Доступність посилання

ТОП новини

Розстріл Небесної сотні: суд почав підготовче засідання у справі проти Януковича й екскерівництва силовиків


Революція гідності. Київ, майдан Незалежності, 19 лютого 2014 року
Революція гідності. Київ, майдан Незалежності, 19 лютого 2014 року

Броварський міськрайонний суд 24 червня розпочав підготовче засідання у справі стосовно колишнього президента України Віктора Януковича, а також колишнього керівництва МВС, Служби безпеки і міністра оборони України у справі про розстріл учасників Революції гідності в лютому 2014 року, повідомив Офіс генпрокурора.

В ОГП зазначили, що на сьогоднішньому засіданні суд задовольнив клопотання сторони обвинувачення щодо здійснення онлайн трансляцій судових засідань у цій справі, а також визначення їх графіку – 7 серпня, 20 і 30 вересня.

«Слідством встановлено, що 18-20 лютого 2014 року злочинна група під керівництвом експрезидента організувала застосування працівниками правоохоронних органів і внутрішніх військ, із перевищенням службових повноважень, фізичного насильства, вогнепальної зброї, військової техніки і спеціальних засобів, в тому числі незаконно поставлених з території держави-агресора, для силової протидії і розгону демонстрантів у центрі столиці», – йдеться в повідомленні.

Дії колишніх президента, міністра оборони і керівників правоохоронних органів призвели до масових жертв серед учасників акцій протесту в центрі Києва, зокрема до заподіяння смерті 67 цивільним особам, зазначили в ОГП.

«Всього постраждали 887 цивільних осіб і 132 правоохоронця. Завдано майнових збитків на суму понад 16 мільйонів гривень», – йдеться в повідомленні.

Суд переніс підготовче засідання на 7 серпня через неявку захисників обвинувачених.

Державне бюро розслідувань у жовтні минулого року повідомило, що завершило розслідування щодо розстрілу учасників Революції гідності в лютому 2014 року і направило обвинувальний акт до суду.

21 листопада 2013 року в Україні почався Євромайдан. Він став відповіддю на рішення тодішньої влади зупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Протести набули більших масштабів після розгону 30 листопада і тривали до лютого 2014 року. Силовики кілька разів намагалися розігнати учасників протестів.

За даними прокуратури, всього під час Революції Гідності постраждали 2,5 тисячі людей, 107 її учасників загинули – більшість у лютому 2014 року. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною Сотнею.

За даними Міністерства внутрішніх справ, від 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

Форум

XS
SM
MD
LG