Доступність посилання

ТОП новини

Обстріли ядерної установки в Харкові: до суду передали справу генерала РФ і його підлеглих – ОГП


За даними ОГП, відповідно до комплексної судової інженерно-екологічної й економічної експертиз, внаслідок обстрілів ХФТІ навколишньому природному середовищу заподіяно шкоди на суму майже 15 мільярдів гривень
За даними ОГП, відповідно до комплексної судової інженерно-екологічної й економічної експертиз, внаслідок обстрілів ХФТІ навколишньому природному середовищу заподіяно шкоди на суму майже 15 мільярдів гривень

Прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури Харківської обласної прокуратури направили до суду обвинувальний акт стосовно російського генерал-полковника і чотирьох його підлеглих за фактами порушення законів і звичаїв війни й екоциду, вчинених за попередньою змовою групою, повідомив Офіс генерального прокурора України.

За повідомленням ОГП, йдеться про обстріли ядерної установки в науковому центрі в Харкові в 2022 році після початку російського повномасштабного вторгнення в Україну.

«Слідство встановило, що вони віддавали накази на здійснення обстрілів Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут», де розміщена єдина у світі ядерна підкритична установка «Джерело нейтронів» і сховище ядерних матеріалів. У 2022 році по цьому ядерному об’єкту було завдано 74 удари різними видами зброї, авіабомбами, осколково-фугасними снарядами ствольної артилерії, осколково-фугасними і касетними снарядами реактивних систем залпового вогню «Град», «Ураган», «Смерч» і «Піон». Ці атаки не були випадковими», – йдеться в повідомленні.

В ОГП зазначили, що, за висновками розслідування, політичне й військове керівництво держави-агресора «добре знало» про існування й розташування цієї ядерної установки.

«Головний фігурант – генерал-полковник, на той момент – діючий командувач Західного військового округу ЗС РФ, який безпосередньо керував знищенням ХФТІ. Наступні обвинувачені по військовій ієрархії – два генерали: командувач 6-ою загально-військовою армією і командувач 6-ою армією військово-повітряних сил і протиповітряної оборони. Також серед фігурантів російські полковники: командувач 45-ою артилерійською бригадою великої потужності й командувач 79-ою гвардійською реактивною артилерійською Новозибківською бригадою», – повідомили у прокуратурі.

За даними ОГП, відповідно до комплексної судової інженерно-екологічної й економічної експертиз, внаслідок обстрілів ХФТІ навколишньому природному середовищу заподіяно шкоди на суму майже 15 мільярдів гривень.

«Вартість й обсяги відновлювальних робіт будівель і споруд Інституту, які знищено й пошкоджено, складають понад 30 мільйонів гривень. І це не остаточні цифри. Ворожими обстрілами знищено ексклюзивне багатомільйонне обладнання, аналогів якого у світі немає», – наголошують у прокуратурі.

За повідомленням, обвинувачені перебувають у розшуку, їх судитимуть заочно.

У березні й червні 2022 року в Державній інспекції ядерного регулювання України повідомляли, що через обстріл військами РФ майданчика Харківського фізико-технічного інституту пошкоджено дослідницьку ядерну установку, і називали це «актом ядерного тероризму».

Форум

XS
SM
MD
LG