Доступність посилання

ТОП новини

«Переговори з позиції сили». Генсекретар НАТО пояснив, які цілі в союзників у підтримці України


Союзники хочуть запобігти досягненню Володимиром Путіним його цілей в Україні, зазначив генсекретар Альянсу
Союзники хочуть запобігти досягненню Володимиром Путіним його цілей в Україні, зазначив генсекретар Альянсу

Союзники по НАТО продовжують забезпечувати Україну допомогою, щоб вона могла чинити опір російській агресії, і ця робота триватиме, заявив 16 жовтня на пресконференції в штаб-квартирі Альянсу його генсекретар Марк Рютте.

«Ми дуже наполегливо працюємо, щоб переконатися, що вони (українці – ред.) можуть перемогти і що Путін не доб’ється свого. Також – щоб переконатися, що, якщо одного дня Зеленський і його команда вирішать обговорити з Росією, як цьому покласти край, він зробить це з позиції сили й зможе домінувати в цих розмовах», – наголосив Рютте.

Союзники хочуть запобігти досягненню Володимиром Путіним його цілей в Україні, зазначив генсекретар Альянсу.

«Ми деколонізували значні частини світу й не збираємося повторно колонізувати іншу країну. Це неприпустимо. Тож Путін не доб’ється в Україні свого… Наразі бачимо, що росіяни мають певні просування на сході, але великою ціною. Й мене щодня вражає винахідливість України, її креативність, її здатність висувати нові оборонні ідеї й рішення. Зокрема – з безпілотниками й інші. Що ми маємо зробити, так це переконатися, що Україна може продовжувати це робити», – резюмував Рютте.

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну в 2022 році альянс НАТО назвав Росію «найбільш значною і прямою загрозою безпеці» його членів, тоді як Кремль стверджує, що розширення НАТО на схід є екзистенційною небезпекою.

Президент України Володимир Зеленський на засіданні Верховної Ради 16 жовтня представив пункти пропонованого ним «плану перемоги» України у війні з Росією. Він складається з п’яти публічних пунктів і кількох засекречених додатків. За словами президента, першим пунктом є запрошення України до НАТО.

Зеленський назвав метою України «змінити обставини так, щоб Росія була примушена до миру». На думку президента, якщо почати роботу за запропонованим планом, може «вдатися завершити війну не пізніше ніж наступного року».

Форум

XS
SM
MD
LG