Доступність посилання

ТОП новини

Рішення РНБО «трохи романтичне, але правильне» – депутат Осадчук про інвалідність чиновників


Логотип Ради національної безпеки і оборони
Логотип Ради національної безпеки і оборони

Рішення Ради національної безпеки і оборони щодо ліквідації системи медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) та перевірки державних посадовців з інвалідністю є правильним. Про це 23 жовтня в ефірі Радіо Свобода (програма Свобода.Ранок) заявив перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук.

Депутат каже, що помилково вважати, що чиновники купували довідки про інвалідність заради уникнення мобілізації. На його думку, їхня мотивація полягає в отриманні додаткових виплат.

«Вони здебільшого і так є всі заброньовані. Це виключно про гроші. Про те, щоб собі штучно, зловживаючи становищем і корупційними зв’язками, і юридичними знаннями зробити собі додатковий потік грошей як додаток до свого щомісячного заробітку. Тому рішення РНБО місцями трохи романтичне, але здебільшого воно дуже правильне, де роздані дуже чіткі вказівки. Один, два, три, чотири, п’ять – там все по пунктах розписано, там встановлені терміни. Тому давайте на це все дивитися просто як на тяжкий крок вперед, і добре, що він зроблений сьогодні і не відкладений ще на роки вперед. Чи буде успішною так звана реформа МСЕК, я не знаю, ніхто цього не знає. Але, як мінімум, питання підняте на найвищий рівень», – сказав Осадчук.

Депутат каже, що його колеги по Верховній Раді планують отримати списки працівників силових структур, які мають інвалідність та отримують за це пенсії. Це питання, за словами Осадчука, члени комітету правоохоронної діяльності обговорили 21 жовтня.

«Ми погодили цілий перелік запитів, і не тільки до прокуратури, а й до всіх силових органів, для того, щоб зібрати всю картинку, всю інформацію по пенсіонерах, по інвалідах, у який період, хто, які виплати, для того, щоб повністю зрозуміти, що там взагалі відбувається. Я дуже розраховую, що ми там буквально за тиждень, за 10 днів, – там зазвичай є дедлайн у органів, щоб нам відповідати, – ми зберемо всю цю інформацію і незалежно від партійної належності, в принципі, я так бачу, що більшість комітету правоохоронної діяльності налаштована на те, щоб спробувати навести лад у всій цій історії», – твердить депутат Андрій Осадчук.

Раніше президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 22 жовтня щодо «протидії корупційним та іншим правопорушенням під час встановлення інвалідності посадовим особам державних органів». Рішення передбачає, зокрема, створення робочих груп із перевірки рішень медико-соціальних експертних комісій щодо встановлення інвалідності посадовцям.

Форум

XS
SM
MD
LG