Доступність посилання

ТОП новини

У ДБР кажуть, що відкриватимуть кримінальні справи проти посадовців з фейковими інвалідностями


За словами Сап’ян, для перевірки діагнозів посадовців створять робочу групу
За словами Сап’ян, для перевірки діагнозів посадовців створять робочу групу

У Державному бюро розслідувань (ДБР) повідомили, що за фейкові інвалідності посадових осіб будуть відкривати кримінальні провадження. Про це в ефірі телемарафону 22 жовтня розповіла речниця ДБР Тетяна Сап’ян.

«Якщо будуть підозри, що людина, наприклад, отримала, працюючи в державних органах, обіймаючи певну посаду, інвалідність незаконно, то це буде підставою для відкриття кримінального провадження», – сказала вона.

Речниця додала, що це можуть бути різні статті Кримінального кодексу України, такі як підробка документів, шахрайство, незаконне збагачення, участь в організованій злочинній групі.

За словами Сап’ян, для перевірки діагнозів посадовців створять робочу групу.

Раніше, сьогодні, президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО щодо діяльності МСЕК, яке передбачає ліквідацію медико-соціальних комісій, перевірку їх рішень та реформування системи медико-соціальної експертизи в Україні.

Зеленський повідомив 22 жовтня про засідання РНБО щодо ситуації з МСЕК і зловживаннями посадовців із отриманням інвалідності. Після цього, зокрема, генеральний прокурор Андрій Костін заявив про звільнення з посади.

Правоохоронці 5 жовтня затримали та повідомили про підозру в незаконному збагачені керівниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи (МСЕК). Згодом суд взяв підозрювану під варту з альтернативою внесення застави у сумі 500 мільйонів гривень.

За даними СБУ, від початку 2024 року про підозру повідомили 64 посадовцям органів медико-соціальної експертизи (МСЕК). Також за ініціативою відомства «скасовано 4106 висновків про інвалідність, яку призначали на підставі фіктивних документів».

Форум

XS
SM
MD
LG