Доступність посилання

ТОП новини

Просування ЗСУ і удари РФ по цивільних об’єктах – військові розповіли про ситуацію на Курщині 


Військові ЗСУ говорять про масові обстріли з боку російських військ цивільних об’єктів у Курській області
Військові ЗСУ говорять про масові обстріли з боку російських військ цивільних об’єктів у Курській області

На деяких ділянках у Курській області Росії українські військові просуваються, а російські військові зазнають великих втрат у живій силі та техніці. Про це Радіо Свобода (проєкту Свобода.Ранок) сказав командир взводу 3-го батальйону «Нахтігаль» Василь Галамай, який перебуває на Курщині.

«На даний момент ситуація склалася доволі напружена – ворог штурмує активно, застосовуючи бронетехніку, штурмові групи, артилерію, FPV-дрони, керовані авіабомби. Однак при цьому всьому на деяких інших ділянках фронту наші сили просуваються і захоплюють нові локації. Тобто в нас відбувається щось на кшталт того, що в одних місцях штурмує ворог, а в інших українські збройні сили інші ділянки», – розповів Галамай.

Пресофіцер іншого підрозділу, який воює у Курській області, Олексій Дмитрашківський підтвердив успіх ЗСУ на деяких ділянках у Курській області. Натомість контрнаступ російських сил, каже, був не надто успішним.

«У перший день контрнаступу російських військ було просто «побєдобєсіє» про те, що все, «ми вже майже перемогли, там уже всі біжать, ура, ми побідили». Насправді контрнаступ, який розпочався, звісно, вони трошки неочікувано пішли і не там, де їх очікували, але успіх був незначним. На сьогоднішній день ситуація стабілізована, в деяких населених пунктах наші військові мали успіх», – зазначив Дмитрашківський.

Обоє військових говорять про масові обстріли з боку російських військ цивільних об’єктів у Курській області.

Зокрема, за словами командира взводу 3-го батальйону «Нахтігаль», кілька днів тому у Суджі прилетіло три КАБи поспіль: «Вони (війська РФ – ред.) били по житловій забудові, не по промислових якихось обʼєктах. Внаслідок чого там почалася масштабна пожежа серед житлових будинків. Ми після того якраз проїжджали повз. Для них байдуже – бити по цивільних обʼєктах в Україні чи в Росії». – розповідає Галамай.

У свою чергу Дмитрашківський додає, що «доводиться дуже багато витрачати зусиль, щоб переконати, що стріляють не українські військові», адже ЗСУ «не можуть самі по собі стріляти».

Минулого тижня український OSINT-ресурс DeepState повідомив про погіршення ситуації на лівому (західному) фланзі українського угруповання, яке контролює частину Курської області РФ. За даними дослідників, російські військові «розпочали активні штурмові дії, переправивши бронетехніку спочатку через Сейм, а потім і через дрібніші річки».

12 вересня президент України Володимир Зеленський назвав очікуваним контрнаступ російських військових у Курській області РФ і зазначив, що «це йде за нашим українським планом».

За час наступу ЗСУ в Курській області Росії Київ заявив, що отримав контроль над понад 1200 квадратними кілометрами російської території.

Повідомлялося, що операція мала на меті покращити позицію Києва у разі мирних переговорів. Аналітики також припускають, що операція спрямована на те, щоб донести до росіян серйозність неспровокованого вторгнення в Україну.

Це стало першим іноземним вторгненням на територію Росії з часів Другої світової війни.

Форум

XS
SM
MD
LG