і Венс будуть обрані.

«Мільйони втратять доступ до медичного страхування», — вважає вона.

Читайте також: «Не можна гаяти часу». Як нова «вісь зла» провокує гонку озброєнь рівня «холодної війни»

Венс виявився сильним захисником Трампа та його жорсткої політики, починаючи від імміграційних обмежень і закінчуючи скороченням соціальних програм. Але, як і багато інших видатних республіканців, коли нью-йоркський забудовник вперше балотувався на пост президента вісім років тому, Венс критикував Трампа.

«Трамп змушує людей, які мені не байдужі, боятися. Іммігранти, мусульмани тощо. Через це я вважаю його непорядним. Бог хоче від нас кращого», – написав Венс у Twitter у жовтні 2016 року. Пізніше він видалив твіт.

Венс, який був венчурним капіталістом до того, як був обраний сенатором, вперше став відомим завдяки своїм мемуарам Hillbilly Elegy, за якими зняли голлівудський фільм. У книзі та фільмі розповідається про його досвід дорослішання в бідній родині робітничого класу в регіоні Аппалачі.

Що про Венса думають американці?

Опитування 3000 дорослих американців, проведене в понеділок соціологічною компанією YouGov, показало відсутність твердих думок щодо вибору Трампом Венса, особливо серед незалежних політичних діячів.

Відповідаючи на запитання, чи мають вони позитивну думку про Венса, 43% усіх респондентів відповіли, що не впевнені, у порівнянні з рівною часткою у 29%, які сказали, що вони мають позитивні чи негативні погляди.

Серед респондентів, які назвали себе незалежними, 53% сказали, що не впевнені, чи сприймають вони Венса прихильно чи негативно.

Найкраще ставлення до Венса мали республіканці: 33% відгукнулись дуже схвально, тоді як 46% демократів залишили дуже несхвальні відгуки.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG