Доступність посилання

ТОП новини

Шольц наголосив на готовності говорити з Путіним про мир в Україні


«Якщо нас попросять, ми також поговоримо з російським президентом» – Шольц
«Якщо нас попросять, ми також поговоримо з російським президентом» – Шольц

Канцлер Німеччини Олаф Шольц наголосив на готовності говорити з президентом Росії Володимиром Путіним про справедливий мир в Україні.

Виступаючи 16 жовтня в німецькому парламенті, Шольц нагадав, що президент України Володимир Зеленський закликав до чергової мирної конференції за участі Росії.

«Якщо нас попросять, ми також поговоримо з російським президентом», – сказав Шольц.

За його словами, ніколи не буде жодних рішень «за спиною України і ніколи без координації з нашими найближчими партнерами».

Водночас, канцлер вважає, що російські солдати також щодня стають «жертвами імперіалістичного божевілля російського президента».

«Вони теж є жертвами його політики, спрямованої на розширення його країни. Те, що не повинно повторитися в Європі таким чином», – сказав він.

В кабінеті міністрів Німеччини наразі нічого не говорять про можливу телефонну розмову Путіна і Шольца.

1 жовтня німецьке видання Die Zeit, посилаючись на джерела в урядових колах, писало, що канцлер Німеччини Олаф Шольц планує провести розмову з президентом Росії Володимиром Путіним. Це може бути перша розмова від грудня 2022 року. Розглядається можливість провести телефонні переговори напередодні зустрічі G20 у Бразилії в листопаді.

Раніше Шольц заявив, що він і президент України Володимир Зеленський згодні з тим, що Росія повинна бути включена в майбутню мирну конференцію. Він також закликав активізувати зусилля для вирішення конфлікту.

5 вересня російський лідер Володимир Путін, виступаючи на пленарному засіданні Східного економічного форуму у Владивостоці, повторив свої твердження про те, що Росія «ніколи не відмовлялася від переговорів», і заявив, що такі переговори можливі на основі документів, які обговорювали навесні 2022 року в Стамбулі.

Путін раніше говорив, що Росія готова до переговорів тільки в тому випадку, якщо Україна поступиться їй територією, про анексію яких раніше заявила Москва. Частина з них, як і раніше, перебувають під контролем України.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров повторив 19 серпня заяву Путіна від 12 серпня про те, що після українського вторгнення не може бути й мови про переговори після початку операції ЗСУ в Курській області РФ.

В американському Інституті дослідження війни (ISW) переконані, що таким чином офіційні особи РФ продовжили спроби покласти на Україну відповідальність за відсутність переговорів щодо припинення війни.

Форум

XS
SM
MD
LG