Доступність посилання

ТОП новини

Щольц може поговорити з Путіним по телефону вперше від грудня 2022 року – медіа


Розглядається можливість телефонної розмови напередодні зустрічі G20 у Бразилії в листопад
Розглядається можливість телефонної розмови напередодні зустрічі G20 у Бразилії в листопад

Канцлер Німеччини Олаф Шольц планує провести розмову з президентом Росії Володимиром Путіним, пише німецьке видання Die Zeit, посилаючись на джерела в урядових колах. Це може бути перша розмова від грудня 2022 року.

Розглядається можливість провести телефонні переговори напередодні зустрічі G20 у Бразилії в листопаді. Однак прохання про таку розмову поки що не надходило, вказано у матеріалі.

Офіційного підтвердження про ймовірність телефонних переговорів немає ні з російського, ні з німецького боку.

Перед початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну лідер РФ Володимир Путін казав канцлеру Німеччини Олафу Шольцу, що Україна не є незалежною державою і Москва може в односторонньому та силовому порядку змінити кордони України. 26 травня Шольц передав слова Путіна, що «Україна і Білорусь є частинами Росії», і додав, що ця розмова продемонструвала, що Путін вважає можливою зміну кордонів «за допомогою сили».

Раніше Шольц заявив, що він і президент України Володимир Зеленський згодні з тим, що Росія повинна бути включена в майбутню мирну конференцію. Він також закликав активізувати зусилля для вирішення конфлікту.

5 вересня російський лідер Володимир Путін, виступаючи на пленарному засіданні Східного економічного форуму у Владивостоці, повторив свої твердження про те, що Росія «ніколи не відмовлялася від переговорів», і заявив, що такі переговори можливі на основі документів, які обговорювали навесні 2022 року в Стамбулі.

Путін раніше говорив, що Росія готова до переговорів тільки в тому випадку, якщо Україна поступиться їй територією, про анексію яких раніше заявила Москва. Частина з них, як і раніше, перебувають під контролем України.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров повторив 19 серпня заяву Путіна від 12 серпня про те, що після українського вторгнення не може бути й мови про переговори після початку операції ЗСУ в Курській області РФ.

В американському Інституті дослідження війни (ISW) переконані, що таким чином офіційні особи РФ продовжили спроби покласти на Україну відповідальність за відсутність переговорів щодо припинення війни.

Форум

XS
SM
MD
LG