Доступність посилання

ТОП новини

Україна і ще 20 країн закликали владу Венесуели провести перевірку результатів на виборах президента


Протести у Каракасі на тлі спірних президентських виборів, Венесуела, 17 серпня 2024 року
Протести у Каракасі на тлі спірних президентських виборів, Венесуела, 17 серпня 2024 року

Україна разом із 20 країнами приєдналася до спільної декларації щодо виборів президента у Венесуелі.

Підписання документа відбулося на полях інавгурації президента Домініканської Республіки Луїса Абінадера, на якій Україну представляла перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки Юлія Свириденко, повідомила 18 серпня пресслужба Мінекономіки.

Вказано, що підписанти закликали про таке:

  • звільнити свавільно затриманих венесуельців під час мирних протестів;
  • опублікувати оригінальні протоколи виборів;
  • провести неупереджену і незалежну перевірку результатів, бажано міжнародною організацією, щоб забезпечити повагу до волі венесуельського народу, вираженої на виборах.

«Ми закликаємо до дотримання демократичних принципів, а також прав людини та основних свобод усіх венесуельців, зокрема свободи мирних зібрань та свободи вираження поглядів», – цитує міністерство Юлію Свириденко.

За результатами виборів 28 липня Національна виборча рада Венесуели оголосила про переобрання Ніколас Мадуро на третій шестирічний термін. Він відкинув міжнародну критику та сумніви щодо результатів виборів, стверджуючи, що Венесуела була об’єктом спроби «державного перевороту» «фашистського та контрреволюційного» характеру.

У відповідь на оголошені результати у Венесуелі спалахнули протести, в ході яких заарештували близько 2400 осіб, понад 20 людей загинули.

Опозиція – в особі Едмундо Гонсалеса і лідера демократичних сил Марії Коріни Мачадо, яку до виборів не допустили – опублікувала протоколи більш ніж із 80% дільниць. Із них випливає, що Гонсалес переміг на виборах зі значним відривом.

Форум

XS
SM
MD
LG