Доступність посилання

ТОП новини

ISW: операція ЗСУ на Курщині вимагатиме подальших передислокацій сил РФ і сприяє обмінам


Аналітики зазначили, що українські війська продовжують наступальні операції в Курській області РФ, зокрема просування в Глушковському районі й на північ від Суджі (фото архівне)
Аналітики зазначили, що українські війська продовжують наступальні операції в Курській області РФ, зокрема просування в Глушковському районі й на північ від Суджі (фото архівне)

Операція українських військ у Курській області Росії вимагатиме від РФ додаткових передислокацій сил з України, заявив у своєму новому звіті американський Інститут вивчення війни (ISW).

«Українські офіційні особи й джерела вказали, що наступ України в Курській області спонукав російську владу збільшити чисельність російського угруповання сил цьому регіоні більш ніж у три рази… Повідомлення про зростання чисельності російського угруповання в Курській області відображають те, як оперативний тиск, спричинений операцією ЗСУ, змусив російське військове командування передислокувати елементи з України до Курської області й направити новосформовані сили з Росії в цей район замість лінії фронту в Україні. Російська контрнаступальна операція з повернення території, захопленої українськими військами на Курщині, дуже ймовірно, вимагатиме навіть більше живої сили й техніки, ніж Росія вже зосередила в цьому районі, а, отже, додаткових російських передислокацій із України», – йдеться в повідомленні.

Крім того, аналітики зауважують, що український наступ у Курській області стимулював Росію до проведення нових обмінів військовополоненими.

«Україна і Росія провели обмін військовополоненими 14 вересня – третій із моменту української операції в Курській області, яка, схоже, збільшила стимули для Росії брати участь в обмінах військовополоненими. Українські офіційні особи неодноразово підкреслювали, що наступ у Курській області посилив переговорну позицію України щодо обмінів військовополоненими з Росією після того, як Кремль постійно відкидав спроби України домовитися про обміни», – заявили в ISW.

«Частота обмінів військовополоненими між Україною і Росією значно зросла після українського наступу в Курській області 6 серпня, дві сторони обміняли загалом 267 військовополонених кожна в трьох окремих обмінах. З 1 січня по 6 серпня 2024 року Росія й Україна провели лише три інші обміни військовополоненими, що охопили приблизно 405 українських і 423 російських військовополонених», – додали у звіті.

Аналітики зазначили, що українські війська продовжують наступальні операції в Курській області РФ, зокрема просування в Глушковському районі й на північ від Суджі.

Раніше цього тижня український OSINT-ресурс DeepState повідомив про погіршення ситуації на лівому (західному) фланзі українського угруповання, яке контролює частину Курської області РФ. За даними дослідників, російські військові «розпочали активні штурмові дії, переправивши бронетехніку спочатку через Сейм, а потім і через дрібніші річки».

Українські офіційні ресурси про зміну ситуації в Курській області наразі не повідомляли.

За час наступу ЗСУ в Курській області Росії Київ заявив, що отримав контроль над понад тисячею квадратних кілометрів території і сотні взятих у полон солдатів російської армії.

Раніше повідомлялося, що операція мала на меті покращити позицію Києва у разі мирних переговорів. Аналітики також припускають, що операція спрямована на те, щоб донести до росіян серйозність неспровокованого вторгнення в Україну.

Це стало першим іноземним вторгненням на територію Росії з часів Другої світової війни.

Форум

XS
SM
MD
LG