Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України просить ООН і МКЧХ долучитися до заходів гуманітарного реагування на Курщині


Організаціям направили відповідні ноти, кажуть у МЗС
Організаціям направили відповідні ноти, кажуть у МЗС

Міністерство закордонних справ України повідомляє, що звернулося до Організації Об’єднаних Націй і до Міжнародного комітету Червоного Хреста із закликом приєднатися до заходів гуманітарного реагування в районах Курської області Росії, які перебувають під контролем Збройних сил України.

У МЗС зазначили, що Україна «неухильно дотримується» взятих на себе міжнародних зобов’язань у сфері міжнародного гуманітарного права, зокрема щодо захисту цивільного населення під час ведення бойових дій на Курщині.

«Із перших днів Курської операції Сили оборони України як цивілізована європейська армія проявили високий професіоналізм і повне дотримання принципів міжнародного гуманітарного права. Цивільні мешканці на території Курської області отримували та отримують гуманітарну допомогу, задоволення основних гуманітарних потреб, можливість виїзду з районів бойових дій. Беручи до уваги гуманітарну ситуацію і необхідність належного забезпечення основоположних прав людини на території Курської області, Міністерство закордонних справ України звернулося до ООН долучитися до заходів гуманітарного реагування на зазначеній території і направило ООН відповідну ноту», – йдеться в повідомленні.

У МЗС додали, що ноту направили і МКЧХ – з проханням також долучитися до заходів гуманітарного реагування і здійснювати моніторинг дотримання принципів міжнародного гуманітарного права, відповідно до Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.

«Україна підтверджує неухильне дотримання взятих на себе міжнародних зобов’язань у згаданих сферах і готова надавати всебічне сприяння діяльності співробітникам ООН і МКЧХ на вказаних територіях», – заявили у відомстві.

Українська армія увійшла на територію Курської області Росії 6 серпня. З того дня у регіоні тривають бої. ЗСУ заявляють про контроль над десятками населених пунктів, серед них – райцентр Суджа, і про понад тисячу квадратних кілометрів контрольованої території й сотні взятих у полон солдатів російської армії.

У Курській області РФ діє режим надзвичайної ситуації федерального масштабу. З прикордонних районів, за офіційними даними, евакуйовано понад 130 тисяч людей.

У МЗС 13 серпня заявили, що Україна не зацікавлена в тому, щоб забирати територію в Курській області РФ, а хоче захистити життя українців й убезпечитись від російських ударів.

Форум

XS
SM
MD
LG