Доступність посилання

ТОП новини

Уперше за часи незалежності. Через фальшиві довідки – ліквідовують МСЕК, а генпрокурор подав у відставку


«У даній ситуації вважаю правильним заявити про звільнення з посади» – Костін
«У даній ситуації вважаю правильним заявити про звільнення з посади» – Костін
  • Сотні куплених довідок. МСЕК ліквідують

Президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО, що передбачає ліквідацію медико-соціальних комісій (МСЕК), перевірку їхніх рішень та реформування системи медико-соціальної експертизи в Україні.

Зеленський хоче, щоб перевірили усіх чиновників, які мають інвалідність і отримують за це пенсії. Президент заявив, що ці довідки «купували» не лише прокурори, а й митники, податківці, та працівники Пенсійного фонду.

  • Костін іде у відставку, а Ляшко – ні

Міністерство охорони здоров'я вже розпочало перевірки обґрунтованості рішень МСЕК щодо встановлення інвалідності чоловікам віком від 18 до 60 років, які були ухвалені під час воєнного стану. Про це заявив міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко. За його словами, наразі переглянули вже 90 тисяч справ, що призвело до затримань і вручення підозр. Очільник МОЗ звільнив керівництво МСЕК та профільного департаменту міністерства.

Але сам міністр охорони здоров'я у відставку не подав.

Натомість, генеральний прокурор України Андрій Костін оголосив, що подає у відставку після засідання РНБО 22 жовтня, на якому обговорювалася корупція у МСЕК та факти зловживань у прокуратурі.

«Вважаю абсолютно правильною позицію президента України, що мають бути не лише скасовані всі неправомірні рішення щодо надання інвалідностей, відповідних пенсійних та інших нарахувань, мають бути не лише чіткі законодавчі та організаційні зміни, але й персональна відповідальність. У тому числі, політична відповідальність. Я вдячний за довіру. Але в даній ситуації вважаю правильним заявити про звільнення з посади Генерального прокурора», – написав Костін.

  • МСЕК свторили на базі радянських комісій. Корупція залишилася...

Медико-соціальні експертні комісії (МСЕК) були створені в Україні 1992 року на заміну радянським лікарсько-трудовим експертним комісіям. Однак, започаткована ще в часи СРСР система хабарів за інвалідність у цих комісіях не зникла, а з часом тільки набрала обертів. На третьому році повномасштабної війни влада України нарешті звернула увагу на це явище. Президент Зеленський оголосив, що МСЕК ліквідують до кінця 2024 року.

Чи реально подолати корупцію у цій сфері? Чи можливо виявити всіх, хто використав статус для отримання інвалідності, а головне – покарати? Та чи рішення влади призведуть до реформ, чи це лише гра на публіку?

Про це дивіться у програмі Свобода.Ранок:

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG